Adli kolluk yönetmeliğiyle ilgili yapılan değişiklik hakkında yazılı açıklama yapan AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga şunları söyledi: "Bu demokratik toplum açısından daha iyiye değil daha kötüye gidişi ifade ediyor. Adli kolluk yönetmeliğinde yapılan son değişiklikle cumhuriyet savcılarının yürüttüğü adli soruşturmayla ilgili bilgiler emniyet müdürlerine kaymakamlara valilere bildirilecek.

Ayrıca emniyet müdürleri adli kolluk görevi yapanlar üzerinde gözetim denetim planlama ve iş bölümü yapacaklar. Yürütmenin bu kadar geniş müdahalesini imkan sağlanması yargı bağımsızlığının ağır bir şekilde zedelenmesi anlamına geliyor.

Bu düzenlemeyle kendisiyle doğrudan ilgili olsun veya olmasın siyasi iktidarın arzu etmediği bir soruşturmanın yürütülebilmesi hele kapsamlı delil toplama ihtiyacı olan dosyalarda imkansız hale geliyor.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı emniyet müdürlerinin savcılık soruşturması için adli kolluk hizmeti veren görevliler üzerinde gözetim ve denetim yetkilerine sahip olması kuvvetler ayrılığına aykırı. Hukuk devletinin özüne de sözüne de uymuyor.

Bu düzenlemeyle adli soruşturmaların gizliliği de fiilen ortadan kalkıyor. Bu da pekçok bakımdan vahim bir durum. Emniyet müdürleri jandarma komutanları kaymakamlar valiler İçişleri Bakanlığı bürokratları gibi çok sayıda makamın elinde bulunan bilgilerin gerçek anlamda gizli kalacağı var sayılamaz. Yapılan değişiklik üye olmak istediğimiz AB’nin ilke ve uygulamalarına bağdaşmıyor."

Kaynak: Bugun

Editör: TE Bilişim