Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi"nde bu akşam, yerel seçimler öncesinde Türk siyasi tarihine not düşülecek bir karar alındı.

Milliyet'ten Aydın Hasan ve Evin Demirtaş'ın haberine göre, yerel seçimler öncesinde Türk siyasi tarihine not düşülecek bir gelişme yaşandı. Ancak bu gelişmenin önemini ve niteliğini anlamak için Ankara”nın ve Türk siyasi tarihinin yakın geçmişi ile bazı gelişmelerin bilinmesinde fayda var.

Özal vizyonu bina

Turgut Özal, 12 Eylül darbesinden sonra 1983 yılının sonbaharında yapılan ilk genel seçimde sürpriz biçimde iktidara geldi. O dönemde Ankara”da gelenek, siyasi parti merkezlerinin Atatürk Bulvarı aksı ve Çankaya çevresinde olması yönündeydi. Ancak ABD”de kentleşme trendlerini çok iyi gözlemlemiş olan Özal, farklı bir tavır içine girdi. Özal, o dönemde ANAP”ın genel merkezini, şehrin bitiş noktasına yakın sayılan Eskişehir ile Konya yolunun kesiştiği bir noktada inşa ettirdi. Bu bina 1980”li yıllarda o dönemin iktidarı olan ANAP”ın genel merkezi oldu. O dönem için modern ve cazibe odağı, farklı bir siyasi parti genel merkeziydi. Ve mimarisi ile dikkat çekiyordu.

Yıllar içinde gözden düştü

Ancak yıllar içinde Türkiye”nin siyasi tablosu değiştiği gibi Ankara”nın şehir topografyası da değişti. ANAP ile DYP birleşerek DP adını aldı. ANAP döneminde, önünde kalabalıkların eksilmediği bina, artık ısıtma masraflarının bile sorun olduğu bir parti genel merkezine dönüştü.

Birden rantı yükseldi

Ancak binanın bulunduğu Konya – Eskişehir aksının imar durumuyla ilgili bazı kararlar alınınca bu binanın bulunduğu alanın arsa değeri birden arttı. Çapraz karşısında Armada AVM yükseldi. Sonra tam karşısında açılışını bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan”ın yaptığı Next Level açıldı.

DP yönetimi, Namık Kemal Zeybek”in genel başkanlığı döneminde; binanın bir bölümünün Turgut Özal Kültür Merkezi olarak kalması, bir bölümünün de AVM ve iş merkezi olarak kullanılması kararı aldı.

Gökçek operasyonu olarak algılandı

Ancak arsasının rantı yükselen bu binayla ilgili bu akşam Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi"nde dikkat çeken bir karar alındı.
 

Alınan karar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek”in, muhtemel rakibi Mansur Yavaş”a karşı dolaylı bir operasyonu olarak algılandı. Çünkü Mansur Yavaş'ın DP"den aday olacağı konuşuluyordu. Bu arada kulislerde Yavaş”ın CHP”den aday yapılabileceği de konuşulmaya başlandı.

Son dakika önergesi

Böylesi bir siyasi süreçte , Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, bu akşam DP'yi şok edecek bir karara imza attı. AK Partili belediye meclis üyesi Bekir Ünüvar'ın, aralık ayı olağan toplantısında son dakikada verdiği önerge ile bugüne kadar ticari amaçla kullanılması mümkün olan binanın artık sadece sosyal kültür tesisi olarak kullanılması kararlaştırıldı. Tarihi ANAP binası, yapılan son dakika değişikliği ile maddi değerini kaybedecek. Belediye meclisinden oy çokluğu ile geçirilen önergeye, muhalefet partileri itiraz etti. MHP'li üyeler, DP'den imar değişikliğine ilişkin bir teklif gelmemesine karşın önerge ile DP'nin zarara uğratılmasını eleştirdi.

İlgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunda şunlar kaydedildi:

"Komisyonumuzca yapılan incelemeler neticesinde Çankaya İlçesi Balgat 13 bin 564 metrekare yüzölçümklü 13 bin 242 ada 12 nolu parsel, 3 emsal imar durumu ile ANAP Genel Merkezi konumundadır. ANAP'ın kapanıp Demokrat Parti olması nedeniyle Türkiye'deki ilk siyasi parti genel merkezi olma niteliği taşıyan taşınmazın aynı imar durumu ile sosyal kültürel merkez kullanımında bu özelliğini koruyabilmek amacıyla plan değişikliği yapılmasının uygun olacağı görüş ve kanaatine varılmıştır. Bu doğrultuda hazırlanan 13 bin 242 ada 12 nolu parselin kullanımının sosyal kültürel tesis olarak değiştirilmesine ilişkin 1/5 bin ölçekli nazım imar planı değişikliği teklifinin onayı komisyonumuzca uygun görülmüştür."

Editör: TE Bilişim