Necdet Özel, PKK açılımı için “Hükümetin yol haritasını bilmiyoruz”  dedi. Teröre karşı canını ortaya koyan askerin dışlandığını itiraf etti. Erdoğan’ın ta­li­ma­tıy­la, 6 yıl ön­ce Os­lo­’da PKK ile baş­la­tı­lan açı­lım­dan dev­le­tin bir­çok ku­ru­mu ve mu­ha­le­fe­tin bil­gi­si yok­tu. As­ke­rin de sü­reç­ten ha­ber­siz ol­du­ğu an­la­şıl­dı. Bu­nu da Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Orgeneral Özel açık­la­dı.

Özel Paşa, Çankaya' da  “Hü­kü­me­tin bir yol ha­ri­ta­sı var. Biz bil­mi­yo­ruz. O ça­lış­ma­nın için­de yo­kuz. Keş­ke ol­say­dı­k” de­di. Bu iti­raf, AK­P’­nin Apo­’ya ver­di­ği ta­viz­le­rin as­ker­den giz­len­di­ği­ni or­ta­ya koy­du..
Erdoğan’ın Çankaya’da verdiği resepsiyona Org. Özel’in açıklamaları damga vurdu Özel, “Sürece ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. O çalışmanın içinde biz yokuz” dedi…

Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Or­ge­ne­ral Nec­det Özel, ön­ce­ki ak­şam, Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın Cum­hur­baş­ka­nı sı­fa­tıy­la Çan­ka­ya Köş­kü­’n­de ilk kez ver­di­ği 30 Ağus­tos Re­sep­si­yo­nu’n­da, ‘A­çı­lı­m’ sü­re­ciy­le il­gi­li ilk kez bu ka­dar net ko­nuş­tu. Özel, “Sü­re­ce iliş­kin yol ha­ri­ta­sı­nı bil­mi­yo­ruz, o ça­lış­ma­nın için­de yo­kuz” di­ye­rek acı tab­lo­yu göz­ler önü­ne ser­di. Bu açık­la­ma­lar­la, res­mi ola­rak 2008’de Os­lo­’da, te­rör ör­gü­tü PKK’y­la baş­la­yan gö­rüş­me­ler­den, Ge­nel­kur­ma­y’­ın bil­gi­si­nin ol­ma­dı­ğı or­ta­ya çık­tı.

‘Bi­zim için te­rör ör­gü­tü­’

Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı, Çankaya’daki re­sep­si­yon sı­ra­sın­da ga­ze­te­ci­le­re PKK’­nın son dö­nem­de­ki ey­lem­le­ri­ne iliş­kin şu de­ğer­len­dir­me­yi yap­tı: “Her za­man yap­tık­la­rı­nı ya­pı­yor­lar. Hiç­bir de­ğiş­lik yok. Adam ka­çır­ma, ver­gi, yol kes­me, ka­ra­kol­la­ra sal­dı­rı, pro­pa­gan­da, da­ha ön­ce yap­tık­la­rı­nın ay­nı­sı. Bi­zim için hâ­lâ bö­lü­cü te­rör ör­gü­tü. Biz olan olay­la­rı ay­nen ya­yın­lı­yo­ruz..”

‘Bel­ge de var bil­gi de­’

Özel Pa­şa­’nın açık­la­ma­la­rın­da, “E­li­miz­de bel­ge va­r” cüm­le­si de dik­kat çe­ki­ciy­di: “Biz ge­rek­li mü­ca­de­le­yi ya­pı­yo­ruz ve bun­la­rı da Ge­nel­kur­may si­te­sin­den du­yu­ru­yo­ruz. İş­te biz olay­la­rı, asa­yiş, te­rör ve top­lum­sal olay­lar ola­rak ka­te­go­ri­ze edip, si­te­ye ko­yu­yo­ruz. Ko­yu­yo­ruz ki ile­ri­de ha­kim-sav­cı olay­la­rı araş­tı­rır­ken biz­den bil­gi bel­ge is­ter­se bun­la­rı ve­re­bi­le­lim. Ya­rın sav­cı, ha­kim, mah­ke­me so­rar­sa ya­nıt­lar gön­de­ri­riz. Bu ne­den­le ar­şiv­de bu­lun­ma­sı ge­re­ki­yor.”

‘Ba­sın­dan oku­yo­ru­z’

Öze­l’­in cüm­le­le­rin­de­ki can alı­cı nok­tay­sa, ‘A­çı­lım­la il­gi­li yol ha­ri­ta­sı­nı bil­mi­yo­ru­z” cümlesi ol­du: “Hü­kü­me­tin bir po­li­ti­ka­sı var, o po­li­ti­ka yü­rü­yor. Biz çö­züm sü­re­ci­ne iliş­kin yol ha­ri­ta­sı­nı bil­mi­yo­ruz, o ça­lış­ma­nın için­de yo­kuz. Bu ko­nu­ya iliş­kin yol ha­ri­ta­sı­nı biz bil­mi­yo­ruz, ba­sın­dan oku­yo­ruz. Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Be­şir Ata­lay ça­lış­ma­nın ka­mu ku­ru­luş­la­rı­na gön­de­ri­le­ce­ği­ni söy­le­miş­ti, he­nüz bir şey gön­de­ril­me­di.”

‘Bü­tün­lük, kır­mı­zı çiz­gi­’

Org. Nec­det Özel ga­ze­te­ci­le­re son ola­rak, “30 yıl­dır bu mü­ca­de­le­yi biz yü­rü­tü­yo­ru­z” de­di ve ek­le­di : “10 yıl ön­ce­si­ne gö­re ba­zı nü­ans­lar var. Hü­kü­met, so­ru­nu çöz­mek is­ti­yor. Şe­hit­ler gel­me­sin, ana­lar ağ­la­ma­sın de­ni­li­yor. Biz de ay­nı şe­yi söy­lü­yo­ruz. Esas olan Tür­ki­ye­’nin bö­lün­me­me­si, bü­tün­lü­ğü­nün de­vam et­me­si­dir. Bu en önem­li kır­mı­zı çiz­gi­dir. Gö­rüş­le­ri­mi her top­lan­tı­da hü­kü­me­te ilet­tim. Bun­dan son­ra da ilet­me­ye de­vam ede­ce­ğim.”(Sözcü)

Editör: TE Bilişim