93 YILDA 65 HÜKÛMET YALANI...!

 

SEVGİLİ ARKADAŞLAR;

 

Büyük devlet adamlarımızdan ( ! ) Egemen BAĞIŞ, bugün itibariyle Türkiye Gazetesi'nde önemli bir fikir adamı ve köşe yazarı olarak, bizleri aydınlatmak üzere arz-ı endam etti.

 

İlk günkü köşe yazısı ile "parlamenter sistemi" yerin dibine batırmak ve "başkanlık sistemine" destek atmak ve yeniden göze girmek üzere, aşağıdaki müthiş tespitlerde bulundu:

 

" 93 yıllık Cumhuriyetimiz halen 65.hükûmet tarafından yönetiliyor, yani hükûmetlerimizin ortalama ömrü sadece bir buçuk sene. Cumhuriyetimiz kurulduğu günden bu yana istikrarlı 5 yıllık hükûmetler tarafından yönetilmiş olsaydı 65. hükümetin gelmesi 325 yıl sürerdi. Yani basit hesapla halîhazırda bu karmaşık sistem bize 262 yıl kaybettirmiş bile."

 

Evet, aynen Egemen Bağış beyefendi yukarıdaki tespit, hesaplama ve değerlendirmelerde bulunarak hepimizi karanlıktan çıkararak, aydınlatmış oldu.

 

Gerçi parlamenter sistem aleyhinde en güçlü tez gibi görünen bu "büyük yalana" çok sayıda gazeteci ve siyasetçimiz de başvuruyor..

 

Hani denir ya, "ben bu hikayenin neresini düzelteyim?"

 

Bu tespit ve hesaplamalarda doğru olan tek rakam Cumhuriyetimizin 93.yılını yaşıyor olduğumuzdur.

 

Cumhuriyetin kurulduğu yıl olan 1923 tarihinden 1950 yılına kadar kurulan hükümetlerin sayısı 18 olup, hepsi de M.Kemal Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün siyasi iradesini temsil eden tek parti dönemi hükûmetleri olup, çok partili sistemde olması gereken az ömürlü koalisyon hükûmetleri ile uzaktan yakından ilgisi olmayan hükûmetlerdir. Bu dönem için 18 hükûmet değil, olsa olsa iki farklı hükûmetin varlığından bahsedebiliriz.

 

Gelelim 10 yıl devam eden Demokrat Partinin iktidar dönemine, Başbakan Adnan Menderes 19-24. hükûmetlerini kurmuş olup, bu dönemdeki 6 hükûmeti kısa ömürlü ve istikrarsız hükûmetler arasında saymak mümkün müdür Sayın Egemen Bağış.

 

1923'den itibaren 1960 yılına kadar 37 yıl devam eden bu dönemde Türkiye, sizin mantığınıza göre 124 yıl devam etmesi gereken 24 hükûmet kurarak, 83 yılını istikrarsız ve kısa süreli veya koalisyon hükûmetleri yüzünden kaybetmiş midir?

 

Aynı şekilde 8 yıl devam ANAP hükümetleri 45-46-47-48. hükûmetler olup, bu dönemi 20 yıl devam etmesi gerekirken, ortalama ömürleri 2 yıl devam eden ve 12 yıl kaybettiğimiz hükûmetler dönemi olarak mı göreceğiz.

 

Sayın Egemen Bağış; diğer dönemleri ihmâl ederek, sizin daha kolay anlayacağınız 14 yıllık AKP iktidarı döneminde 58-65. hükümetler olarak, her birinin ortalama 2 yıllık ömrü olan 7 farklı hükûmetten mi bahsedeceğiz.Yine hesabınıza göre 35 yıl devam etmesi gereken 7 hükûmeti 14 yıla sığdırarak ülkenin 19 yılını hebâ ettiğinizi mi söylüyorsunuz?

 

AKP'nin iktidar dönemini kısa süreli ve istikrarsız hükûmetler dönemi olarak adlandırır, 19 yılı kaybettiğimizi söylersen birileri size kızmaz mı? Kaş yapayım derken, göz çıkarmış olmaz mısınız ?

 

Başkanlık sistemini savunurken, parlamenter sistemin istikrarsız hükûmetler getirdiği, bu sebeple 93 yılda 65 hükûmet kurulduğu, her hükûmetin ortalama ömrünün bir buçuk yıl olduğu "büyük yalanını" söylemek zorunda mısınız?

 

Bu milleti bu kadar hafife alarak, aslında millî irade kavramına da inanmadığınızı ortaya koymuş olmuyor musunuz?

 

Lütfen bu milleti biraz daha ciddiye alalım, milletin zekâsıyla alay etmeyelim.

 

Rubil GÖKDEMİR

Editör: TE Bilişim