Tivibu, Digiturk ve Turkcell TV'den sonra Kablo TV ve Teledünyada kanallara Sansür uyguladı.Samanyolu TV, Bugün TV, Kanaltürk ve Yumurcak TV, S Haber, Mehtap TV, Irmak TV ve Dünya TV platformlardan çıkarıldı. Kanalların dün sabah saatlerinde hiçbir bilgi verilmeden kesildiği belirtildi. Şikâyetçi olan tüketicilere elektronik ortamda gönderilen cevapta, “Tarafımıza iletmiş olduğunuz konuya istinaden kanallarla ilgili yönetim kurulu kararı ile Teledünya platformundan kaldırılmıştır.” denildi. Söz konusu iki platform, kamu şirketi Türksat'ın bünyesinde.

Şirketin müşteri hizmetleri temsilcileri, Kablo TV ve Teledünya platformundan çıkarılan kanalların hangileri olduğu konusunda net bir bilgi vermedi. Müşteri temsilcileri, “Bize sadece bilgilendirme maili gönderildi. Arayanlara da sadece yönetim kurulu kararı denmemiz istendi. Bizim de hangi kanalların kaldırıldığı ve hangi gerekçeyle kaldırıldığıyla ilgili bilgimiz yok.” dedi.

Olay, hukuk ve adaletten çıkarak siyasal gasp oldu

Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, seçim ayarlı sansüre tepki gösterdi. Sürecin adım adım yürüdüğüne dikkat çeken Toros, olayın hukuk ve adaletten çıkarak siyasal gasp olduğunu söyledi. Toros, “Siyasal iktidar üç dört gün arayla sırasıyla Tivibu, Turkcell TV, Digiturk ve şimdi de Teledünya gibi dijital platformlardan mesnetsiz, hukuki dayanaktan yoksun ve keyfi siyasi talimatla birtakım kanalları neye göre tasnif edildiği de belli olmayan biçimde atıyor ya da atılması talimatını veriyor. Platformlarda hukuk bölümüne bile danışmadan bunu işleme koyuyor.” dedi.

Yayıncı kuruluşlara tebligatta dahi bulunmadığını kaydeden Toros, sansür gerekçelerini bilmediklerini ifade etti. Platformlara gönderilen yazıları sansüre uğrayan kanallarla paylaşmadıklarını söyleyen Toros, şöyle devam etti: “Böyle tam kapalı kapılar ülkesinde dönen siyasi talimatlarla yönetilen bir ülke olduk. Bu maalesef medyayı derinden etkiliyor. Bu sansüre kesin yenileri de eklenecek. Yani seçime 3 hafta kala siyasi iktidar, canını sıkan hiçbir ses soluk duymak istemiyor. Çünkü Kanaltürk ve Bugün TV toplumun her kesimine ses veren toplumun her kesiminin görüşlerini açıkça ifade edebildiği mecralar. İktidara yakın kalemleri de davet ediyoruz ancak muhalefet partilerinin soluk aldığı kanallar bunlar.”

Türksat karar organı yönetiminde kimler var?

Türksat Karar Organı Yönetim Kurulu'nun üyeleri Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a yakın isimlerden oluşuyor. 2014 yılındaki faaliyet raporuna göre karar organındaki üyeler arasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Bilişim Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç, Başbakan Başdanışmanı Maksut Serim, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı gibi isimler bulunuyor. Türksat karar organı listesindeki diğer isimler şöyle: Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme, Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yusuf Suat Hasçiçek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hamdi Yıldırım.' Türksat 2014 faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre üyeler Nisan 2014 tarihinden beri görev yapıyor.

Editör: TE Bilişim