MHP lideri Bahçeli’nin dün Ankara’da partisinin “Siyaset ve Liderlik Okulu” açılışında yaptığı açıklamalar, siyasi kulislere bomba gibi düştü. Bahçeli, dağılan Anayasa mutabakat komisyonuna CHP’nin davet edilmesini istedi ve “Gelen olursa masada otururlar, gelmezlerse iktidar artık B planını ortaya koymalı, biz masadayız” diyerek iktidarın Anayasa değişiklik paketini TBMM’ye getirmesini ve referandum yolunu işaret etti.

Başkanlık sistemi dahil Anayasa’da değişiklik yapabilmek için AKP’nin 14 eksiği bulunuyor. 317 vekile sahip AKP’nin,TBMM Başkanı oy kullanamadığı için 316 oyu var. 14 vekil daha bulunursa iktidar, TBMM’de 330’a ulaşıp değişiklikler için referanduma gidebilecek.

Bahçeli son açıklamasında bu konuya da değinip, Anayasa değişikliği için AKP’nin TBMM’deki 14 eksiğini tamamlama ve referandum konusunda da adeta ‘Yeşil ışık’ yaktı ve şöyle dedi:

“İktidar, Anayasa’da ne gibi bir değişiklik düşünüyorsa bunu ağızlarına sakız edeceklerine, TBMM’ye getirsin. Bu ancak referandumla mümkün olabilir. Onun için de 317 milletvekilinin 330’a tamamlanması lazım. Tamamlandığı takdirde belirledikleri veya özledikleri anayasa değişikliğini yapmak için millet huzuruna çıkmış olurlar. Referandum olursa MHP, anayasa konusundaki hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak, gerekli tedbirler alınmak suretiyle, kamuoyunun aydınlatılmasında kendi dünya görüşü ve parti ilkeleri çerçevesinde katkı sağlayacaktır. Anayasa masasından iktidar kalksa dahi, o masada en son oturacak olanlar yine MHP’nin 3 değerli milletvekilidir.”

BAHÇELİ NELER YAPTI?

MHP bugüne kadar AKP’nin her zor zamanında imdadına yetişti. 7 Haziran 2015 seçimlerinde, 7 milyon 520 bin oy aldı ve yüzde 16.2 oy ile 80 milletvekili çıkardı. CHP-MHP-HDP 13 yıldır ilk kez TBMM’de çoğunluğu yakaladı.

Ancak Bahçeli koalisyona yanaşmadı. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Başbakan sen ol” teklifini de reddetti. Tüm koalisyon formüllerine kapıyı kapattı. CHP adayı Deniz Baykal’a destek vermeyip, TBMM Başkanlığı koltuğuna da, AKP’li İsmet Yılmaz’ın seçilmesini sağladı. RTÜK Başkanlığı seçiminde de AKP adayına destek verdi. MHP, 2007 yılında da 367 tartışmaları sırasında Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesini sağlamıştı.

VEKİLİNİN YARISINI KAYBETTİ

MHP koalisyona yanaşmayınca, AKP ile CHP koalisyon masasına oturdu, nafile turlar başladı. 45 günlük süre aşılınca, Anayasa gereği, hükümet kurulamadığı için yeni seçim kararı alındı. 1 Kasım seçimlerine MHP’nin 7 milyon 520 bin oyu 5 milyon 694 bine düştü. 1 milyon 826 bin oy kaybetti. 7 Haziran’da yüzde 16.2 olan oy oranı, 1 Kasım’da 11.9’a, 80 olan vekil sayısı da 40’a düştü.

AKP 1 Kasım’da yeniden tek başına iktidar oldu. Ancak Anayasa’yı değiştirmek için gerekli olan 330 sandalyeden 14 eksiği kaldı. Buna rağmen AKP, Anayasa değişikliği ile Başkanlık sistemini yeniden ve daha güçlü biçimde gündeme getirdi. Şimdi ise, 14 eksiği tamamlama peşinde…

sözcü

Editör: TE Bilişim