Avrupa’ya geçmek isteyen umut yolcularını Ege sahillerine taşıyan Romen mafyası çökertildi. Romanya’nın kuzey bölgesindeki Bistrita’da yapılan operasyonda gözaltına alınan 'Sita' lakaplı mafya babası Gusti Varga ile birlikte 5 kişi tutuklandı. 600 kadar göçmeni taşıdığı tahmin edilen Varga’nın kişi başına 500 Euro aldığı tespit edildi.

Çoğunluğu Suriyeli göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmak için istasyon olarak kullandığı merkezlerden biri de İzmir. İnsan tüccarlarının ağına düşen göçmenler daha çok Basmane bölgesinde toplanıyor. Göçmenler, buradan kapalı kasa kamyonet, minibüs gibi araçlarla sahillere taşınıyor. Romen mafyası da bu noktada devreye giriyor. 'Sita' lakaplı Gusti Varga’nın tehdit ve şantajla Romanya’dan getirdiği şoförlerin kullandığı araçlar ise oldukça riskli ve sağlıksız şartlarda göçmenleri ölüm yolculuğuna taşıyor.

Skandal, Türk TIR şoförünün yardımıyla ülkesine kaçan Romen şoförün savcılığa yaptığı şikayetle ortaya çıktı. Şoförün verdiği bilgilere göre göçmenler, Türk insan tacirlerinin yönetiminde Basmane’deki bir otoparkta kurulan çadırlarda toplanıyor. Göçmenlerin nakliyesini Romen şoförler üstleniyor. Şoförler, gece ve gündüz ortalama 4 sefer yaparak göçmenleri özellikle Yeni Foça ve Çeşme sahillerine taşıyor. Her bir Romen şoföre silahlı Türk insan taciri eşlik ediyor. Araçlar, gerekirse kırmızı ışıkta durmama pahasına tehlikeli bir yoluculuk sonucu kıyıya ulaşıyor.

Romanya Organize Suçlarla Mücadele Kurumu (DİİCOT) savcıları, Türkiye’de sahil bölgelerinde turistik taşımacılık vaadiyle kandırılan Romen şoförlerin şikayetleri ışığında, Bistrita kentinde yaptığı baskınlarla mafya lideri Gusti Varga dahil 5 kişiyi gözaltına aldı.Söz konusu 6 kişi, insan kaçakçılığı suçlamasıyla açılan dosya gereği tutuklandı

. Sita lakaplı Romen mafya liderinin kişi başına 500 Euro karşılığında şimdiye kadar yaklaşık 600 göçmeni Ege sahillerine taşıdığı belirtiliyor. Aynı mafya liderinin, İzmir’in Basmane semtinde çocukları dilendiren bir çeteyi de yönettiği öne sürüldü.

Editör: TE Bilişim