Henüz bütçeye girmemesine rağmen 2015’te özelleştirme geliri yeni rekor kırabilir. Çünkü sadece Spor Toto ve at yarışlarından 10 milyar dolar bekleniyor.

YENİ dönemde devletin birçok alandan çekileceği sinyalini veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirilmesi planlanan alanları açıkladı. Bunların başında elektrik üretim santralleri, otoyol ve köprüler, bazı limanlar ve Erzurum Kış Olimpiyatları Tesisleri bulunduğunu söyleyen Şimşek, “Geliri Halkbank’a aktarılmak üzere Halk Sigorta ile Halk Emeklilik’i de özelleştirmeyi düşünüyoruz. Türksat’a  ait Kablo-TV operasyonları, BOTAŞ’ın iletim hatlarının, TEİAŞ’a ait kamu hisselerinin yüzde 49 hissesinin ve TPAO’nun halka arzı da önemli özelleştirme uygulamaları olacak” dedi.

HİZMET KALİTESİ

Kurumların daha verimli çalışmasını sağlamak için sektöre devredileceğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu: “Bundan hem devlet hem vatandaş hem de özel sektör kazançlı çıkacak. Bazı alanlarda kâr ediliyor gibi görülse de buraların özel sektör eliyle işletilmesi sayesinde, daha verimli bir ortamın oluşturulacağını düşünüyoruz. Bizim buradaki amacımız daha etkin, daha verimli bir işleyişi sağlamak, daha çok insanımıza istihdam ortamı oluşturmak, sektörlerde rekabet ortamı oluşturmak, kaliteyi artırmak ve herkesin kazançlı çıkacağı bir yapıyı kurmak. Bunu özellikle elektrik dağıtım sektöründeki özelleştirmelerde ortaya koyduk. Bu alanda yapılan özelleştirmelerle hem kayıp kaçak oranı azaldı hem devlet daha çok gelir elde etti hem de vatandaşa daha kaliteli hizmet gitmeye başladı. Bu modeli diğer alanlarda da uygulayacağız.”

ŞANS OYUNLARI

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmede de özelleştirme uygulamalarını değerlendirdiklerinin anlatan Şimşek, bunun sonucunda şans oyunlarından tamamen çekilmeye karar verdiklerini bildirdi. Şimşek, yakın zamanda Spor-Toto’nun özelleştirmesini de yapmayı düşündüklerini bildirdi. Yapılacak yasal düzenlemenin ardından at yarışlarının özelleştirme sürecine de başlanacağını anlatan Şimşek, “Şans oyunlarında devlet artık denetleme fonksiyonuna yoğunlaşacak” diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRİLECEK BAZI ALANLAR

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLARI

Otoyol ve köprüler, bazı limanlar, Erzurum Kış Olimpiyatları Tesisleri, 25 şeker fabrikası, Halk Sigorta ile Halk Emeklilik, Türksat’a ait Kablo-TV operasyonları, gayrimenkuller, arsalar ve Güllük Marina, Haydarpaşa Projesi,  Eti Maden’e ait sülfirik ve borik asit fabrikaları, Spor Toto At yarışları  

28 YILDA 70 MİLYAR DOLAR

ÖZELLEŞTİRME gelirlerinin, özelleştirme giderlerini ancak karşıladığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Mehmet Şimşek, “1986-2014 yılları arasında yaklaşık 70 milyar dolar özelleştirme uygulaması yapıldı. Özelleştirme İdaresi’nin toplam 371 milyon dolar gideri oldu.

Buna karşılık, teminat gelirleri ile idarenin hazırladığı şartname, tanıtım dosyası gibi dokümanların satışından elde edilen gelir ise 480 milyon dolar.”

Editör: TE Bilişim