ABD liderliğindeki koalisyonun Irak’taki IŞİD hedeflerine hava saldırıları devam ederken,Washington Post gazetesi radikal İslamcı terör örgütünün suyu bir silah olarak kullanmaya başladığını yazdı. Haberde, örgütün kendi otoritesini kabul etmeyenleri cezalandırmak için su kaynaklarını kestiği ve kaynaklar üzerindeki kontrolünü genişletmek istediği belirtildi.

‘Ev ve okulları su altında bırakıyorlar’

Erin Cunningham imzalı haberde, IŞİD militanlarının Irak’ta başta Musul ve Hadise barajları olmak üzere dört barajdan köylere verilen suyu giderek daha sık kestiği, yerel yönetimleri tehdit ettiği ve üstünlüğü ele geçirmek istediği yerlerde ev, okul ve çiftlikleri su altında bıraktığı belirtildi.

Buna göre, örgüt militanlarının geri çekildiği bölgelerde yaşayanlar köylerine dönse bile elektrik ve su olmadığını görünce yeniden evlerinden ayrılıyor. Onlardan biri olan ve çiftçilik yapan Şakir Muhammed, “Geri çekilseler bile kontrol onlarda. Bölgeyi işgal etmiyorlar ama insanların köylerine dönüşünü kontrol ediyorlar” dedi.

Washington Post, IŞİD militanlarının geri çekildiği Talkhaneim köyüne yeniden elektrik verilmesi için 4 milyon dinar (yaklaşık 8 bin TL) istediği Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ninde örgütle pazarlık masasına oturmamak için bu talebi geri çevirdiğini yazdı.

Buğday tarlalarını kurutabilir

Habere göre, ABD öncülüğündeki koalisyon Hadise Barajı’nın çevresindeki IŞİD hedeflerini vursa da, örgütün barajlara yönelik tehdidi devam ediyor. IŞİD’in, Hadise ve Musul barajlarını kontrol altında tutarak gerçek bir devlet olduğunu iddiasını desteklemek istediği de belirtiliyor. Zira, buğday tarlalarının sulanması ve Irak’ın elektrik üretimi büyük ölçüde bu iki barajı bağlı.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Ortadoğu uzmanı Micheal Stephens’a göre, “IŞİD, suyun ne kadar güçlü bir silah olduğunu anladı ve bu silahı kullanmaktan korkmuyor.”

Örgütün ağustosta Musul Barajı’nı ele geçirmesi Washington yönetimini alarma geçirmiş ve Beyaz Saray, bölgede kontrolün tekrar sağlanması için Irak güçleri ve peşmergeye destek vermişti. IŞİD, Irak’ta daha önce ele geçirdiği Felluce ve Sudur barajlarını da Şii nüfusa karşı silah olarak kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim