Guardian gazetesinin editoryal yazısında dün Ak Parti ile Hizmet hareketi arasında Türkiye demokrasisine yakışmayan bir savaşın patlak verdiği yorumu yapıldı.

Yorumda, söz konusu savaşın “derin devlet”in derinliklerinden yükseldiğinin altı çizilerek sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı değil ülkenin büyük çaba sonucu elde ettiği modern toplum görüntüsünü de tehdit ettiği savunuldu. 

"Görünürde normal kurumlar üzerinden yürütülen savaşın hükümetin altını oymayı amaçladığı" savunulan yazıda Türkiye'de var olduğu iddia edilen derin devletten de söz edildi. 

Yazıda, derin devletin hem İslamcılara hem Solculara karşı seküler Kemalizmi savunan ordu, polis ve istihbarat ağlarından müteşekkil olduğu ve bazı üyelerinin Ergenekon davasıyla yargılandığı hatırlatıldı.  

Derin devletin tasfiye edildiği düşünülürken Hizmet hareketi şeklinde ortaya çıktığı belirtilen yazıda Ak Parti'nin müttefiki ve eski arkadaşı olarak nitelendirilen cemaatin köklerinin nereye uzandığının net olarak bilinmediği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim