Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin’deki operasyonda yakalanan kaçak etlerin iyi kalitede ve sağlıklı olduğunu açıkladı. Operasyonla alakali yeni ayrıntıları paylaşan Canikli, al et yerine kullanılan tavuk kırpıntısının gümrükçüyü tarafıltmak dahilin alya boyandığını, vergi kaçakçılığı boyutunun araştırılması dahilin Maliye Bakanlığı ile temasa geçtiklerini de kaydetti.

 

Bakan Canikli, Mersin Gümrüğü’nde başlatılan kaçak et operasyonuyla alakali bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu. Kaçak bufalo etinin ucuz olduğu dahilin Brezilya, Paraguay ve Uruguay’dan getirildiğini belirten Canikli, operasyondaki nihayet aşamayı şu sözlerle anlattı:

 

VERGİ BOYUTU İNCELEMEDE

 

“Operasyon adsiz bir ihbar mektubuyla başladı. İsimsiz nameları kıymetlendirmeye almıyoruz kör somut bilgiler olduğu dahilin ince eleyip sık dokuduk. Gümrükçülerin tabiriyle dahil piyasaya ‘salladıkları’ etleri hesabı kapatmak dahilin tavuk kırpıntısıyla değiştiriyorlar. Ancak daha nihayetra kırpıntıyı yeminrepodan çıkaramadıkları dahilin kayıtlarda mal şişiyor. Böyle bir şey olamaz. Bu nedenle artdaşlar araştırmalara başlıyor. Önce paketler açılıyor, etler donmuş olduğu dahilin evvel al et sanılıyor. Daha nihayetra baytar gözetiminde yapılan incelemede etlerin tavuk kırpıntısı olduğu anlaşılıyor.

 

KIRPINTILARI BOYAMIŞLAR

 

Bunun ardından gelişmeler çorap söküğü gibi geliyor. Tavukları boyayıp denetçileri tarafıltmaya uygun durume getirmişler. Ancak henüz etlerin dahil piyasaya götürüldüğüyle alakali bir bulgu yok. Vergi kaçakçılığı boyutuyla alakali Maliye ile temasa geçtik. Kazancın illegal olması vergilemeyi etkilemez. Etlerin çıkış yaptığı ülkelerdeki kayıtları da inceliyoruz. Ülkelerle bütün mahsuller dahilin kayıtları karşılaştıracağız. İthalat yapan firma 2013’te kurulduğu dahilin daha artye gidemedik. Ancak 2014 seneında 2 bin 400 ton dışalım yaptığı görülüyor. Etlerin dahileriye sallandığı ihtimal dahilinde. Teorik olarak her yere satmış olabilirler.

 


KAÇAK KIRMIZ ET GETİRDİĞİ İDDİA EDİLEN 7 FİRMA

1- Parlayway Company Lojistik Gıda (Suriye)

2- International Gemi Acentası (Suriye)

3- ARC Lojistik İthalat İhracat

4- ETC Fruit Madencilik Sanayi

5- Gözü İthalat İhracat

6- Asildur İthalat İhracat

7- Güneşi İthalat İhracat

Editör: TE Bilişim