TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, AK Parti MKYK üyesi Yasin Aktay'ın "Türk diye bir ırk yok" sözlerini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Çiçek, "Bunu bir hüküm cümlesi olarak söylediyse son derece yanlıştır. Asla kabul edilemez. Tarihi ve sosyolojik gerçeklere aykırıdır" dedi.

 

Siyasetçilerin zaman zaman yaptığı uzun konuşmaların bağlamından koparılan bir cümlenin gündeme getirilmesinin ise karşılaşılan bir durum olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

BU SAYGISIZLIKTIR DENSİZLİKTİR

"Bir kişi akademik hüviyeti olsa bile siyasete girdiyse yanlış anlamalara veya çarpıtmalara imkan verecek ifadelerden kaçınmalı. Özellikle seçim ortamına girdiğimize göre toplumsal duyarlılık fazla. Arka arkaya duyarlılığı biraz yukarıya çeken gelişmeler oluyor. Mesela bir partiyle ilgili bir toplantıda Türk Bayrağı yok ya da indiriliyor. Bu saygısızlıktır, densizliktir. Böyle bir ortamda yanlış anlamalara meydan verecek, 'Türk ırkı yoktur', 'Türk milleti yoktur' gibi art niyetlilerin oraya buraya çekmesine fırsat verecek cümleler sarfediliyorsa, siyasetçilerin dikkat etmesi lazım çünkü bir partiye gelen artık kendisini temsil etmiyor. Bunca işimizin arasında bir de bu tür tartışmalara girmiş oluruz."

Çiçek, Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salih'e karşı suikast girişiminde bulunulduğunu anımsatarak, son zamanlarda Irak'taki Türkmen varlığına karşı bezdirme, kaçırma ve Türkmen varlığını etkisizleştirme gibi özel çaba olduğunu söyledi. Irak'ın her geçen gün etnik ve mezhepsel temelli çatışmalara sürüklenmeye çalışıldığına işaret eden Çiçek, "Bunu kınıyoruz. Türkmenler Irak toplumunun ayrılmaz parçasıdır. O toplumun huzuru, barışı, refahı bakımından özel bir gayretin içindeler. İnanıyoruz ki Irak makamları da bu konularda gerekli hassasiyeti gösterir" diye konuştu.

Suriye'de de Türkmenler'e karşı saldırılar yapıldığının belirtilmesi üzerine Çiçek, mezhepsel temele dayalı çatışma riskinin her geçen gün arttığını tekrarladı.

Uluslararası camianın çatışmalarda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığıyla meşgul olduğunu dile getiren Çiçek, "(Eğer bu silahı kullanmıyorsanız, birbirinizi nasıl öldürürseniz öldürün, biz buna karışmayız) diyor. Bu da başka bir ilkelliktir. Maalesef bu ilkelliği medeni dünya adına Ortadoğu coğrafyasında sıkça görüyoruz" dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim