Güney Azerbaycan Türkü araştırmacı yazar Rahim Cavadbeyli'nin İran'a iadesi geçen yıl Ağustos ayında Anayasa Mahkemesi kararıyla geçici olarak durdurulmuştu.

Göç İdaresi'nin bu yıl herhangi bir bildirim yapmadan kimliğini iptal ettiğini ve tahdit kodunu kaldırmadığını belirten Cavadbeyli, "İdari mahkeme bizim tarafımıza karar vermişti, istinaf mahkemesi Göç İdaresinin talebini reddetmişti. Anayasa Mahkemesi de bizim lehimize karar verip, tarafıma 1000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Buna rağmen Göç İdaresi hakkımdaki tahdit kodunu kaldırmadı. Bu yıl 5 Temmuz'da Göç İdaresi'nin kimliğimi iptal ettiğini ve deport işlemi için harekete geçtiğini haber aldım" dedi.

Kimlik iptali kararının kendisine teliğ edilmediğini, kararı Göç İdaresi'ne gittiğinde öğrendiğini ifade eden Cavadbeyli, şunları söyledi:

"Devletin bana tahsis ettiği korumamla beraber Göç İdaresine gittiğimde bunu bana bildirdiler. Oradan çıktığımda herhangi bir memurun beni deport etmek için işlem yapabileceğini söylediler. Ben çıkarken sen bir iki dakika dur diyerek korumamı beklettiler. Daha sonra korumam 'Hocam kusura bakmayın benden buraya kadar' dedi. Korumamı da aldılar. Mahkeme kararlarına rağmen tahdit kodunun kaldırılmaması bir suç. Bu nereden kaynaklanıyor ki mahkemelerin kararına rağmen tahdit kodunu kaldırmadılar. Benim üzerimde kılıç gibi tutuyorlar. Bu mahkemeler bunları bağlamıyor mu? Kimliğimin iptal edildiğini tebliğ etmediler. Yasaları çiğniyorlar."

Cavadbeyli'nin İran'a iadesinin gündeme gelmesinin ardından Türk Ocakları da bir açıklama yaptı. Geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verildiği bir ortamda bütün Türklerin vatanı olan Türkiye'de bir soydaşımızdan vatandaşlığın esirgenmesinin eleştirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Güney Azerbaycan Türklerinden bilim, düşünce ve mücadele adamı Rahim Cavadbeyli'nin Türkiye'deki oturma izninin Göç İdaresi tarafından iptal edildiği bildirilmektedir. İran'daki baskılar nedeniyle önce Azebaycan'da, sonra Gürcistan'da fikir ve yazı hayatının yanında sivil toplum çalışmalarını sürdüren Cavadbeyli 2013'den beri ülkemizde yaşamaktadır. Stratejik ve kültürel konularda sayısız çalışma ve esere imza atan, katkıda bulunan Cavadbeyli'nin daha önce de İran’a iadesi söz konusu olmuş, kendisi aylarca geri gönderme merkezlerinde tutulmuş ancak daha sonra ülkemizde kalmasına izin verilmişti. 2018'de kendisine söz verilmesine rağmen Rahim Bey'in Türk vatandaşlığına geçiş işlemleri de maalesef sürüncemede bırakılmıştır. Ülkemizde ev satın alanlara, geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verildiği bir ortamda bütün Türklerin vatanı olan Türkiye'de mağdur bir soydaşımızdan Türk vatandaşlığının esirgenmesinin ve Rahim Cavadbeyli'nin oturma izninin iptal edilmesinin söz konusu olmadığına inanmak istiyoruz. Yetkililerin bir an önce bu konuya açıklık getirmesini ve Sayın Cavadbeyli'nin vatandaşlık işleminin tamamlanarak ülkemizde hayatını düzenli bir şekilde sürdürmesinin sağlanmasını bekliyoruz."

Editör: Yadigar Hanım