Dördüncü yılına giren Suriye içsavaşı, tam da yerel seçimlerin arifesinde, Türkiye’nin gündemine geri döndü. Türkiye’nin yurtdışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Caber Kalesi’nin çevresinde 14 Mart’ta kontrolü sağlayan Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Youtube’da yayımlanan bir videoyla Türkiye’yi tehdit etti: “Süleyman Şah türbesindeki Türk askerlerine orayı boşaltması için 3 gün süre veriyoruz. 3 gün içinde türbeyi boşaltıp Türk bayrağını indirmedikleri takdirde türbeyi yerle bir edeceğiz.” 16 Mart tarihli videoda verilen süre dolarken, bölgeden operasyon için ellerin tetikte olduğu haberleri geliyor.

Daha önce türbedeki askerleri takviye eden ve sınırdaki kuvvetleri teyakkuza geçiren TSK, türbeye saldırı düzenlenmesi halinde, kara ve hava unsurlarını devreye sokabilir. Diyarbakır’daki 181. Pars ve 182. Atmaca Filoları ve Şanlıurfa’nın Akçakale ve Suruç ilçesindeki sınır birliklerinden söz ediliyor. Suriye ile Türkiye arasında 1998’de imzalanan Adana Mutabakatının gizli belge mahiyetindeki şartlarının, Türkiye’ye, Suriyeli yetkililerin iznine gerek olmadan, Suriye’nin 5 km içine dek sınır ötesi operasyon hakkı tanıdığı da hep gündeme gelen bir iddia.

NİĞDE SPEKÜLASYONU

20 Mart’ta Ulukışla-Adana otoyolunda rutin denetim yapan askerlere bir taksiden makineli tüfekle ateş açıp bir polis ile bir askeri öldürenlerin de IŞİD ya da Nusra bağlantılı olduğu iddiası, gerilimi daha da tırmandırıyor. Yakalanan saldırganlardan ikisi, yanlarında silah, cephanelik ve teçhizatla dolaşan ve Arapça konuşan Kosovalı Arnavutlar çıktı. Batılı liderlerin ve basının aylardır Kaide’ye destekle ilgili uyarılarına maruz kalan Türkiye’ye, bu kez Kaideci grupların saldırı planladığı istihbaratı bir süredir sızıyordu.

KESEB’DE ANKARA’YASUÇLAMA

Yayladağı Sınır Kapısının karşısındaki Keseb Sınır Kapısını ise Suriye hükümet güçlerinden almak için Kaideci Nusra ile İslami Cephe’den Ahrar uş Şam günlerdir saldırıyor. Esad yönetiminin kalesi olan Lazkiye’ye açılan kapı niteliğindeki Keseb’in Alevi ve Ermeni nüfusu Kaide tehdidiyle yüz yüze. Yine Suriye hükümeti, ‘teröristlerin bir kısmının Türkiye’den girdiği ve Türkiye’nin bu terörist saldırıya kamuflaj sağladığını’ iddia etti. Sünni Körfez krallıklarının bazı cihatçı din adamları da ‘’Türkiye ile Suriye Alevileri arasında bağlantıyı kopardık’’ diye saldırıyı alkışladı.

KÖY BOŞALTILDI

Dün Keseb kasabasındaki çatışmalardan seken top ve havan topu mermileri Yayladağı ilçesine bağlı Gözlekçiler köyüne isabet etti. Güvenlik önlemleri artırılırken, Gözlekçiler köyünden öncelikle kadın ve çocuklar tahliye edildi. Köy sakinleri ilçedeki yakınlarının yanına yerleşti. Köye 50 metre mesafede bahçeye düşen top mermisi bazı evlerin camlarının kırılmasına neden oldu. Çamlıtepe bölgesine düşen bir havan topu mermisi yüzünden 5 hektarlık kızılçam ormanı yandı. Yayladağı Kaymakamlığı sınır köylerinde cami hoparlöründen, ihtiyaç olmadıkça dışarıya çıkmayın anonsu yaptırdı.

Editör: TE Bilişim