ABD’de FED’in denetimine takılan Ziraat Bankası perakende bankacılıktan çekilerek kurumsal bankacılığa devam edeceğini müşterilerine gönderdiği birer elektronik posta ile duyurdu.

ABD merkez bankası’nın (FED) son yıllarda bu ülkedeki yabancı bankalara yönelik başlattığı sıkı denetimlere takılan Ziraat Bankası’nın New York Şubesi, müşterilerine gönderdiği birer mektupta, bireysel (Parakende) bankacılığa son verdiğini duyurarak müşterilerinden hesaplarını kapatmalarını istedi.

Geçtiğimiz haziran ayında FED’in denetimine takılan Ziraat Bankası New York Şubesi, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Servisi (DFS) ile bir sözleşme imzalayarak, müşterilerinin yatırdıkları paranın kaynağını daha iyi bilmesi için altyapısını güçlendirerek karapara ile mücadele yasalarına uyumlu hale getirilmesine dair bir planı 60 gün içinde sunması istenmişti. Ancak, özellikle Türkiye bağlantılı hesapları FED’e anlatmakta zorlanan Ziraat Bankası yönetimi, çareyi ABD’de bireysel, yani parekende bankacılıktan (Retail Banking) çıkmakta buldu.

BABACAN’IN ISRARI

ABD’de 1983 yılından bugüne hizmet veren Ziraat Bankası, parende bankacılığı askıya almasına rağmen kurumsal bankacılığa devam edecek. Yaklaşık 4 yıl önce New York’ta küçülmeye giden Ziraat Bankası yaklaşık 35 olan çalışan sayısını 10’a indirmesine ve son 2 yıl boyunca bir müdür atamamasına rağmen, bir ara kapatılması dahi gündeme gelen şube, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ısrarı ile açık tutulmuştu. Ziraat’ın New York şubesinin, bu şehirde uzun yıllar hizmet veren bir başka Türk bankası Vakıf Bank gibi kurumsal olarak çalışmaya devam etmesi bekleniyor. Ziraat Bankası New York şubesi, Türkiye-ABD arası ticaret yapan özellikle savunma sektöründeki büyük Amerikan ve Türk şirketlerinin işlemlerini yapmaya devam edecek.

Editör: TE Bilişim