Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Sabah gazetesine değerlendiren Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Yayman, "Seçimleri ilk turda Erdoğan kazanır" dedi ve rakam bile verdi.

Yayman bir kehanette daha bulundu ve Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başını yakacağını söyledi.


Yayman'a göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kaderini belirleyecek iki unsur var, birincisi katılım, ikincisi ise yurt dışı seçmenin tercihi.

SEÇİM SONUÇLARI KEHANETİ

Hüseyin Yayman'ın seçim sonuçlarına yönelik analizinde ise en dikkat çeken bölüm birinci turda Başbakan Erdoğan'ın seçileceği kehaneti oldu. Yayman bu konuda o kadar iddialı ki rakam bile verdi.

-Birinci turda seçimin sonuçlanacağını düşünüyorum. Birinci turda Tayyip Erdoğan %53-54 oyla seçilecektir.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN BİRİNCİ VE İKİNCİ TUR TARİHLERİ

KILIÇDAROĞLU GİDECEK

Hüseyin Yayman'ın seçim sonuçlarına dair ikinci kehaneti ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında oldu. Yayman'ın tahmini şöyle;

-10 Ağustos'tan itibaren Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeniden bir iktidar mücadelesi başlayacaktır. Seçim sonucuna göre Cumhuriyet Halk Partisi'nde kurultay tartışmaları başlayacaktır. 10 Ağustos'tan sonra Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisi'nin başından ayrılmak zorunda kalabilir.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU YANLIŞ SEÇİM

CHP ve MHP'nin çatı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu seçmesini de yorumlayan Yayman, "Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday yapılması proje olarak doğru, isim ve yöntem yanlış. Bu proje seçimin birinci turunda değil, ikinci turunda çatıda değil, tabanda yapılmalıydı" dedi. Yayman İhsanoğlu'nun yanlış tercih olmasını ise sokakta adının biliniyor olmamasına bağlıyor.

SEÇİMİN SÜRPRİZİ

Ve seçimin sürprizi. Yayman, Selahattin Demirtaş'ı işaret etti;

-Selahattin Demirtaş, bu seçimlerin sürpriz ismi olacaktır. %10'a yaklaşacağını düşünüyorum. Bu aynı zamanda HDP için 2015 seçiminin test sürüşü anlamına gelecektir.

SEÇİMİN KADERİNi 2 UNSUR BELİRLEYECEK

Bu seçimin kaderini belirleyecek iki unsur var. Birincisi katılım. İkincisi ise, yurtdışı oylar. Eğer katılım yüksek olursa farklı, düşük olursa farklı bir sonuç olacak. İki buçuk milyona yakın yurtdışında oydan bahsediliyor. Bu oyların görece Tayyip Erdoğan'a daha yakın olduğu düşünüldüğünde bu iki unsurun Erdoğan'ın köşke çıkışını kolaylaştıran unsurlar olacağını düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim