NATO'dan Türkiye'ye askeri müdahale planı! Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, olası bir saldırıya karşı NATO'dan kara birliklerinin Türkiye'ye yönlendirilmesi için müdahale planı istediklerini açıkladı. Bakan Yılmaz, hazırlanan planların tüm alternatifleri göz önüne alınarak hazırlandığını kaydetti.
Kurban Bayramı’nın üçüncü günü karayolu ile Ankara’dan, Sivas’a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası(STSO) tarafından düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. 

'SALDIRI OLURSA NATO’NUN ORTAK SAVUNMA SİSTEMİ DEVREYE GİRER'

Program sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yılmaz bir gazetecinin NATO’nun saldırı halinde Türkiye'nin korunacağı açıklamasıyla ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:

"NATO’nun 5’inci maddesi çok açıktır. İttifak ve müttefik birine bir saldırı olduğu anda bu saldırı bütün müttefik ülkelerin hepsine yapılmış gibi addedilir. Bu nedenle NATO’nun ortak savunma sistemi yürürlüğe girer. Suriye ile ilgili olayların ilk başladığı andan itibaren biz Nato’dan ihtimalen ve planların hazırlanmasını talep ettik. NATO da çeşitli alternatifleri göz önün alaraktan bir plan hazırladı. Dolayısıyla Türkiye’ye bir saldırı olursa NATO Washington Sözleşmesi’nin 5’inci maddesinin hükmünü yerine getirecektir. Yeni genel sekreterde bunu açıkladı. Türkiye’ye bir saldırı olursa biz Türkiye’nin yanında oluruz diye. Türkiye neden NATO üyesi bir saldırı olduğunun müttefik ülkeleri yanında görmek için bu sistem işler ve yürürlüğe girer."
 

'SINIRIMIZDAKİ YANGINI EN AZ ZARARLA ATLATMAK İSTİYORUZ'

IŞİD'in Kobani’ye saldırısını değerlendiren Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Şimdi iki taraf çatışıyor. Biz şu anda sınırda bu yangının kendi ülkemize en az zararla, vatandaşlarımıza en az zararla atlatmak istiyoruz. Ulusal toplum ile birlikte hareket ederek bu olayı en az zararla atlatırız. Bu bölgeye nasıl huzur ve barış getiririz diye bir çalışma başladı. İnşallah hayırla neticelenir. Hayırla neticelenmesi o coğrafyadaki Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Türkmenlerin, Süryanilerin, Ezidilerin herkesin menfaatine olur. Onun için bütün milletimizden destek ve dua bekliyoruz."

Editör: TE Bilişim