Bedelli askerlik son durum düzenlemesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Peki bedelli son duruma göre kaç yaşındakiler bedelli askerlikten yararlabilecek? Bedelli askerlik başvuru ne zaman?

BEDELLİ PARASI 2 AY İÇİNDE ÖDENMELİ

Kabul edilen kanunla, 28 yaşından gün almış kişiler, 18 bin lira bedeli 2 ay içinde ödemek kaydıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Haklarında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar da sona erdirilecek. Bu uygulama ile elde edilecek gelir ise savunma sanayinin finansmanında kullanılacak.

AK Parti'nin verdiği önerge ile bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce, sağlık sebebi ile haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da istekleri halinde yaş şartı aranmaksızın 18 bin lira bedeli ödemeleri kaydıyla faydalanabilecekler.

Kanun teklifinde yer alan diğer konu ise sözleşmeli erbaş ve er alımı. Sözleşmeli erbaş ve er kadrosu Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 62 bin 585, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 4 bin 251, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 5 bin 75 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için 144 olmak üzere 72 bin 55 olarak belirlendi. Teklif ile temin faaliyetinde arzu edilen seviyeyi ulaşmak maksadıyla sözleşmeli erbaş ve erliğe başvuruda ortaöğretim mezunları için başvuru yaşı 20 olarak belirlendi.

bedelli.20141206035934.jpg

5 SORUDA BEDELLİ ASKERLİK UYGULAMASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından müjdesi verilen bedelli askerliğin nasıl uygulanacağı, yükümlülerin nasıl yararlanacağına ilişkin detaylar şekillendi. İşte 5 soruda bedelli askerlik uygulaması:

1 - BEDELLİ ASKERLİK UYGULAMASINDAN KİMLER, NASIL YARARLANACAK?

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte fiili askerlik hizmetine başlamamış 1 Ocak 1988 tarihinden önce doğan yükümlüler yararlanabilecek. Son düzenleme ile 1 OCak 1988 doğumlularında dahil oldukları uygulamada, bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde askerlik şubelerine veya yurtdışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin TL veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar yabancı ülke parasını defaten ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

2 - KAÇ YÜKÜMLÜNÜN YARARLANMASI BEKLENİYOR?

Uygulamadan yararlanabilme şartını taşıyan yaklaşık 640 bin askerlik yükümlüsü bulunuyor. Önceki bedelli uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda, 100 binin biraz üzerinde yükümlünün uygulamadan yararlanmak için başvurması bekleniyor. Ancak ücretin önceki uygulamalara göre daha cazip olması nedeniyle, uygulamaya başvuracak yükümlü sayısının 200 bine yaklaşabileceğine yönelik hükümet çevrelerinde bir beklenti bulunuyor.

3 - ELDE EDİLECEK GELİR NEREYE HARCANACAK?

Uygulama kapsamında elde edilecek gelir, Savunma Sanayi Destekleme Fonu adına T.C. Ziraat Bankası, T. Halk Bankası ve T. Vakıflar Bankası'nda açılacak hesaba yatırılacak. Başvurma koşullarına haiz tüm yükümlülerin yararlanması durumunda 11 milyar TL'ye yakın bir gelir elde edilecek. Kulislerde elde edilecek 3 milyar TL'yi bulması öngörülüyor. Elde edilecek gelir, halen yürürlükte savunma sanayi projelerine aktarılacak. Son yasal düzenleme ile MİT'in de ilgili fondan yararlanma hakkı bulunması nedeniyle, fonun bir kısmının istihbari amaçla kullanılabileceği belirtiliyor.

4 - YASA ÇIKANA KADAR KAÇAKLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILACAK MI?

Uygulamadan yararlanma hakkı bulunan saklı, yoklama kaçağı ve bakayalar hakkındaki tüm idari ve adli soruşturma ile kovuşturmalar durdurulacak, başlatılanlar sona erdirilecek, haklarında verilen idari para cezaları ise tahsil edilmeyecek.

5 - ASKER, BEDELLİ UYGULAMASINA NEDEN KARŞI?

Hükümetin inisiyatifiyle çıkarılan bedelli askerlik uygulamasına Türk Silahlı Kuvvetleri ise, asker açığını artıracağı, Türkiye'nin güneyinde süren karmaşık iç savaş halinin öngörülemezliği, silah altındaki askerler arasında adalet duygusunu zedeleyeceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

 

bedelli-askerlik-son-durum-başvuru-tarihi-belli-oldu.jpg

DAVUTOĞLU AÇIKLAMIŞTI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen Salı AK Parti Grup Toplantısı bedelli askerlikle ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. Bedelli askerlikte yaş sınırı 28 oldu, bedelli askerlik ücreti ise 18 bin lira oldu.

Gazetecilere grup toplantısı girişinde Davutoğlu, bedelli askerlikle ilgili "Grup toplantımda sürprizlerim var. Dinleyin, bekleyin" demişti. Grup toplantısında bedelli askerlik açıklaması yapan Davutoğlu, bedelli askerlik şartlarını açıkladı.

BEDELLİ ASKERLİK YAŞ SINIRI VE ÜCRETİ

"1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan yada 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olun vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin Türk Lirası demek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar."

BEDELLİ ASKERLİK TAKSİT YOK

Davutoğlu Grup Toplantısı çıkışında yaptığı açıklamada ise bedelli askerlik ücretinde taksitlendirme yapılmayacağını söyledi.

ASKER KAÇAKLARI DA YARARLANACAK

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikten bakaya ve asker kaçaklarının da yararlanabileceğini açıkladı.

Bedelli konusunda İsmet Yılmaz'ın bu açıklamasıyla "Asker kaçakları beddelliden yararlanabilecek mi?" "Bakayalar bedelli askerlikten yararlanabilecek mi?" soruları da yanıt bulmuş oldu.

İsmet Yılmaz, açıklamasında "Taksit olmayacak. 700 bin kişiyi kapsıyor. Ben koşullarım uysa bu haktan faydalanmam, gider askerliğimi yaparım. Benim gibi düşünen insanlar vardır. Onun için hepsinin bu haktan yararlanacağını beklemek doğru değildir” dedi.

Yılmaz ayrıca vicdani ret ile ilgili çalışma yapmayı düşünmediklerini de söyleyerek,bedelli askerlik düzenlemesinden bakaya durumdakiler ile asker kaçaklarının da yararlanabileceğini belirtti.

1 Ocak 1988 tarinde doğanlar da bedelli askerlikten yararlanabilecek. 

Hükümet, bedelli askerliği bir an önce yasalaştırmak için Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda ele alınan “Milli Mayın Faaliyet Merkezi” kurulmasını da öngören tasarıdan yararlanıyor. Bedelli düzenlemesine ilişkin önerge bu tasarıya eklendi. 1 Ocak 1988’de doğanlar da bedelliden yararlanabilecek. Bununa gerekçe olarak da özellikle kırsal kesimde doğumların yılbaşında nüfusa yazılması gösterildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun salı günü açıkladığı ilk taslakta bedelli askerlikten yararlanmak için yaş sınırını 31 Aralık 1987 tarihinde 28 yaşından gün almış olan yada 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olmak olarak açıklamıştı.

Editör: TE Bilişim