Türkiye'nin doğusunda ise adı konulmamış olağanüstü hal yaşanıyor. Sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar sürerken bölge patlayıcı deposuna dönmüş durumda. Dün bir bombalı araç ve tonlarca patlayıcı ele geçirildi.
 

Türkiye, tarihinde görülmemiş bir süreçyaşıyor. Diyarbakır'da bomba yüklü araç,Mardin ve Tunceli'de tohlarca patlayıcı ele geçirildi. Güvenlik güçleri Nevruz öncesi patlatılmaya hazır bombalı araçların peşine düştü. Ankara ve İstanbul gibi şehirlerin de içinde bulunduğu batı illerinde sıkı yönetim durumu hakim. Doğu ve Güneydoğu'da ise olağanüstü hal dönemlerini andıran sokağa çıkma yasakları yaşanıyor.

 

ANKARA'DA 6 ARAMA KARARI

 

5 ay arayla üç bombalı saldırıda 169 kişinin öldüğü Başkent Ankara'da adeta adı konulmamış sıkı yönetim ilan edildi. Emniyet, Jandarma ve asker yeni bir saldırıya karşı güvenlik tedbirlerini artırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü son 5 ayda 6 arama kararı aldı. İlk arama kararı 10 Ekim Ankara Gar patlamasından iki gün sonra 12 Ekim 2015'te yapıldı. Ardından 11 Kasım 2015, 18 Kasım 2015 tarihlerinde il geneli ve ilçelerde uygulanan arama yetkisiyle polis araba ve üst araması yaptı.

 

Yine 18 Şubat 2016 ve 5 Mart 2016 tarihleri ve 13 Mart 2016 Kızılay saldırısından sonra arama kararları çıkarıldı. 24 saat, 10 gün ve 1 aylık arama kararlarıyla şehrin giriş ve çıkış noktalarında arabalar durdurulup bomba ve silah yoklaması yapıldı.

Doğuda bomba batıda panikSon 5 ayda üç kez Başkent Ankara’yı hedef alan kanlı saldırılar ve doğuda süren çatışmalar Türkiye’yi panik ve terör sarmalına soktu. Ülkenin batısında saldırı uyarıları ve istihbaratlarla giderek büyüyen endişe hakim. 

 

Türkiye'nin doğusunda ise adı konulmamış olağanüstü hal yaşanıyor. Sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar sürerken bölge patlayıcı deposuna dönmüş durumda. Dün bir bombalı araç ve tonlarca patlayıcı ele geçirildi.
Yine 18 Şubat 2016 ve 5 Mart 2016 tarihleri ve 13 Mart 2016 Kızılay saldırısından sonra arama kararları çıkarıldı. 24 saat, 10 gün ve 1 aylık arama kararlarıyla şehrin giriş ve çıkış noktalarında arabalar durdurulup bomba ve silah yoklaması yapıldı.

 

ÜÇ İLÇEDEN 2 BİN 100 BOMBA ÇIKTI

 

Çözüm süreci boyunca PKK'nın şehirlere yığdığı bomba ve mühimmatın sonu gelmiyor. Her yerden bomba çıkıyor. Genelkurmay Başkanlığı verilerine göre Diyarbakır Sur, Şırnak Cizre ve Şırnak İdil ilçelerinde 3 ay içinde 2 bin 100 el yapımı patlayıcı çıktı. Yine bomba yapımında kullanılan gübre ve kimyasal madde miktarı 100 tona ulaştı. Mardin Nusaybin ve Hakkari Yüksekova'daki operasyonlarda çıkacak bomba miktarının da 5 binlere ulaşacağı tahmin ediliyor.

 

DiYARBAKIR'DA BOMBA YÜKLÜ ARAÇ


Diyarbakır'ın Hani ilçesinde önceki akşam Hükümet Konağı yakınlarında park edilmiş bomba yüklü araç bulundu. Bomba imha uzmanları araçta yaptıkları incelemenin ardından bomba düzeneğini etkisiz hale getirdi. Araç incelenmek üzere emniyete götürüldü. Diyarbakır Valiliği 150 kilo bomba yüklenen aracın 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü programında patlatılması düşünüldüğünün değerlendirildiğini açıkladı. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı. Otomobilin 'aranan araçlar' listesinde olduğu belirlendi.
 

