HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın saldırı sonrasındaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Demirtaş’ın açıklamalarında vahim bir durum var. Hukuki olarak her an hesap vermeye hazırız. Bizim elimize ne takılacağına halk karar verir. Terör örgütüne sırtını dayayanlar, insan canını yok sayanlar, barış deyip arkasından hamile eşinin yanında polisi şehit edenlere karşı sesini çıkarmayanlar, halk tarafından manen kelepçelenmiştir. Demirtaş’ın vicdanı kelepçelenmiştir. Hesap sorulacaksa buradayım, her yerdeyim, Ankara’dayım İstanbul’dayım. Halkı devlete kışkırtıyorsa bunlar sorgulanacaktır. Hiçbir siyasi böyle bir saldırı karşısında devleti suçlamaz, teröristleri suçlar.” diye konuştu.

‘ÜLKE HEPİMİZİN, TAHRİKLERE KAPILMAYIN’

Demirtaş’ın meselesinin vatandaşların hüznünü paylaşmak olmadığını savunan Davutoğlu, “Meselesi içimizdeki yangını ülke yangınına çevirmek. Demirtaş’ın ikili dilini HDP’ye oy veren vatandaşlarımız da görecektir. Bizi caydıracağını düşünüyorsa, tedbirlerimizi erteleyeceğimizi düşünüyorsa yanılıyor. Kim eline silah alırsa, bomba gönderirse mücadelemiz sonuna kadar sürecek, kararlıyız. Anayasal görevi yerine getiren Başbakan olarak konuşuyorum. Bu ülke hepimizin, tahriklere kapılmayın.” dedi.

‘DEMOKRASİYE YAPILMIŞ BİR SALDIRIDIR’

Yaşanan saldırı karşısında derin bir üzüntü içerisinde olduğunu ifade eden Datutoğlu, “Bu saldırı herhangi bir şekilde tek bir gruba veya herhangi bir siyasi topluluğa karşı değildir. Bu saldırı ülkemizin bütününe yapılmış bir saldırıdır. Ülkemize yapılan bir saldırıdır. Halkımızın her kesimine yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırının acısını hissetmeyen hiçbir vatandaşımız olduğu kanaatinde değilim. Demokrasiye yapılmış bir saldırıdır.” ifadelerini kullandı. 

3 GÜN ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

“Bugün aldığımız kararla Cumhurbaşkanımızla da görüştük, terör saldırılarında hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımız, şehitlerimiz için 3 gün ulusal yas kararı aldık” diyen Davutoğlu, “Bu saldırıda 86 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ayakta tedaviler hariç 186 yaralımız var.” dedi. 

‘CANLI BOMBA EMARELERİ ÇOK KUVVETLİ’

“Canlı bomba emareleri çok kuvvetli” diyen Başbakan, “Siyasi liderlere de çağrı yapıyorum. Terörü yapana göre, mağduruna göre değerlendirmeyelim. Teröre karşı ortak bir çağrıda bulunalım. Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ile görüşmeyi planlıyorum. Terörün bir kısmını meşru gösterip verileri ortada yokken halkı tahrik edecek açıklamalar yapmak intikam dili kullanmak kimseye yakışmaz. Gün konuşma, bir araya gelme günüdür, ortak bilinçle hareket etme günüdür. Siyasi parti liderlerine AK Parti Genel Başkanı olarak hitap etmiyorum. Başbakan olarak tam da bugün demokrasiyi korumanın hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu hatırlatmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

‘HAİNCE CİNAYETİ İŞLEYEN KİMSE GEREĞİ YAPILACAK’

Davutoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu haince cinayeti işleyen kimse gereği yapılacak. Diyarbakır’da da Suruç’ta da suçlular yakalandı, Demirtaş 'yakalanmadı' diyor, yakalandı hukuka teslim edildiler. Hiçbir terör olayının üstü örtülmemiştir. Biz DEAŞ mevzilerini 23 Temmuz’da hedef aldık. Cezalandırıcı bir dil kullandık. 32 vatandaşımızın cinayetinin arkasında DEAŞ vardı cezalandırdık. Cezalandırmaya da devam edeceğiz. Dikkatleri farklı yere çekmek kimsenin işine yaramaz. Böyle bir saldırıyı yapma kapasitesine ait yapılar belli.”

Editör: TE Bilişim