Günümüzde ticaret sermayesiz yapılacak bir iş değil. Planladığınız iş modelinizi hayata geçirmekte zorluklar çekebilirsiniz. Bu noktadaKOSGEB’e (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) başvuruyorsunuz, iş modeliniz inceleniyor ve işinizi kurmak için hibe kredi alıyorsunuz. Kadın girişimciyseniz KOSGEBsize pozitif ayrımcılık yapıyor daha iyi şartlar sunuyor.

KOSGEB’in girişimcilik desteğinden kimler, hangi şartlarla yararlanabilir?

Kafasında kendi işini kurmaya yönelik bir iş fikri olan her girişimci adayı Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalanmak üzere uygulamalı girişimcilik eğitimlerine başvurabilir. Destek alabilmek için eğitim sonrası kurulacak işletmenin mutlaka, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren bir işletme olması gerekiyor. Bu sektörlerin listesinehttp://www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşılabilirsiniz.

Daha çok hangi alanlarda destek sağlanıyor?

Yenilikçi, yeni teknik ve teknoloji kullanabilecek, katma değeri yüksek veya ihraç edilebilecek ürün veya hizmet üretebilecek işletmeler, imalat sektöründe kurulan işletmelerle mesleki ve teknik eğitim mezunu ve mesleki yeterlilik belgesine sahip olanları istihdam edecek işletmeler kurmaya yönelik iş fikirleri KOSGEB’in öncelikleri. Bunun yanı sıra hizmet ve ticarete yönelik işletme kurmaya yönelik iş fikirlerinin de desteklenmesi mümkün.

İŞ KURANA 30 BİN TL HİBE, SONRASINDA FARKLI DESTEKLER

Girişimcilere şirket kurulmasında ne gibi destekleriniz oluyor?

Kurulan işletme şirket de olabilir, şahıs işletmesi de. ‘Yeni Girişimci Desteği’ kapsamında kurulan işletmeye verilen destek unsurlar; işletme kuruluş dönemi giderleri (en fazla 3 bin TL), kuruluş dönemi makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanım giderleri (en fazla 15 bin TL), işletme giderleri desteği örneğin; kira, personel, elektrik, telefon vb. (en fazla 12 bin TL) toplamda 30 bin TL hibe kredi veriliyor.

Ayrıca kurulan işletmeye, sabit yatırım amaçlı 70 bin TL’ye kadar destek veriliyor. Bu tutar geri ödemeli.

Kuruluş aşamasından sonra nasıl destekler veriliyor?

Yeni kurulan işletme aynı zamanda KOSGEB’in diğer destek programlarına da başvurup destek alabilir.

Örneğin ‘Genel Destek Programı’ kapsamında; işletme fuarlara katılım için 30 bin TL’ye kadar hibe ‘Yurtiçi Fuar Desteği’, üniversite mezunu çalıştıracaksa 20 bin TL’ye kadar hibe ‘Nitelikli Eleman Desteği’, tanıtım amaçlı broşür, katalog vb. çalışma yapacaksa 15 bin TL’ye kadar hibe‘Tanıtım Desteği’, ürün, sistem, laboratuvar belgelendirilmesine yönelik 10 bin TL’ye kadar hibe ‘Belgelendirme Desteği’ gibi destekler alabilir.

Ancak tüm destekler bunlarla sınırlı değil. İşletmenin geliştirilmesi, rekabet gücünün yükseltilmesi ve küresel rekabet ortamına hazırlanması için birçok destek var. Bunlar hakkında istenirse 444 1 567 nolu çağrı merkezinden bilgi alınabilir.

KADIN GİRİŞİMCİLER TEŞVİK EDİLİYOR

Kadınların, çalışma hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları, gelişen ekonomiler için “stratejik” bir öneme sahiptir. Çünkü iş dünyasında zengin olmanın, kullanılmayan potansiyeli etkin hale getirmenin ve yeni iş sahaları oluşturmanın yolunun, kadınların girişimciliğinin teşvik edilmesinden geçtiği bilinmektedir. Kadınların ekonomiye katılma oranı dünyada yüzde 50, AB ülkelerinde yüzde 56 civarındayken, Türkiye’de yüzde 25 dolaylarında seyretmektedir. Bu sebeple KOSGEB desteklerinde kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılmaktadır.

Detaylı inceleme için http://www.kosgeb.gov.tr adresini ziyaret edebilir, 444 1 567 nolu çağrı merkezinden bilgi alınabilir.

Editör: TE Bilişim