Cihan Haber Ajansı'na Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü konuşan Romain Nadal, “Suriye'de yeni bir gelecek ve geçiş hükümeti isteyen ılımlı bir muhalefet bulunmakta. Bu muhalefet etrafında hem Esed, hem de IŞİD'e karşı birleşmeliyiz” dedi.
 
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, “Unutmamak gerekir ki IŞİD, Esed tarafından kuruldu” dedi. 

Kobani'de savaşan Kürtlere de bu sebeple lojistik ve askerî yardımda bulunduklarını ifade eden Romain Nadal, bunu muhatap kabul ettikleri Suriye Milli Koalisyonu aracılığıyla yaptıklarını ifade etti. Nadal, İstanbul merkezli koalisyonun, IŞİD'le çarpışan Kobani halkına destek verdiğini belirtti. Haberde, daha sonra şöyle denildi:

“Suriye Milli Koalisyonu'na PKK'ya yakın olan PYD değil, Mesud Barzani'ye yakın Kürt Milli Koalisyonu katılmıştı.”
 
Kürtler’in de katıldığı ılımlı muhalefette Suriye'deki tüm etnik grupların temsil edildiğini dile getiren Nadal, “Biz bu koalisyonu destekliyoruz. Çünkü Suriye'deki bütün toplulukları birleştiriyor” dedi. 

Washington yönetiminin PYD ile doğrudan ilk görüşmeyi geçtiğimiz günlerde Paris'te gerçekleştirdiğini doğrulayan sözcü, Fransa'nın ise toplantıya katılmadığını söyledi.
 
Romain Nadal, “Biz Suriye'de muhatap kabul ettiğimiz ılımlı muhalefet ile her gün hem Esed hem de IŞID tehdidine karşı Suriye halkına yardım etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uluslararası toplumun da Suriye ılımlı muhalefeti etrafında birleşmesini bekliyoruz” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, IŞİD'in uluslararası toplumu tehdit ettiğini belirterek, Türkiye'nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlık sözcüsü, "Uluslararası toplumun, IŞİD tehdidine karşı ve milyonlarca mülteciye yardım için Türkiye'nin etrafında birleşmesi gerekir. Türkiye de IŞİD tehdidine karşı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı. 

IŞİD'in halklar arasında terörü yaymak isteyen, Türkiye ve uluslararası toplumu tehdit eden bir terör örgütü olduğunu hatırlatan Nadal, Türkiye'nin bu terör tehditi ve güvenlik açığına bir cevap vermesi gerektiğini savundu.
 
Fransız sözcü, Türkiye'den beklentilerini, “işbirliğini artırmak, bilgi paylaşımı ve IŞİD tehdidine karşı Suriye'de koalisyonun desteklenmesi” olarak sıraladı. Nadal, Suriye krizi ve IŞİD tehdidine karşı Fransa'nın Türkiye ve diğer ülkelerle çok yakın ilişkiler sürdürdüğünü de altını çizdi.

Editör: TE Bilişim