TUNCELi'DE 650 KiLOLUK BOMBA

 

Ovacık karayolu ile Bali-Laç Dereleri mevkiinde güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda çok sayıda patlayıcı bulundu. 3 farklı noktada, İHA'larla tespit edilen tahrip gücü yüksek, mutfak ve sanayi tüpü ile banyo kazanı içine sıkıştırılmış amonyum nitrat destekli toplam 650 kilogramlık patlayıcı imha edildi.

 

MARDİN'DE 2 TON 850 KİLO AMONYUM NİTRAT

 

Mardin'de bir evin deposunda yapılan aramalarda bomba yapımında kullanılan 2 ton 850 kilogram amonyum nitrat ele geçirildi. Patlayıcının geçtiğimiz günlerde yakalanan bir teröristin üzerindeki nottan yola çıkılarak bulunduğu belirtildi. Teröristin üzerinde yaşam malzemeleri yazılı bir liste buldu. Yapılan soruşturmanın ardından malzemelerin bulunduğu adresi tespit eden ekipler, söz konusu adrese operasyon düzenleyerek yaşam malzemelerini ve patlayıcı yapımında kullanılan amonyum nitratı buldu.

 

ALMAN BAŞKONSOLOSLUĞU DÜN DE KAPALI TUTULDU


Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önceki gün yapılan güvenlik uyarısı nedeniyle dün de kapalıydı. Beyoğlu Gümüşsuyu Caddesi'ndeki başkonsolosluğun girişine kapalı olduğuna dair yazı asıldı. O yazıda, "Alman Başkonsolosluğu bugün kapalıdır” denildi. Konsolosluk önündeki polis önlemleri dün de devam etti. Zırhlı polis aracı ve polis otomobili bekleyişini sürdürdü. Beyoğlu'ndaki Özel Alman Lisesi de önceki gün yapılan güvenlik uyarısı nedeniyle tatil edilmişti. Bir günlük aradan sonra Alman Lisesi eğitim öğretime devam etti. Polis ekibi, lise girişinde güvenlik önlemi aldı.

İSTİHBARAT CIA, MİT VE PEŞMERGE'DEN

 

Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ve iki ildeki Alman okullarının terör saldırısı ihtimali nedeniyle tedbir amaçlı kapatılmasına neden olan bilginin üç ayrı istihbarat örgütünden geldiği iddia edildi. Spiegel Online, terör örgütü IŞİD tarafından Alman diplomatik temsilciliklerine saldırı yapılacağına dair uyarının Alman istihbaratına CIA, MİT ve Peşmerge istihbaratından iletildiğini yazdı. Terör saldırısı olacağı yolundaki bilgi ile birlikte saldırıyı yapmasından şüphelenilen bir kişinin ismi ve fotoğrafının da Alman makamlarına iletildiği öne sürüldü. Saldırının 17-20 Mart tarihleri aralığında olabileceği kaydedildi.

 

ANKARA'DA AVM'LERi POLiS KORUYACAK


Ankara'da sıkı güvenlik önlemlerine bir yenisi daha eklendi. Kızılay'da polis sayısı arttırılırken 36 alış veriş merkezini de polis koruyacak. Özel güvenliğin yanı sıra polisler araçların AVM'lere girişini kontrol edecek. Yine vatandaşların AVM'lere girişinde de polis şüpheli şahıslara anında müdahale edecek. Otoparklarda bekleyen şüpheli araçları çekecek. AVM'lerin polis tarafından korunması kararının 21 Mart Nevruz'una kadar geçerli olduğu belirtildi. Güvenlik riskinin devam etmesi halinde AVM'lerdeki polis varlığı devam edecek.

KIZILAY'IN NÜFUSU BİR ANDA ÇAKILDI

 

Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya: Hepimiz açısından kötü bir dönem. Ankara'daki son iki patlamanın ikisi bizim belediye sınırlarımız içerisinde oldu. En son patlamada belediye başkanlığına 300 metre mesafede oldu. Belediye, belediye personeli ve Çankayalılar olarak çok olumsuz etkileniyoruz. Toplumda büyük bir korku ve geleceğe yönelik kaygı oluştuğunu gözlemliyoruz. Ekonomik olarak da esnafta yük oluşturdu. Günde 20 bin lira kazanan Kızılay esnafının günlük kazancı 2 bin TL'ye düştü. Kızılay gibi merkezi yerlerde nüfusta önemli bir azalma oldu.

