Google internet tarayıcısı Chrome için 97. sürümü yayınladı. Yaklaşık 2,5 milyardan fazla kullanıcısıyla dünyanın en çok tercih edilen tarayıcısı olan Chrome, Ekim 2021’de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre pazarın yüzde 64’üne hakim durumda yer alıyor. 96 numaralı son sürümü Kasım ayında piyasaya çıkan uygulama iki ay sonra yeni özelliklere kavuştu.

Hem mobil hem de masaüstü için yayınlanan Chrome 97, ağırlıklı olarak geliştiricileri ilgilendiren özellikler getirdi. Ancak günlük kullanımda hayatı kolaylaştıracak güvenlik ve gizlilik odaklı iyileştirmelere de ev sahipliği yapıyor. Peki Chrome’un yeni sürümünde neler var?

Google Chrome ve Firefox’a beklenmedik bir rakip geliyor!

Google Chrome ve Firefox’a beklenmedik bir rakip geliyor!

Ünlü arama motoru DuckDuckGo, çok yakın zamanda gizlilik odaklı bir tarayıcıyla karşımıza çıkacak. İşte ayrıntılar...

Chrome 97 ile web sitesinde depolanan verilerinizi silebilirsiniz

Girdiğimiz web siteleri sadece çerezleri değil, hakkımızda kişisel olarak da birçok veri topluyor. Aslında bu verileri silmenin ya da sitelerin toplamasını engellemenin üçüncü parti yazılımlar aracılığıyla çeşitli yolları var. Ancak Google, bu yöntemi Chrome’a entegre ederek hem kullanıcıları üçüncü parti program arayışından kurtardı, hem de tarayıcının güvenliğini artırdı.

google chrome 97

Google Chrome 97 ile birlikte web sitelerinin topladığı verileri temizleme dönemi başladı. Önceden sadece çerezler silinebiliyordu. Yeni özelliği kullanmak için öncelikle Ayarlar > Hakkında sayfasına giderek Chrome’u son sürüme güncelleyin. Ardından Ayarlar > Güvenlik ve gizlilik > Site ayarları > İzinleri ve sitelerde depolanan verileri göster butonuna basın.

Burada, hangi sitenin sizin hakkınızda ne kadar veri topladığını görebilirsiniz. Dilerseniz tek tek inceleyebilir ve “Tüm verileri temizle” butonuna basarak sitelerin sizden topladığı bilgileri silebilirsiniz.

Web uygulamalarının görünümü iyileştirildi

Yüksek boyutlu programlara ihtiyaç duymadan doğrudan tarayıcıyla çalışan web uygulamaları, Chrome 97 sürümünde geliştirildi. Artık Google, her web uygulamasının tarayıcının üst kısmında çubuğu da kullanmasına izin veriyor. Daha çok geliştiricileri ilgilendiren bu destek sayesinde, uygulamaların sekme çubuğuna arama düğmesi, ileri-geri butonu vb. araçlar eklenebilecek.

Chrome, ekranın HDR destekleyip desteklemediğini algılayacak

Google Chrome 97 sürümü ile, web siteleri ekranınızın HDR desteği olup olmadığını algılayacak. Böylelikle HDR videoları daha uyumlu oynatabileceksiniz. Eğer ekranınız desteklemiyorsa söz konusu video HDR formatında oynatılmayacak.

Google Fotoğraflar, yedekleme sisteminde değişikliğe gitti

Google Fotoğraflar, yedekleme sisteminde değişikliğe gitti

Google Fotoğraflar, mobil ağlar özelinde video yedekleme sisteminde bazı değişikliklere gitti. İşte detaylar....

Peki ya sizler Google Chrome’un yeni özelliklerini nasıl buldunuz? Yorumlarınızı aşağıdaki alanda belirtmeyi unutmayın!

Editör: TE Bilişim