Şanlıurfa Ulubatlı Hasan Camii'nin elektriğinin borç nedeniyle kesildiği belirtildi. Ezan seslerinin kısıldığı mahallede imamın cami avlu duvarında ezan okuduğu ifade edildi. Cami elektriğinin kesildiğini ileri sürerek tepki gösteren cami cemaatinden Halil Uysal, “Devlet cami elektriğini ödeyemiyorsa ayıptır.” derken, Bahattin Çiftçi ise “Elektrikleri kesiliyorsa, camileri de kapatsınlar. İsrail’den, ABD’den ne farkımız kaldı.” diyerek sert tepki gösterdi. İddiaları reddeden Müftülük ve DEDAŞ ise caminin değil cami altındaki taziye evinin elektriğinin kesildiğini belirtti.

HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın “Urfa Ulubatlı Hasan Camii'nde 20 gündür elektrik kesik, 4 gündür ezan okunmadı. Elektrik borucunu ödememiş. Diyanet'e bağlı bir cami. Elektrik parasını göndermiyor. Cemaat kendi arasında toplayıp ödüyor. Aydınlatma dışında caminin masraflarını karşılamıyorlar. Camiye böyle yaklaşıyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın üç katı bütçeyi ne yapıyor. Caminin elektriği ödenmediği için kesiliyor, sen 1 trilyonluk Mercedes'le geziyorsun.” diyerek gündeme getirdiği Şanlıurfa Ulubatlı Hasan Camii'nin elektrik kesintisine cemaat tepki gösteriyor.

Şanlıurfa’nın Yeşildirek Mahallesi'nde bulunan Ulubatlı Hasan Camii’nin elektriğinin 15 gündür kesildiği iddia edildi. Cumhuriyet döneminden bu yana cami elektriği faturasının devlet tarafından ödendiğini hatırlatan Ulubatlı Hasan Camii cemaati, son iki yılda yapılan özelleştirme kapsamında elektriğin cemaat tarafından toplandığını ifade etti. “Devlet parkların elektrik borcunu ödüyor da cami borcunu mu ödeyemiyor.” diyerek tepki gösteren Halil Uysal, “Devlet elektrik parasını ödeyemiyor, camaate ödetiyorsa bu da ayıp bir şeydir. Cumhuriyet'ten beri ödeniyordu, bu iki senedir böyle. Şimdiye kadar böyle bir durum yoktu. Toplum yararına bir kurum. Bu parkın elektriği yanıyorsa cami elektriğinin yanması lazım.” şeklinde konuştu.

Borcu nedeniyle cami elektriğinin kesildiğini öne süren Mehmet Çakmak isimli vatandaş ise “Borç yüzünden kesilmiş, daha önce böyle bir şey yoktu. Akşam namazına geldik, elektrik yoktu, karanlıkta namaz kıldık.” diyerek tepki gösterdi.

“O ZAMAN CAMİLERİ DE KİTLESİNLER, İSRAİL’DEN NE FARKIMIZ KALDI”

Bahattin Çiftçi isimli vatandaş da “Duyduğuma göre 700 lira elektrik borcu gelmiş. Ödeme yapılmadığı için elektrik kesilmiş. Hoca, bahçe duvarı üzerine çıkıp ezan okuyor. Millet ezan sesi duymadan namaz vakti geçiyor, sonra geliyor. Hocanın sesi 50-100 metreyi geçmiyor. Şehir içinde, araba sesleri arasında elektriksiz ezan okunabilir mi? Kaç gündür karanlıktayız. Dün gelip bağladılar. Parası verilip verilmediğini bilmiyorum. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım.” ifadelerine yer verdi. “Okul, üniversiteler devletin malı ise camiler devletin malı değil mi?” diye soran Çiftçi, camilerdeki elektrik borcunun kim tarafından ödendiğini sordu.

Ezan sesinin kısılmasına sinirlenen Çiftçi, “Ne demek İslamiyet yok mu? Camileri kilitlesinler o zaman millet namaz kılmasın. Adımızda bir İslamiyet var onu da kaldırdıktan sonra İsrail’den ne farkımız kaldı, Almanya, Amerika, İngiltere’den ne farkımız kalır? Yeri geldi mi bayrakla gurur duyuyoruz. Türkiye’nin yüzde 90’ı İslam'dır diyoruz, gurur duyuyoruz, göğsümüz kabarıyor. Ezan sesi kesildikten sonra karanlıkta camiye kimse gelmesin, kapatsınlar.” sözleri ile sert tepki gösterdi.

MÜFTÜ CEMAATİ YALANLADI

Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ise cami cemaatini yalanladı. Müftü Açık, kesintinin yapılmadığını, bu iddiaların cami cemaatinin imamla yaşadığı problemden kaynaklanmış olabileceğini öne sürdü. Açık, şu ana kadar hiçbir caminin elektriğinin kesilmediğini aktardı.

Öte yandan DEDAŞ da kesintinin olmadığını açıkladı.

Editör: TE Bilişim