 

15 GÜNLÜK ETKİNLİKLERİ İPTAL ETTİK


Ankaralılar da çok tedirgin oldukları için merkeze gelmek istemedikleri aşikar. Biz bile çocuklarımızın belli saatlerde Kızılay'da olmamasını, kalabalıkların arasına karışmamasını istiyoruz. Sosyal medyada dolaşan bombalı araç, canlı bomba gibi çeşitli bilgiler de vatandaşı korkutuyor. Hayatın normalleşmesini istiyoruz. Terörle yaşamaya alışmak bizim isteyebileceğimiz bir şey değil. Korkunun azalması için ne yapabilirsek yapmaya çalışıyoruz. Ankaralıların kalabalıklar halinde katıldığı önümüzdeki 15 gün içinde yapacağımız sanatsal kültürel etkinliklerimizi iptal ettik. Güvenlik önemli bir risk olduğu için toplu etkinlikleri yapmama kararı aldık.
 

METROPOLLERE YANSIMASI SIKINTI

 

Bu toplum bu kadar büyük çatışma şiddet sarmalını hak etmiyor. Metropollere yansımış olması da çok ciddi sıkıntı. Devletin bütün birimlerinin acıların yaşanmaması için bizim belediyemiz dahil bütün kamu kurumlarının kendi sorumluluğunu görevlerini tam anlamıyla yerine getirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

TÜRKİYE'NİN DOĞUSU SURİYELİLEŞİYOR


Uluslararası Güvenlik Uzmanı Prof Dr. Sedat Laçiner: PKK ve terör sorununda Cumhuriyet tarihinde yaşamadığımız kadar tehlikeli bir sürecin içine girdik. Ülkenin Güneydoğu'sunda yaşananlara bir tür Suriyeleşme denebilir. Terör örgütü sivillerin arkasına saklanıyor oradan ateş ediyor. Devlet de örgütün oyununa gelerek sivillerin olduğu bölgelere tankla karşılık veriyor. Terörle mücadele aktörleri değil, savaş araçları kullanıldığı için 100 binlerce insanı terörize ediyor. PKK, stratejisinin ikinci ayağını ise Türkiye'nin batısına taşıyor. Kör terör olarak eylemler gerçekleştiriyor. El Kaide ve Taliban'ın Pakistan ve Afganistan'da yaptığı gibi kalabalıkların içerisinde bomba yüklü araçlar ve canlı bomba patlatılması ile vatandaşta korku ve panik yayılıyor. Batı illerinde Pakistan süreci yaşatılmak isteniyor.

ANSASYONEL EYLEMLER DEVAM EDEBİLİR

 

Emekli Albay Mithat Işık: Kırsal alanda istediği başarıyı yakalayamayan PKK, şehirlerde halkın kendi yanında olacağını düşünerek mücadelesini şehirlere yaydı. Sokak savaşına girişen örgüt, halkın desteğini yanına alamıyor. PKK, Kürt halkından destek alamayınca kolay sansasyonel eylemlere geçiyor. Canlı bomba ve bomba yüklü araçlarla, turizm kentlerinde metropollerde eylem yapmak isteyecektir. İstihbaratın ve güvenlik güçlerinin bunu engellemek için her türlü tedbiri alması lazım. Sivilleri hedef aldıkları için örgütün dünya kamuoyunda prestijini kaybettirecek.

 

ÇÖZÜM SÜRECİNİN YANLIŞI

 

Çözüm süreci yanlışlığı boyunca operasyonlar yapılmadığı için örgüt istediği kadar silah cephane nakletti ve istediğini kullanıyor. En düşük patlatılan patlayıcı 300-400 kilo. Gerek polis, silahlı kuvvetler istihbaratında yapılan yanlış atamalar örgütün içerisinde getirilen haber elamanlarıyla istihbaratçıların irtibatının kopması istihbaratı da etkiliyor.

Editör: TE Bilişim