17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında internete sızan ses kayıtlarında “Milletin ....na koyacağız” diyerek kamuoyunun büyük tepkisini çeken Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in, Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi “Hüseyin Avni Paşa Korusu”nun tamamını satın aldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinde Aykut Küçükkaya'nın yapmış olduğu habere göre, 81 bin 511 metrekarelik ormanlık arazinin “yüzde 65’ini TMSF’den, yüzde 35’ini ise özelden aldık” diyen Cengiz İnşaat, “Koruyu ne kadara satın aldınız?” sorusuna ise yanıt vermemeyi tercih etti.

'TAPU KAYITLARINDA 0 TL YAZIYOR'

8 Mart 2013 tarihli tapu kaydında ise satış bedeli kısmında ‘0’ TL yazması dikkat çekti. Cengiz İnşaat, Korunun 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla hiçbir ilgisinin olmadığını belirtirken, “Bir inşaat firması olarak, tapu kayıtlarında koru olarak gözüken arsada ne yapmayı planlıyorsunuz” şeklindeki soruya ise, “İçinde tarihi köşk var. Restore edilerek kullanıma açılacaktır” yanıtını verdi.

"Üst düzey bir yetkiliden edindiği bilgiye göre" notu düşülen haberde, İstanbul Boğazı’na hâkim noktadaki korunun üzerindeki imar yasağının da kaldırıldığını, ancak 17 Aralık operasyonu yaşandığı ve soruşturma kapsamında Cengiz İnşaat ile sahiplerinin adı sıkça gündeme geldiği için koruyla ilgili planların şimdilik askıya alındığı belirtildi.

Cengiz İnşaat ilk önce korunun yüzde 65’ni satın alıyor. Zaten restore edeceği tarihi köşk de bu bölümde bulunuyor. Cengiz İnşaat bu sürede tarihi köşkü restore etmek yerine korunun diğer yüzde 35’lik bölümünü satın almayı tercih ediyor. İşte bu süreçte Cengiz İnşaat’ın hükümetten “bölgedeki imar yasağının kalkacağı” güvencesini aldığı iddia ediliyor.

Korunun bulunduğu alanda yaşayan mahalleli ise hâlâ “korunun imara açılacağı” tedirginliğini yaşıyor. Sultantepe ve Paşalimanı sakinleri “eskiden olduğu gibi korunun halka açılmasını” istiyor.

Editör: TE Bilişim