~~AK Parti iktidarının ilk döneminden beri Türk Hava Yolları (THY) yönetiminde de bulunan Büyükekşi, yürürken İstanbul’u düşündü:

- 3’üncü havalimanı devreye girdiğinde Atatürk Havalimanı kapanacak. Orası yeşil alan ilan edilse İstanbul’a nefes aldıracak bir bölge haline gelir.

Otelde TİM eski Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Aksan Hukuk Bürosu kurucusu Muhammet Aksan, Aster Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Koçali, Üretim Sorumlusu Esin Koçali, Marka Danışmanı Yelda İpekli, meslektaşlarım Seçkin Ürey ve Erhan Öztürk’le kahvaltıdayken Büyükekşi masaya öneriyle oturdu:

- Regent’s Park’ta yürürken Atatürk Havalimanı’ndan boşalacak yeri yeşil alan ilan etmenin İstanbul’u çok rahatlatacağını düşündüm. Diyorum ki, İstanbullular, İstanbul’da yaşayanlar olarak bir kampanya başlatsak.
 
Büyükekşi’den kampanya önerisi gelince dikkat kesildik:

- İstanbul’da yaşayan her vatandaş 10 lira verse, bu şekilde Atatürk Havalimanı’nda boşalacak yerin bedeli olarak dile getirilen 15 milyar doları toplasak. Parayı ortaya koyup, “İstanbullu, burayı yeşil alan ilan edilmek üzere devletten satın alıyor” desek etkili olmaz mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın mesajlarını anımsattı:
- Kadir Başkanımız da Atatürk Havalimanı’ndan boşalacak yerin yeşil alan olmasını çok istiyor. Bu yönde açıklamalar yaptı. İstanbul’da yaşayanlar olarak işe bu şekilde sahip çıkarsak hedefe ulaşırız gibime geliyor.

Büyükekşi’nin kampanya önerisinden memnun olmakla birlikte gazetecilik dürtümüz devreye girdi:

- Her İstanbullu’nun 10 lira vermesi adil olur mu? Örneğin 3’üncü havalimanı ihalesini kazanan şirketlerin, Atatürk Havalimanı’ndan yıllardır ekmek yiyen şirketin bu kampanyaya daha büyük bedelle katkıda bulunması gerekmez mi?

- Vatandaşı en az 1 lira ile kampanyaya katılmaya çağırsak da olur. Gücü az olan 1 lira, biraz daha iyi olan 5-10 lira versin. İsteyen daha fazla katkıda bulunsun. Tüm İstanbul bu kampanyaya katılsın ki, hedefe varma şansı yükselsin.

Gezi Parkı’na sahip çıkmak üzere başlayan eylem büyüyünce olaya “hükümete karşı komplo” gözüyle bakan iktidar partisi, 15 milyar dolarlık kampanya gerçekleşirse Atatürk Havalimanı’nın yerini yeşil alan ilan etmeye yanaşır mı?

Kilosu 80 Euro’ya ihraç edilen dantelli bluz tasarım desteği almalı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Aster Tekstil’in Londra’daki tasarım ofisinde dantel ağırlıklı bluzu eline alıp, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Koçali’ye ihraç bedelini sorarak hesap yaptı:
- Bakın bu bluzun kilo başına ihraç değeri 80 Euro. Türkiye’nin toplam ihracatının kilo başına 1.6 dolar olan değerini ne kadar aşıyor görüyorsunuz.
Türkiye’nin kilo başına ihracat değeri ortalamasını yükte ağır, fiyatta hafif olan ürünlerin aşağı çektiğini belirtip, ayrıntıya girmek istemedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yle Gaziantep’te yaptığımız sohbeti anımsattım:
- Ekonomi Bakanı, işlenmemiş blok mermer ihracatının kilo başına ortalama ihracat değerini aşağı çektiğini söylemişti.
Büyükekşi, bluzu gösterdi:
- Kilo başına 80 Euro’ya ihraç edilen, yani katma değeri epey yüksek olan bu bluz Ar-Ge desteği benzeri bir tasarım desteğini hak etmiyor mu?
Ekonomi Bakanlığı’nın bu konuda ikna olduğunu kaydetti:
- Büyük olasılıkla tasarım da Ar-Ge benzeri bir destek kapsamına alınacak.
Ardından Koçali’ye tavsiyede bulundu:
- Mevcut mevzuat çerçevesinde siz bu ofis için devletten “show room” desteği alabilirsiniz. Bu destek size güç katar.
Tasarım desteği sektörün ihracatını zıplatmaya yeter mi?

Editör: TE Bilişim