Sosyal Paylaşım sitesi Twitter’daki “İhanet Süreci” isimli adreste Abdullah Öcalan ile BDP milletvekillerinin İmralı görüşmelerine ait olduğu iddia edilen tutanaklar yayınlandı. Toplam 8 sayfalık tutanaklarda ‘Ziyaretçi’ ve ‘Hükümlü’ şekilde Öcalan ile heyet üyeleri arasındaki konuşmalara yer verildi. Görüşmede, Öcalan’ın, “Federasyondan, özerklikten vazgeçti dediler. Ben hiçbir şeyden vazgeçmedim” ifadesi dikkat çekiyor. Öcalan, “AKP ile ittifak olabilir” derken Türk ordusu bünyesinde bir Kürt birimi kurulabileceğini ayrıca MİT Müsteşar Yardımcısı’nın Kürt hareketinden birinin olabileceğini söylüyor. 

İşte Öcalan’ın çarpıcı ifadelerinden bazıları:

BUNLARI ÇÖZMEZSEK BAŞBAKAN’I DA GÖTÜRÜR

Ben heyeti çözüme ikna ediyorum, heyet de hükümeti çözüme hazırlıyor. Heyetle tartışmalarımız var, ileride bir gün yayınlanması lazım. AKP şark kurnazlığı yapmasın. Tek taraflı paket kesinlikle olmaz. Sayın Fidan da bunu söylüyor. KCK, Ergenekon, hukuk komedisi, tradejisi ile de ilgilenebilirler. Çok önemli iki şeydir. Bunları çözümlemezsek Başbakan’ı da götürür. Başbuğ ile ilgili Başbakan da konuşmuş. Af demeyeceğim, hatalı cezalar bunlar. Nasıl dönülür? Bunun dışında da geri dönüş yasası olabilir. Şimdi paketin bir parçası olabilir mi bilmiyorum. Ama Ergenekon da dahil olur. Çok önemli bir yasa.

50 YASA ÇIKARACAKLAR PKK MEŞRULAŞACAK

Dikkat edin eski heyet de bunun üzerinde duruyordu. Şimdiki heyet daha donanımlı. Heyetle her şeyi geniş şekilde ele alabiliyoruz. Mesela bir MİT Müsteşar Yardımcısı Kürt hareketinden olabilir mi gibi. Seçimle işbaşına gelen bir köy güvenlik birimi mesela belediyelere bağlı trafik polisi, zabıta, bekçi gibi. Türk ordusu bünyesinde bir Kürt birimi neden olmasın. Devletle bütün konuları tartıştım. Belli bir uzlaşma düzeyi yakalanmış durumda. Bakanla görüşüp söyleyin gerekirse 50 yasa çıkaracaklar. PKK yasadan yararlanıp meşrulaşacak. Ayrıca Beşir Bey’in bilmesi lazım. Onunla periyodik, derinlikli toplantılarımız önemle, titizlikle planlanmalı, kararlar hayata geçirilmeli. Erdoğan’ı ikinci Mursi’ye çevirirler.

Zaten yasal çerçevesi oluşturuldu. Hasta mahkumlarda Adalet Bakanı çok seri davransın. Kendisine selam söyle. Abdülkadir Selvi, Eyüp Can gibi adamlar yalan yanlış konuşmuş. Öcalan bağımsızlıktan, federasyondan, özerklikten vazgeçti dediler. Ben hiçbir şeyden vazgeçemedim. Tarihi çatışma sürecini sona erdirdik dediysem barış oldu demiyorum.

ESAD VE MALİKİ İLE İTTİFAK DURUMU VAR

Suriye’deki gücü 50 bine kadar çıkarmalılar. Suriye konusunda çok kaldılar. Önümüzdeki günlerde Suriye’deki duruma dair heyetle de konuşacağız, bazı kararlar alacağız herhalde. Yeni oluşacak Suriye’de bizimkiler başrol oynayacak. Orada özerk bölgeler olur. İsviçre gibi özerk bölgeler. Suriye’de kim demokratik özerkliğe evet derse onunla anlaşsınlar. Heyete söyledim. Esad etrafını sarar sen de kapıları açıp yardım etmezsen Esad’la anlaşırım. Kendimi nasıl koruyacaksam öyle korurum. Suriye ile Maliki ile ittifak durumu var.

Kadro versinler metropollerde destekleriz

İt­ti­fak da ola­bi­lir. AKP ile an­la­şır­sak on­la da ola­bi­lir. CHP-MHP fa­şist­tir. Met­ro­pol­ler­de biz ki­me oy ver­sek o ka­za­nır. Çok yön­lü pa­zar­lık­lar ola­bi­lir. AKP İs­tan­bul Be­le­di­ye­si­’n­de bi­ze 10 bin kad­ro ver­sin me­se­la. Met­ro­pol­ler­de biz on­la­rı des­tek­le­riz. Ak­de­niz gi­bi To­ro­s­la­r’­da kar­şı­lık­lı ya­ni. İs­tan­bu­l’­da An­ka­ra­’da biz...

Yasa çıkaracaklar biz de dahil olacağız

Eğer tümüyle normalleşme denen süreç yaşanacaksa büyük kongrede dışarı çıkıp yani bizzat toplayıp, silahlı mücadeleyi  size karşı tümden bitirdik demek lazım. Yasa çıkaracaklar biz de yasanın içine dahil olacağız. Hadi bana yönetime 5 yıl siyaset yasağı falan olur, bu fedakarlığı yaparız. Yarın bir gün ben gerillaya konferans yapsam ne diyeceğim, silaha gerek yok  siyaset hakkınız var demem gerekir.

AKP benim çözüm önerilerimi sunuyor

Siyaseti kavrayamıyorsunuz. Kandil’in durumu da derinlikli değil. Suriye’de iken bana ‘bay ilke’ derlerdi. Baba Esad bana saygı duyardı. Buraya geldiğimde askerler bile bunlar seni anlamıyor, savaş  tarzını kavrayamıyorlar dedi. Devlet beni onlardan daha iyi kavramış  durumda. Savunmalarımın hepsini okuyorlar. AKP benim çözüm önerilerimin içini boşaltıp kendisinin önerisiymiş  gibi sunuyor. Kandil de askeri çizgiyi uygulayamıyor.

BDP: Gerçekle ilgisi yok

‘İmralı tutanakları’ olduğu iddia edilen metinlere İmralı heyetinden yalanlama geldi. Açıklamada “İmralı tutanakları” başlıklı görüşme notlarının gerçekle bir ilgisinin olmadığı ileri sürüldü. BDP-HDP İmralı Heyeti imzasıyla HDP Eş Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, BDP Grup Başkanvekili Pervin Puldan ve BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken adına yapılan açıklamada, “Psikolojik savaş amaçlı olarak servis yapılan bu tür gerçek dışı haberler Diyarbakır Newroz’unda bir kez daha ortaya konulan çözüm ve barış iradesinden, kararlılığından rahatsız olan odakların işidir. Heyetimizin İmralı görüşmeleri sonrası kamuoyuna yaptığı açıklamalar dışındaki haber ve yorumlara kamuoyu itibar etmemelidir” denildi.

Bugün Gazetesi

 

Editör: TE Bilişim