ABD ile Türk yetkilerinin yapmış olduğu görüşmede gelecek hafta başında ABD'nin Türkiye'ye asker göndermesi konusunda anlaşmaya varıldığını belirtildi.

Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye'yi yangın yerine çeviren Kobani konusunda da atım atılacağını yazdı. 

Gazete, Kobani'de IŞİD'i durdurmak için gelecek hafta başında acil olarak ABD'nin Türkiye'ye asker göndermesi konusunda anlaşma sağladığını yazdı.

ABD VE TÜRKİYE ASKERİ PLANDA ANLAŞTI

BBC Türkçe'nin haberine göre koalisyon güçlerinin ABD'li temsilcisi General John Allen'ın Ankara temaslarının ilk gününün ardından, ABD ve Türkiye'nin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadelenin askeri planlamasını hazırlamak üzere anlaştığı açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, gelecek hafta ABD'li askeri bir heyetin Türkjiye'ye gideceğini ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yetkililerle 'ortak bir askeri planlama heyeti' oluşturacaklarını söyledi.

Ancak askeri planlamanın kapsamında nelerin olacağı detaylandırılmadı. ABD ve Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonun hedefleri ve izlenecek strateji konusunda üzerinde anlaşma sağlayamadığı bir dizi konu bulunuyor.

ACİL ADIMLAR ATILMALI

Psaki günlük basın toplantısında "General Allen, IŞİD'in askeri kapasitesinin çökertilmesi ve bölgede yarattığı tehididin bertaraf edilmesi için acil adımların atılması gerektiğini söylüyor. Allen ve Türk yetkililer IŞİD'e karşı askeri mücadelenin bir adım ileri taşınabilmesi için atılması gereken adımları görüştü"dedi.

Psaki yürütülen temasların Kobani'yi de kapsadığını dile getirdi. Allen'in temaslarının ardından Türkiye ve ABD'nin IŞİD'e karşı mücadele konusunda ikili ilişkileri üst düzeyde devam ettirme kararı aldığı vurgulandı. Allen'ın bugün de Ankara'daki temaslarına devam etmesi bekleniyor.

abd-askeri-kobani-icin-turkiyeye-geliyorr.jpg

ABD ASKERİ KOBANİ'YE MÜDAHALE EDECEK

Fransız Le Monde gazetesi ise, ABD ile Türk yetkilerinin yapmış olduğu görüşmede gelecek hafta başında ABD'nin Türkiye'ye asker göndermesi konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.


Le Monde haberinde, IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonun Başkanı General Johne Allen ile yardımcısı Brett McGUrk,'un Perşembe günü Türkiye Başbakan'ı Ahmet Davutoğlu ile yapmış olduğu görüşmelerinde Kobani'de IŞİD'i durdurmak için gelecek hafta başında acil olarak ABD'nin Türkiye'ye asker göndermesi konusunda anlaşma sağladığını yazdı.

Gazete, ABD askeri sözcüsün'den yapılan açıklamaya dayanarak vermiş olduğu haberinde, Türkiye'ye gönderilecek olan ABD askerlerinin Türk askeri komutasının emrinde görev yapacağını aktardı.

ABD ASKERİ NASIL TÜRKİYE'YE GELEBİLİYOR?

Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nde yabancı askerlerin Türk topraklarına gelebileceği belirtilmişti.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektirdiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı şekilde yabancı askerlerin de aynı amaçlara yönelik Türkiye'de bulunmasını da kapsayan tezkerede, şu ifade yer aldı:

YABANCI ASKERLER 1 YIL BOYUNCA GELEBİLECEK 

"TSK'nın gerektirdiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin, hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi
için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 4 Ekim 2014 tarihinden itibaren bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasa'nın 92. Maddesi uyarınca arz ederim. Ahmet Davutoğlu, Başbakan."

Editör: TE Bilişim