16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen dün yeni eğitim öğretim yılına merhaba dedi. Ancak yaşanan sorunlar birçok okulda derslerin başlamasına müsaade etmedi. TEOG yerleştirmeleri ve nakillerin henüz tamamlanamaması kaosu artırdı. İstemediği okula yerleştirilen öğrenciler, 2 hafta daha uygun okul arayacak. Bazı veliler, belirsizlik yüzünden forma ve ders araç gereçlerini alamadı. Sadece İstanbul’da bin 200 okul müdürsüz açılırken, tadilatı bitmeyen okullara giden öğrenciler eve dönmek zorunda kaldı.

Yeni eğitim ve öğretim yılı, okulların fiziki yetersizlikleri, öğretmen atamalarının gecikmesi, nakillerin yetişememesi gibi birçok sorun yüzünden ağır aksak başladı. 2 milyon 680 bin rakamıyla en çok öğrencinin bulunduğu İstanbul’da yeni eğitim yılı açılışı için Bakırköy Hamdi Suphi Tanrıöver Okulu’nda tören düzenlendi. Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, TEOG’daki nakil sürecinin devam ettiğini belirterek velilerin iki hafta daha bir üst okula başvuru yapabileceklerini ifade etti.

Yıldız’ın temas ettiği nakil çilesi üç haftadır devam ediyor. TEOG yerleştirmeleri sonrası İDMİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne de 170 öğrenci yerine 374 öğrenci kaydedildi. Ayrıca okul, binası depreme karşı güçlendirme kapsamına alındığından aynı semtte bulunan Faruk Timurtaş Ortaokulu’na taşındı. Okulun fiziki şartları ise liseli öğrencilerin kullanımına uygun değil. Ancak sorun diğer okulun inşaatı tamamlanana kadar devam edecek. Çocuğu 9. sınıfa geçen ve nakil için koşturmacaya devam eden veli Ali Yılmaz, “İlk iki hafta kontenjanlar doluydu nakil talebimizle ilgili hiçbir gelişme olmadı. Bu hafta da nakil başvurumuzu yaptık bekliyoruz. Nasıl bir sistemse Kocamustafapaşa’dan hiç tercih etmediğimiz bir okula yerleştirdi.” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Şişli Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin de kontenjanı 334 olmasına rağmen 544 öğrenci okula yerleştirildi. Geçtiğimiz haftalarda bu okuldan özel okullara 100’e yakın öğrenci kaydını aldırdı. Buna rağmen okulun kontenjanında hâlâ boş yer gözükmüyor. Birçok veli, çocuklarının hangi okullarda okuyacağının belirli olmamasından şikâyetçi.

Ayazağa’da ikamet eden Bedriye K. (45), kızının Şişli Yunus Emre İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirildiğini ancak 3 haftadır nakil alamadıklarını dile getirdi. Ardından şöyle konuştu: “Ayazağa Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni istiyoruz. 3 haftadır dilekçe veriyoruz ama nakil işlemi gerçekleşmedi. Bugün okullar açıldı ancak kızımın hangi okulda eğitime başlayacağını bilmiyoruz. Ben kızımı sabah derse yetişsin diye 06.00’da nasıl yola çıkarayım? Gerekirse nakil alabilmek adına evimden taşınacağım.”

VELİNİN İSYANI: BU SİSTEM ÇOCUKLARI OKUTMAYA DEĞİL, OKUTMAMAYA YÖNELİK

TEOG sisteminin mağdur ettiği velilerden biri de Ahmet Özay. Hadımköy’den kızını Sultangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne getiren Özay, şu sitemde bulundu: “Ya kızımı okutmayacaktım ya da okulun uzak olmasına göz yumacağım. Ne kadar uğraştıksa da evimize daha yakın bir okula nakil yaptıramadık. Ben Hadımköy’de kaynak ustası olarak çalışıyorum ve şimdi kazancımın bir bölümünü servis ücretlerine vermek zorundayım. Eğitim sistemini değiştire değiştire sonunda sabrımızı sıfırladılar. Nedir bu çocukların çektikleri. Bu sistem çocukları okutmaya değil, okutmamaya yönelik çalışıyor.”

İMAM HATİPTE ORTAOKUL VE LİSE BİR ARADA

İstanbul Üsküdar’daki Burhaniye Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde ortaokul ve lise öğrencileri bina yetersizliği sebebiyle aynı binayı kullanmak zorunda. Sabah ve öğle olmak üzere ikili eğitim yapmak durumunda kalan okul idarecileri de çaresiz kaldı. Okul idaresi, ortaokul öğrencilerinin yaş farkından dolayı büyüklerinden olumsuz etkilenmemesi için katları ayırdı. Ayrıca ortaokul ve lise öğrencilerinin aynı bahçeyi kullanmaması için bahçenin ortasına duvar örüldü. Ancak uygulamada yaşanan aksaklıklar bitmedi. Mescidin, bahçenin ortaokul öğrencilerine ayrılmış olan kısmında yer alması sebebiyle lise öğrencileri namaz kılmak için bahçenin ortaokul bölümüne geçti.

İSTANBUL’DA BİN 200 OKULUN MÜDÜRÜ YOK

Kapasitesinden fazla öğrenci yerleştirilen okullar çareyi ikili eğitimde buldu. Bunlardan biri de Zeytinburnu 100. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi. Okul müdürünün 4 yılını tamamlayarak görevi sona erdiği için yerine vekaleten atanan bir müdür de yok. Bu sebeple hangi öğretmenin sabahçı veya öğlenci olarak çalışacağı belli değil.

Zaman'ın haberine göre, müdür sıkıntısı İstanbul’un birçok okulunda yaşanıyor. Görevden alınan 7 bin müdürün yerine kimi ilçe milli eğitim müdürlükleri vekaleten görevlendirmeler yaptı. Ama sadece İstanbul’da müdür atanmayan okul sayısı bin 200’ü buldu. Eski müdürler de rapor alarak görevinden uzaklaşmayı tercih ediyor. Bazı okullarda ise eski müdür ve vekaleten gelen müdürler aynı okulda olduğu için yönetim işleyişi kilitlendi.

40 bin öğretmen ataması geciktiği için okullarda öğretmen eksikliği devam ediyor.

OKUL, AÇILDI AMA EĞİTİM VEREMİYOR

İstanbul Gaziosmanpaşa’da eğitim veren ve bu yıl yeni binasına taşınan 2. Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde de tadilat hâlâ sürüyor. Bu durum derslerin başlamasına engel oldu. İlk zilin çalmasıyla okula koşturan öğrenciler, tadilat sebebiyle gerisin geriye okuldan çıkmak zorunda kaldı.

Okul müdürü ve önemli branş dersi öğretmenleri de henüz atanmış değil.

DERS ZİLİ ÇALDI TATİL BAŞLADI

Tadilatını tamamlayamayan Büyükada Hüseyin Rahmi Gürpınar Çok Programlı Lisesi de bir gün tatil edildi. 284 öğrencinin eğitim göreceği okul, Heybeliada’da yeni bir binaya taşınacaktı. Fakat inşaat çalışmaları bitmediği için bir süre eski binasında devam edecek. Okul yetkilileri, “En geç 2 hafta içerisinde inşaat biter. Bir ay içerisinde yeni binamızda olmamız lazım.” dedi.

Editör: TE Bilişim