Halkbank, yaptığı bir açıklama ile yolsuzluk ve rüşvet operasyonu konusunda Bankanın tüzel kişiliğine yönelik ne Emniyet'ten ne de Yargı tarafından açılmış bir soruşturma bulunmamaktadır dedi.
 
Halkbankası bugün yaptığı bir açıklama ile "Halkbankasına operasyon yapıyorlar, Hedef Halkbankası" diyenleri yalanladı.
 
Banka'dan yapılan açıklamada, "Bankamızın ulusal ve uluslararası düzenlemelere aykırı hiçbir iş veya işlemi olmadığı gibi, bu işlemler nedeniyle Halkbank'ın tüzel kişiliğine yönelik olarak gerek Emniyet gerekse Yargı tarafından herhangi bir inceleme ve soruşturma bulunmamaktadır" denildi.
 
Yolsuzluk ve rüşvet operasonu başladığında bazı çevreler ve Başbakan Erdoğan, "Halkbankasına operasyon yapıyorlar, Halkbankasını yıkmaya çalışıyorlar" demişti.
 
Halkbankası bugün açıklamayla bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
 
Başbakan Erdoğan haftasonu Karadeniz gezisinde yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu eleştirmiş ve şöyle demişti:
 
"Halkbankasını yıkmaya çalışıyorlar. Bu operasyonun arkasında maalesef yargı da var, yürütme de var. Biz buna evet diyebilir miyiz. Bireyesel cezalar varsa bunu yaparsınız ama Halkbankamızı yıkmak için böyle bir yola başvurmak kimsenin haddine değildir. Bunların bu milleti sevdiklerine inanmıyorum. Çünkü Nisan 2013'te Amerika'da Halk Banka'a yönelik operasyonun projeleri açıklandı. Hatta bunu Kongre'ye getirmek istediler. Halk Bankası'nın uluslararası piyasalardaki çalışmalarına ket vurmak istediler. Bunu engelleyince bundan rahatsız oldular. Bu oyuna gelmedik, gelmiyoruz. Halk Bankamızı da yedirmeyeceğiz, kusura bakmasınlar..."
 
VE HALKBANKASI'NDAN AÇIKLAMA: OPERASYONUN BANKAMIZLA İLİŞKİSİ YOKTUR
 
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından İran ile altın ticaretinde rolü çok konuşulan Halkbank açıklama yaptı. Açıklamada Halkbank'ın tüzel kişiliğine yönelik olarak gerek Emniyet gerekse Yargı tarafından herhangi bir inceleme ve soruşturma bulunmadığına dikkat çekildi.
 
Açıklamanın tam metni ise şöyle:
 
"Son günlerde medyada Bankamızla ilgili birtakım haksız beyan ve yorumlar yapılması nedeniyle bazı hususların açıklanması gereği duyulmuştur.
 
"Öncelikle bilinmelidir ki; Bankamız tüm iş ve işlemlerinde ulusal ve uluslararası düzenlemelere ilk günden itibaren tam bir şekilde uymakta, paydaşlarının, iş ortaklarının ve mevduat sahiplerinin haklarının korunması için tüm tedbirleri almaktadır.
 
"Bankacılık hizmetini sunarken mevcut düzenlemeler ve diğer tüm bankalarca bilinen ve izlenen dış ticaret uygulamaları dışında hiçbir mekanizma, yöntem veya sistem kullanılmamaktadır. Yapılan tüm dış ticaret işlemleri ve para transferleri açık, şeffaf ve sistem üzerinde ilgili otoritelerce izlenebilir durumdadır.
 
"Bankamızın tüm iş ve işlemleri birçok denetim otoritesince düzenli olarak denetlenmektedir. Yapılan bu denetimlerde herhangi bir ülke veya firmaya yönelik olarak verilen dış ticarete ilişkin bankacılık hizmetlerimiz nedeniyle bugüne kadar herhangi bir hukuka aykırılık tespit edilmemiştir. Herhangi bir ülkeyle ilgili olarak mahiyeti belirsiz ve hukuksuz hiçbir ticari işleme taraf olunmamış ve kaynağı ve mahiyeti belirsiz hiçbir transfer işlemi gerçekleştirilmemiştir.
 
"İran ile yapılan ticarete Bankamızın sağladığı aracılık hizmeti tamamen yukarıda izah edilen çerçevede gerçekleştirilmiştir. Bu ticari işlemin mahiyeti Ülkemizin İran'dan ithal ettiği doğalgaz ve ham petrol bedelleriyle; söz konusu ülkeye herhangi bir yaptırıma tabi olmayan mal ve hizmet ihracatının bedellerinin ödenmesinden ibarettir. Daha önce de belirtildiği üzere; bu ödemelerde kullanılan paranın kaynağı, kullanımı ve dış ticaretin tarafları açık, şeffaf ve sistem üzerinde izlenebilir durumdadır.
 
"01 Temmuz 2013 tarihine kadar İran'a yönelik kıymetli maden satışını engelleyen hiçbir yurtiçi veya uluslararası kural, düzenleme veya yasaklama kararı bulunmamaktadır. Bu çerçevede kıymetli maden satmak isteyen firmaların iştigal alanının bu olması halinde ihracat yapmasında belirtilen tarihe kadar engel bir durumdan söz etmek de mümkün değildir.

Editör: TE Bilişim