~~Kararın Aleviler için sevindirici olduğunu dile getiren Hortoğlu, “Karar bağlayıcı nitelik taşıyor. Hükümet adım atmak durumunda kalacak. İktidar, atacağı adımları kendi tabanındaki gruplara izah etmede de artık zorluk çekmeyecektir. Çünkü AİHM’nin vermiş olduğu kararlara uymak zorunda olduğunu söyleyecektir.” diye konuştu.

AİHM’nin yıllardır talep ettikleri hakları Avrupa ilkeleri çerçevesinde teslim ettiğini belirten Hortoğlu, “Cumhuriyet kurulduğundan beri ertelenmiş, ötelenmiş, ihmal edilmiş olan ve en temel insan hakkı olan inanma ve inandığının gereklerini özgürce yerine getirebilme hakkının Alevilere teslimini kolaylaştıracaktır.” ifadelerine yer verdi. Bu kadar yıllık bir demokrasi deneyiminden sonra Alevi sorununun kendi öz dinamiklerimiz içerisinde çözülmesinden yana olduklarını hatırlatan Hortoğlu, “Keşke bu konu şimdiye kadar AİHM’ye taşınmadan halledilebilseydi. Toplumda kimseyi huzursuz etmek istemiyoruz. Bizim isteğimiz karşılanırken başkalarını rahatsız edecek bir sonucun ortaya çıkmasını da istemeyiz.” dedi. Devletin bütün inanç gruplarına eşit mesafede durması gerektiğinin altını çizen Hortoğlu, “Biz de İslam dini içerisindeyiz. Cemevlerinde ibadet ediyoruz. Devlet birilerinin inancını meşru sayıp diğerlerini meşru saymamak gibi bir zihniyete sahip değildir.” açıklamasını yaptı.

Alevilerin haklarına yönelik düzenlenen çalıştayların netice vermediğine dikkat çeken Cengiz Hortoğlu, hiçbir adımın atılamamasının kendilerinde hayal kırıklığı oluşturduğunu anlattı. Gündem değiştirilerek Alevilerin sorunlarının unutturulmaya çalışıldığını dile getiren Hortoğlu şunları ifade etti: “Bu olay sosyolojik fay hattıdır. Bu sosyolojik fay hakkında enerji birikmesi söz konusudur. Bu enerji birikimi kırılmadan, depreme dönüşmeden hükümetin soruna çözüm getirmesi ve toplumu rahatlatması gerekiyor. Yıllardır talep ettiğimiz hakları AİHM nete döktü. Artık hükümet bağlayıcı kararı dikkate alarak gereğini yerine getirmelidir.”

Editör: TE Bilişim