En nihayet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan dilediği özürle gündeme gelen ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden'ın Türkiye ziyareti başlıyor.

Biden'ın ziyaretinin anne gündem maddesi Suriye ve Irak'ta ıslakanan nihayet gelişmeler ve IŞİD'le mücadele. Dünya basını ise şimdiden ABD'li bakanın Türkiye'ye vereceği mesajları tartışıyor. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Daily Telegraph'a göre Biden Türkiye'ye "Tampon bölge yok" diyecek.

BBC Türkçe'nin yayınladığı bir habere göre Biden'ın listesinde 'Kuvvetler ayrılığı' ikazsı da var.

İşte Biden'ın ziyaretine ilişkin ovalanlar...

ABD: DÜŞÜNMÜYORUZ!

Daily Telegraph Amerikan yönetiminin Başkan Yardımcısı Joe Biden'in ziyaretinde "Türkiye'yi ve 'ılımlı' Suriyeli muhalifleri kızdırma pahasına, Suriyeli mülteciler dahilin bir güvenli bölge oluşturulması talebine menfi yabide vereceğini" ovayor.

Daily Telegraph Fransa'nın güvenli bölge fikrine destek verdiğini, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Halep'in Esad rejiminin eline geçmesi duruminde iki ila üç milyon mültecinin Türkiye'ye gitmesinden korkulduğu yönündeki sözlerini hatırlatıyor.

Ancak Washington'da verilen bir brifingde üst düzey Beyaz Saray yetkililerinin "Bildiğiniz gibi Türk hükümeti uzun süredir uçuşa matemak bölge ve tampon bölge fikrini savunuyor. Bu yeni bir düşünce değil. Türkiye'yle bölgede güvenliği nasıl geliştirebileceğimizi görüşmeye devam ediyoruz, ancak bu aşamada uçuşa matemak bölge ya da tampon bölge düşünmüyoruz" dediği aktarılıyor.

İLK GÖRÜŞME DAVUTOĞLU'YLA

BBC Türkçe Servisi'nin Washington Muhabiri İlhan Tanır ise ziyare ilişkin şunları yazdı:

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden cuma akşamı İstanbul'a giderek, hükümet yekilileri, düşünce kuruluşları ve STK'lar da dahil olmak üzere bir dizi görüşmede bulunacak.

Biden İstanbul'daki ilk görüşmesini Cuma akşamı Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıktan nihayetra, ertesi gün düşünce kuruluşu Atlantic Council'de enerji konulu bir konferansta konuşma yapacak.

Beyaz Saray yetkililerine göre Biden bu konferansta Avrupa'nın enerji güvenliğiyle alakali güçluklara değinecek.

GÜÇLER AYRILIĞI UYARISI

Aynı gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile de görüşecek Biden, daha nihayetra tekrar İstanbul'da ayrımlı sivil  cemiyet teşkilatlerinin oluşturduğu Denge ve Denetleme Ağı'nda ''kurumsal ve siyasi reformların sürdürülebilirliği ve devlet dahilinde güçler ayrılığı ' hakkında bir de konuşma yapacak.

Biden İstanbul'daki nihayet gününde ise Fener Rum Patriği Bartholomeus'u ziyaret ederek ''din hürlüğü ve inançlar arası diyalog' konuları üzerinde hususi bir görüşme yapacak.

FARKLI YOLLAR GÖRÜŞÜLECEK

Başkan uçurumdımcısı Biden'in ofisinin Salı günü organize ettiği ve başkent Washington'daki muhabirlere Fas, Ukrayna ve Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerle alakali bilgilendirme telekonferansında konuşan kıdemli yönetim yetkilileri, sorulan bir soru üzerine Suriye dahilinde Türkiye'nin uzun vakit dillendirdiği ve talep ettiği 'uçuşa matemak bölge ve tampon bölgesinin şu an dahilin düşünülmediğini' söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bu üst düzey yetkiliye göre, ABD yönetimi İstanbul ziyaretinde ''Türkiye ile IŞİD karşıtı koalisyonu tennleştirmek üzere ayrımlı yolları görüşecek.''

Yetkili ayrıca ''IŞİD ile mücadele, Irak'daki durumu istikrara kavuşturma, ılımlı Suriyeli muhaliflere uçurumdım konularında stratejik olarak iki ülke büyük ölçüde aynı şeyleri düşünüyor'' dedi.

TÜRKİYE ZATEN KOALİSYON ÜYESİ

Türkiye'nin 'eğit-donat' programını kendi topraklarında yapmayı kabul ettiğini hatırlatan yetkiliye göre ''Türkiye zaten IŞİD karşıtı koalisyonun aktif bir azasi''.

Başta Erdoğan ve Davutoğlu olmak üzere Ankara yönetimi ise, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyonda yer alması dahilin uçuşa matemak bölge ve 'güvenli bölge' koşulları da dahilinde olan bir dizi koşul öne sürüyorlar.

ABD'li yetkili ayrıca Türkiye'nin nihayet vakitlarda ''yakıt kaçakçılığı ve yabancı harpçıları önleme adına adımlar attığını'' belirtti.

Aynı telekonferansa sertlan ikinci bir üst düzey Beyaz Saray yetkilisine göre ise Türkiye ve ABD'nin çıkarları 'Suriye ve Irak'da, makro seviyede oldukça birbirine benzer: bunların dahilinde IŞİD'i artletmek ve Esad'ın iktidardan ayrılacak bir noktaya getirmek var. Bundan dolayı da iki ülkenin süregiden bir stratejik diyalogu bulunuyor. İki ülke hedefleri değil, bu hedeflere nasıl ulaşacağını ve hangi yollarla ulaşacağını görüşüyor.''

İLİŞKİLER İYİ BİR YERDE

Biden ve Erdoğan arasındaki ilişkilerin durumu ve 'düzeltilmesi' ile alakali bir başka soruya ise yetkili ikilinin ilişkisinin düzeltilmesi dahilin ayrıca bir çaba gerekmediğini, ilişkilerinin 'iyi bir yerde, profesyonel ve yakın olarak devamlı bir etkileşim dahilinde olduğu' ifade edildi. Biden'in geçtiğimiz ay Harvard Üniversitesinde yaptığı bir konuşma ve nihayetrasında 'özür dileme' ve 'dilememe' üzerine bir dizi ihtisöz ıslakanmasına neden olmuştu.

Biden'in İstanbul görüşmelerin bir başka maddesi ise Kıbrıs olacak. Kıbrıs'ı birleştirme adına yapılan müzakereler bir süre evvel askıya alınmıştı. Doğu Akdeniz enerji yatakları üzerindeki gerginlikler bir süredir dik kati çekiyor. Beyaz Saray yetkilisine göre, Biden 'bütün aktörlerin provokatif adımlardan ırak durarak barış sürecinin yoluna sokmayı hedefleyecek.''

Editör: TE Bilişim