Sözde çözüm sürecinde yeni bir adım olarak görülen ve son olarak önceki gün, "7 akil insan ve 4 gazetecinin İmralı'ya giderek bebek katili ile görüşeceği" haberiyle gündeme gelen heyetin kimlerden oluşacağı merak konusu. 

Radikal gazetesinden Barış Avşar'ın haber analizine göre gazetecilerin sayısı ve kimler olacağı konusunda spekülasyon sürse de, özellikle Gezi Parkı eylemleri, Lice'deki karakol protestosu sırasında Medeni Yıldırım'ın öldürülmesi ve son olarak Yüksekova'da Bemal Tokçu, Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in yaşamlarını yitirdiği gösteriler sırasında 'sürecin devam etmesine güçlü vurgu yapan' yazar ve medya yöneticilerinin seçileceği değerlendirmesi yapılıyor. 

S(Akil) İnsanlar Heyeti'nden seçilecek isimlerin ise 7 bölgeye ayrılan heyetlerin başkanları olması bekleniyor. Yine de bu konuda da farklı değerlendirmeler var. Heyetlerin yurt çapında yürüttükleri temaslarda ismi öne çıkan üyelerin, bazı başkanların önüne geçerek ada yolcusu olması mümkün görünüyor. Buna kişisel sebepler de eklenebilir. 
Peki bugüne kadarki ‘en kalabalık koster’de kimler olabilir? 

İNANIR’A ÖCALAN’DAN SELAM GELMİŞTİ AMA… 

Bölge bölge bakacak olursak Akdeniz bölgesi heyetinde başkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, başkan vekili sanatçı Lale Mansur'du. Hisarcıklıoğlu'nun heyetinde Kadir İnanır gibi yurt gezilerinde öne çıkan popüler bir isim de yer alıyor. İnanır, BDP heyetinin ziyaretlerinde Öcalan'ın 'şahsında' tüm sanatçılara selam söylediği bir isim olsa da başkanın yerini alması zor görünüyor. Bu heyette ayrıca Tarık Çelenk, Nihal Bengisu Karaca, Şükrü Karatepe, Muhsin Kızılkaya, Öztürk Türkdoğan ve Hüseyin Yayman gibi isimler yer alıyordu. 

ALEVİ FAKTÖRÜ 

Doğu Anadolu heyeti başkanı Can Paker sivil toplumun temsili açısından önemli bir isim olarak öne çıkıyordu, ziyaretçiler arasında olması da kuvvetle muhtemel. Ancak bu grupta yer alan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Alevilerle hükümet arasında son dönemde başta Suriye ve Gezi Parkı olmak üzere farklı gerekçelerle gerilen ilişkinin yumuşatılması yönünde bir mesaj vermek adına sürpriz aday olabilir. Bu heyetin diğer isimleri Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Mahmut Arslan, Abdurrahman Dilipak, Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker ve Mehmet Uçum'du. 

ORAN VE KARAKAYA ETKİSİ 

Ege Bölgesi heyeti başkanı Radikal yazarı ve kamuoyu araştırmacısı Tarhan Erdem'di. Avni Özgürel'in başkan vekili olduğu heyette ayrıca Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hasan Karakaya, Erol Ekici, Hilal Kaplan, Fuat Keyman, Fehmi Koru ve Baskın Oran yer alıyordu. Bu heyetin çalışmaları sırasında özellikle gazete yazarlığı yapan isimler öne çıktı. Ancak en çok ses getirenler Baskın Oran'ın İzmir toplantısındaki ‘Kemalizm eleştirileri’ ve Hasan Karakaya'nın 'bu iş bitene kadar baltaları gömdüm' açıklamaları oldu. 

DERSHANE, UŞŞAK’I ‘GÖTÜRÜR’ MÜ? 

İç Anadolu Bölgesinde başkan Bugün yazarı Ahmet Taşgetiren, başkan vekili Beril Dedeoğlu idi. Heyet sekreteri olan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşşak’ın son dershane tartışmalarıyla başlayan hükümet-cemaat gerilimi sonrası ziyaretçiler arasında yer alması zor görünüyor. Ancak Aleviler için ortaya çıkan tablo burada da söz konusu olabilir. Vahap Coşkun, Doğu Ergil, Erol Göka, Mustafa Kumlu, Fadime Özkan diğer isimler. Celalettin Can da bu heyetteydi ancak Gezi eylemlerinin gölgesinde yapılan son Akiller toplantısına bu gerekçeyle katılmayarak çalışma dışında kaldı. 

ENSAROĞLU, ARIBOĞAN VE HAKYEMEZ ‘TAMAM’ GİBİ 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başkan SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Yılmaz Ensaroğlu, başkan vekili Kezban Hatemi idi. Heyette yer alan Murat Belge'nin durumu da Celalettin Can ile aynı. Diğer üyeler ise Fazıl Hüsnü Erdem, hemen hemen sadece Hakkari’deki toplantılarda yer alan Yılmaz Erdoğan, Etyen Mahçupyan, Lami Özgen ve Ahmet Faruk Ünsal’dı. 

Marmara Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinde ise başkanlar Deniz Ülke Arıboğan ve Yusuf Şevki Hakyemez’in kosterde yer almaları kuvvetle muhtemel. Arıboğan, akademisyen kimliğinin yanı sıra belki de ziyaretçiler arasındaki tek kadın olacak. Hakyemez ise Karadeniz gibi genel olarak ‘en sıkıntılı’ görülen bölgenin başkanlığı için ince elenip sık dokunarak belirlenmiş bir isimdi. Marmara heyetinde ayrıca Mithat Sancar, Levent Korkut, Mustafa Armağan, Ali Bayramoğlu, Hülya Koçyiğit, Ahmet Gündoğdu ve Hayrettin Karaman gibi isimler yer alıyordu. 

Karadeniz Bölgesi’nde ise Vedat Bilgin, Fatma Benli, Şemsi Bayraktar, Kürşat Bumin, Oral Çalışlar, Orhan Gencebay, Yıldıray Oğur ve Bendevi Palandöken bulunuyordu. Oğur ve Çalışlar’ın dört kişilik gazeteci kontenjanında yer alması da ihtimal olarak dillendiriliyor. 

Tabii tüm bu seyahat planları, seçim sath-ı mailine girilen şu hassas günlerde herhangi bir 'aksilik' yaşanmamasına da bağlı... 

Hal böyleyken ‘son seçici’ olarak Başbakan Erdoğan’ın belirleyici olacağı ‘yüksek ihtimal’ ve ‘sürpriz’ iki liste yapmaya çalışalım: 

‘Banko’ liste: 

1) Rifat Hisarcıklıoğlu 
2) Can Paker 
3) Tarhan Erdem/Avni Özgürel 
4) Yılmaz Ensaroğlu 
5) Ahmet Taşgetiren 
6) Deniz Ülke Arıboğan 
7) Yusuf Şevki Hakyemez 


Banko listeyi zorlayabilecek ‘sürprizler’ listesi:
 
1) Öztürk Türkdoğan 
2) İzzettin Doğan 
3) Hasan Karakaya / Baskın Oran 
4) Kezban Hatemi 
5) Cemal Uşşak 
6) Hayrettin Karaman 
7) Vedat Bilgin

Editör: TE Bilişim