Siyasetçilerin söylemleri ve icraatları kadar giyim kuşamları dikkat çekiyor.

Özellikle AK Partili siyasilerin art arda giydikleri ekose ceketler sosyal medyanın gündeminden inmedi. Sosyal medyada capsler hazırlandı, #direnekose diye hashtagler açıldı.

AK Parti camiasında bu 'trend'i başlatan ilk isim, Başbakanlık döneminde mitinglerde ekose ceket giyen Recep Tayyip Erdoğan oldu. Ardından Başbakan Davutoğlu ve Numan Kurtulmuş ve Tarım Bakanı Mehdi Eker de bu modaya uyan isimlerden...

SAVAŞ RUHUNU TEMSİL EDİYOR

Habertürk'ten Özgür Uğur, ‘Neden ekose?’ demeden evvel, ‘Nedir ekose?’ sorusuna yanıt arayarak bir haber hazırladı. Bu haberde, ekosenin tarihi ve taşıdığı alam yer aldı.

İşte o haberden çarpıcı detaylar:

Ekose, aslında 18. yüzyıla kadar uzanıyor. O dönem İskoç klanlarının giydiği, dize kadar inen ve kilt denilen etekler, ekose desenleriyle aslında bir savaş ruhunu temsil ediyordu. Bu etekler, o dönem için bir çeşit üniforma olarak da görülüyordu

erd.20140925163112.jpg

KRALİYET AİLESİNİ TEMSİL EDİYORDU

Daha sonraları kraliyet ailesini temsil eden bu kumaş, 1900′lerin başında yayılmaya başladı. 20 yılı aşkın bir süredir de, her zamankinden daha göze çarpan ekose, bu popülaritesini Vivienne Westwood’a borçlu. Punk akımını en iyi şekilde temsil eden tasarımcılar arasında yer alan Westwood, aslında ekosenin bugünlere gelmesinde en büyük rolü oynuyor diyebiliriz.

"BEN DE SİZDENİM MESAJI VERİLİYOR"

Beden Dili Uzmanı Riccon İlhan Doğan'a göre ekose, artık AK Parti'nin bir tarz şekli haline geldi. Başbakan Davutoğlu'nun da giymesi, hükümetten birilerinin de giymeye başlaması, özel bir anlamı olduğunu gösteriyor. Ekose halka, “Ben de sizin gibiyim, içinizden biriyim” mesajı veriyor. Rahatlatan, huzur veren, sıcak ve giyen kişiyi abartılı olmamakla birlikte spor ve rahat gösteren bir seçenek. Doğan, "Erdoğan'ın bazen giydiği gömlekler kalite ve marka kokarken, bazen de Sultanahmet'ten alınabilecek çok ucuz gömlekler ve ceketler giyiyor. Her kesime sesleniyor" diyor.

dav.20140925163130.jpgMAVİ GÜVEN VERİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekose seçiminde renk olarak ise Mavi ön plana çıkıyor. Riccon Doğan'a göre, renk dünyasında inanılmaz bir büyüye sahip olan Mavi; güven, huzur, dürüstlük, sadakat ve barışı simgelediği için tercih ediliyor. Mavi renk; gökyüzünü, denizi, özgürlüğü, sonsuzluğu ve huzuru temsil ediyor. Huzur veriyor, ikna ediyor; güvenin ve erkeklerin rengi olarak biliniyor. Bu renk, aynı zamanda büyüklük olgusu uyandırıyor. Barack Obama’nın da ABD Başkanlığı’na seçildiğinde, her iki yemin töreninde, dünyaya mesaj verirken Mavi kravat tercih ettiği biliniyor.

num.jpg

İnsanlık kilt ile tanıştı, Çankaya Köşkü’ne kadar çıktı. Reklamda söylenen ‘İmaj hiçbir şeydir, susuzluk her şey’ sözünü defalarca boşa çıkaran bir liderin inanılmaz yükselişinin, küçük bir kilometre taşı oldu. Tarihi çok eskilere dayansa ve evrim geçirmiş olsa da ekose, hiçbir zaman gündemden düşmeyecek gibi

Editör: TE Bilişim