Yıl sonu yaklaşıyor; yazılı, ödev ve konuları yetiştirme telaşı sardı tüm öğretmenlerimizi. Önceden sadece ders kitaplar vardı, şimdi çalışma kitapları da çıktı, ders yükü ikiye katlandı. TEOG sınavı, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs tatilleri; derken havaların ısınmasıyla dikkati iyice azalan öğrencilere ders anlatmak da zorlaştı. Eskiye oranla konular daha zor yetişir oldu. İşte eğitim kurumlarının betimlemeye çalıştığım ahvâlinde son yıllarda ortaya çıkan en temel sorunlardan biri de ders/çalışma kitaplarının bitirilememesi ya da son tema/konuların hızlı hızlı işlenmesidir. Kalan konuları işleyip derste yetişmeyen kısımları ödev vererek kitabı bitirilebiliyorsanız sorun yok ancak dönem bittiği halde kitap bitmezse ne olacak?

Malûmunuz üzre tüm öğretmenler yıl sonunda okuttukları dersleri plana göre işleyip bitirdiklerini taahhüt ediyorlar. Ancak hepimiz iyi biliyoruz ki yıl içinde birçok sebepten dolayı dersler aksayabiliyor, konular yetişmiyor yetişse bile plana paralel gidemeyebiliyoruz.

MEB Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’ nde her ne kadar ders kitabının tanımı yapılmış olsa da ’’Tanımlar’’ başlıklı 4/g maddesinde ’’Ders Aracı’’ olarak tanımlananlar içinde ’’öğrenci ders kitabı, çalışma kitabı’’ da sayılmıştır. Yani ders kitabı, bir amaç değil araçtır. 

Türkçe dersi üzerinden konuşalım: Atatürk, Değerlerimiz, Sağlık ve Çevre, Birey ve Toplum; zorunlu temadır. Hem kazanım hem içerik noktasında işlenmesi gerekir. Hayal Gücü, Oyun ve Spor, Güzel Sanatlar, Yenilikler ve Gelişmeler, Doğal Afetler, Güzel Ülkem Türkiye’ m gibi seçmeli temalar ise zorunlu değildir. Özellikle yeniden yapılandırmacı eğitim anlayışı doğrultusunda hazırlanan yeni kitaplarda konu değil kitap/tema bütünlüğü esas olduğu için örneğin ’’Olayları ve bilgileri sıraya koyarak anlatır.’’ konuşma ya da ’’Akıcı biçimde okur.’’ okuma kazanımı kitabın her metninde geçmektedir. Kazanımlar bariz bir sırayla değil bütüncül anlayışla verilmektedir. Söz konusu kazanım daha önce kitapta geçtiği için ders kitabının işlenmeyen son birkaç konu/metinlerindeki kazanımlardan öğrenciler mahrûm kalmamaktadır. Asıl amaç, kazanımı kazandırabilmektir. Türkçenin kazanım sayısı 300’ ü geçiyor. Tüm kazanımları verebilen kitap yazabiliyorsan o kitabı okut, sonuçta kitap bir araç. Zorunlu temalar işlendikten sonra ders kitabını bitirememiş olmak suç değil dolayısıyla ceza gerektirmez. Zaten 1702 sayılı kanunda da 657 sayılı DMK’ nin 125. maddesinde de bununla ilgili disiplin cezası yok.


Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı