Hatay'ın İskenderun İlçesi Mustafa Kemal Mahallesi’nde sendikalar, Rotary Kulübü ile Ekmek ve Gül'ün de aralarında olduğu gönüllülerin kurduğu deprem çadırları kaldırdı. Kaldırılan çadırların yerine AFAD çadırı kurulurken, gönüllüler çadır kent dışına çıkarıldı.

BİRTEK-SEN, DİSK/Gıda-İş, İletişim-İş ve Ekmek ve Gül’ün yardım malzemeleri için depo olarak kullandığı çadıra AFAD el koyarken, gönüllü olarak çalışanların kaldığı çadırlar tamamen kaldırıldı. Polisle birlikte gelen görevliler önce gönüllülerle tartıştı. Ardından da bir görevlinin  "Boşaltın boşaltın" talimatıyla çadırlar söküldü. Bölgede bulunan Deniz Feneri'nin çadırlarına ise dokunulmadı.

Gazeteci Asena Özkan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Siz halk düşmanı mısınız diye? diye sordu.

KİLİDİ KIRARAK ÇADIRLARA GİRDİLER

Evrensel'in haberine göre önce polisler eşliğinde Rotary Kulübü’nün kurduğu çadır kente giden görevliler, çadırları sökerek yerine AFAD çadırları kuracaklarını söyledi. Görüşmeden sonuç alınamaması üzerine yetkililer çadırları sökmeye başladı.

Ardından BİRTEK-SEN, DİSK/Gıda-İş, İletişim-İş ve Ekmek ve Gül’ün çalışma yürüttüğü çadır kente gelen AFAD görevlileri ve polisler önce yardım malzemelerinin depolandığı çadır önüne gelerek çadıra el koyduklarını söyledi. Görevliler kilidi kırarak çadıra girerken, tepki gösteren Ekmek ve Gül gönüllüleri bu malzemelerin kadınların ve çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak için olduğunu, el konulamayacağını söyledi. Gönüllüler çadırdaki yardım malzemelerini depremzedelerin yardımıyla çıkardı.

AFAD yetkilileri daha sonra BİRTEK-SEN, DİSK/Gıda-İş, İletişim-İş ve Ekmek ve Gül gönüllülerinin kaldığı çadırları tespit ederek kaldırmaya başladı. Depremzedelerin kaldığı çadırların ise yenileriyle değiştirileceği öğrenildi.

AFAD çadırların sökülmesine, çadırların yenilenmesi ve kanalizasyon yapılacak olmasını gerekçe gösterirken depremzedeler dün yağan yağmurda AFAD çadırlarının da su aldığına dikkat çekerek çadırların yeterli olmayacağını söyledi ve hijyenik yaşam alanları, konteyner talep ettiklerini söyledi.

"KIZ KARDEŞLİK KÖPRÜSÜNÜ YIKAMAZSINIZ"

"Kız Kardeşlik Köprüsü ile Hayatı Yeniden Kuruyoruz" kampanyası kapsamında Türkiye'nin dört bir yanından çok sayıda gönüllüsüyle bölgeye giden özellikle kadınların hijyen ve sağlık sorunları için çalışmalar yapan Ekmek ve Gül, çadırlarının kaldırılarak engellenmelerine tepki gösterdi. Çadırlarının kaldırılması anından video paylaşan Ekmek ve Gül şu ifadelere yer verdi:

"#KızKardeşlikKöprüsü'nü yıkamazsınız! İskenderun’da depremin ilk gününden beri yan yana durduğumuz, hayatı yeniden kurmak için birlikte mücadele ettiğimiz depremzedelerle dayanışmaktan vazgeçmeyeceğiz."

"ÇADIRLARDAN VE TOPLADIĞIMIZYARDIMLARDAN ELİNİZİ ÇEKİN"

Gıda-İş Sendikası da bir açıklama yayımlayarak "Bir an önce kurduğumuz çadırlarımızdan ve topladığımız yardımlardan elinizi çekin" dedi. Açıklama şu şekilde:

"AFAD; Sendikamızında içinde kardeş sendikalar ve kadın örgütlerinin bulunduğu İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’nde halkın ihtiyaçlarını karşılamak için kurduğumuz çadırları kaldırdı. İşçilerin ve emekçilerin, üyelerimizin emekleriyle kurulan çadırlardan elinizi çekin! Deprem bölgesinde halkımız günlerce yardım bekledi. AFAD gecikti, arama kurtarmaya geç başladı. İşçiler ve emekçiler yardıma koştu, arama kurtarmaya katıldı. Çadır kurdu, yemek dağıttı, canla başla yardım ulaştırmaya çalıştı. AFAD'ın yapmadığını halk yaptı, AFAD yıkıyor.

Bir an önce kurduğumuz çadırlarımızdan ve topladığımız yardımlardan eliniz çekin. Emek örgütleri olarak halkın yanında olmaya devam edeceğiz. Siz gideceksiniz biz kalacağız. Depremin yaralarını birlikte saracağız."

KAYMAKAM 'AFAD ÇADIRLARI İLE DEĞİŞTİRİLDİ' AÇIKLAMASI YAPTI

Öte yandan İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, gönüllüler tarafından kurulan çadırların yerinden sökülerek vatandaşların sokakta bırakıldığına yönelik açıklamaların asılsız olduğunu savundu.

Demiryürek, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Öncelikle ortada bırakılan hiçbir vatandaşımız yoktur. Anılan bölgede daha önce bir STK tarafından kurulan çadırlar Kaymakamlığımız koordinesinde ilgili STK'nin de onayı alınarak askeri birliklerimiz marifetiyle AFAD çadırları ile değiştirilmiştir. Çadırların zeminine yağmur ve rüzgara karşı yalıtım malzemesi döşenmiştir. Çadır alanının hemen yakınında bulunan spor salonuna 10 çamaşır, 10 kurutma makinesinin kurulumu sağlanmıştır. Yine aynı spor salonu içerisinde vatandaşlarımızın ücretsiz faydalanacağı bir sosyal marketin açılması için gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Tüm bu işlemler yapılırken hiçbir vatandaşımız yerinden edilmemiştir."

Editör: Yadigar Hanım