Meclisteki partilerin, (HDP, MHP, CHP, AKP, İYİ Parti) seçmen davranışlarına bir bakalım.

HDP dayandığı taban bakımından diğerlerinden farklı olduğu için, onu önce söyleyip bir kenara koyalım. HDP'nin, değişmez etnikçi çekirdek bir seçmeni, buna ilave olarak Marksistlerin oyları var. Bir kısım seçmeni de güvenlik kaygısıyla hareket ediyor. Örgüt ve devletten hangisi baskın olursa, oylar bir miktar o tarafa kayıyor. Buradan, artı, eksi fazla bir değişim olmaz.

MHP'nin yüzde beşlik mevcut kemikleşmiş seçmeni var. Kalan altı puanlık kısmı İYİ Parti ve Ak Parti arasında CHP'nin gücüne göre hareket ediyor. CHP güçlendiğinde bu seçmen, AKP'ye kaçıyor veya bu seçimde olduğu gibi ortaklıktan dolayı MHP'ye gidiyor. CHP zayıf görüldüğünde ise, bu yüzde altı seçmen, İYİ Parti'ye gider. Geçen yirmi yıl gösterdi ki, MHP, mevcut durumunu daha yükseltme potansiyeli taşımıyor. MHP'yi de bir kenara bırakalım.

Sandığa gitmeyen en büyük kitleyi CHP seçmeni oluşturuyor. Sandığa gidenler değişmez biçimde CHP'ye oyunu veriyor. Bunların bir kısmı, CHP'yi zayıf ve yetersiz bulduklarında, İYİ Parti'ye oy verme eğilimindeler ve İYİ Parti'ye oy veriyorlar. CHP ne kadar iyi durumda olursa olsun, alacağı en yüksek oy, sosyolojisi gereği yüzde otuzu geçmez. Bu yüzden de AKP mevcut oylarını koruduğu sürece, CHP iktidar yüzü göremez.

AKP'nin hiç değişmeyecek oyu, yüzde otuzdur. Bugünkü oylarının yüzde on ikisini, her an İYİ Parti'ye kaptırma ihtimali vardır. Bunun olması için de CHP'nin çok zayıf kalması ve iktidar imkânının olmaması gerekir. Bu durumda bu on iki puanlık seçmen gurubu İYİ Parti'ye gider. Eğer solun iktidar olma, etkin olma ihtimalini görürse, bu oylar döner AKP'ye koşar.

İYİ Parti'nin mevcut seçmeni tamamen MHP'den gelmiştir. Belki bir ya da iki puan AKP ve CHP'den almışlığı olabilir. İYİ Parti, bu seçimde, Muharrem İnce'nin AKP medyasında bilinçli olarak abartılmasından, en az on puan kaybetmiştir. AKP'den İYİ Parti'ye gelecek seçmen, CHP'den ürkmüş, AKP'ye geri dönmüş ya da ortak oldukları için MHP'ye gitmiştir.

Görüldüğü gibi AKP'nin İYİ Parti'ye oy aktarması, CHP'nin zayıf olduğu durumlarda mümkündür. AKP seçmeni, güçlü bir CHP gördüğünde, düşüncesi farklı olsa da AKP'den ayrılmıyor, CHP zayıfladığında ise, ideolojisine uyan partiye doğru hareket ediyor. Yüzde ellinin üzerinde bir potansiyeli olan ülkücü ideoloji sahibi seçmen, Bahçeli'nin yirmi yıllık performansından memnun olmadığından, İYİ Parti'yi tercih etme eğilimindedir. İYİ Parti mevcut durumda, yüzde yirmi beş oya, yüzde ellinin üstünde bir potansiyele sahiptir. Bunun gerçekleşmesi, gerilemiş bir CHP'ye, İYİ Parti'nin, terörle mücadelede kararlılığını göstermesine, partinin CHP, HDP karşısında konumlanmasına, milliyetçi-muhafazakâr çizgide olduğunun vurgulanmasına, bir faydası olmayan çok renklilikten, yani renksizlikten vazgeçilmesine bağlıdır.

Ülkenin geleceği CHP, AKP, İYİ Parti üçgeninde şekillenecektir. CHP güçlenince ya da bir blok içinde AKP'yi zorlayacak hale gelince, AKP'den İYİ Parti'ye oy gelmez; CHP, tek başına ya da bir blok içinde tehdit olmaktan çıkınca, bu oylar İYİ Parti'ye gelir. AKP'nin arzusu, ikili bir sistem oluşturarak yüzde altmış beş, yüzde yetmiş sağ seçmeni elinde tutmaktır. Bunun için de CHP'nin güçlenmesi, İYİ Parti'nin yok olması gerekir. AKP'nin tek hedefi, CHP'yi güçlendirerek CHP, AKP, İYİ PARTİ üçgenini bozmak ve işi, CHP ile, her halükarda kazanacağı, karşılıklı ikili ip çekme yarışına döndürmektir. Güçlü CHP, çok daha güçlü AKP demektir.