Kıvanç EL / Vatan - Dershaneler lise eğitimi verirken öğrenci başına ücret devletten ödenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın aylardır süren dershaneleri kapatma çalışmasında sona yaklaşılırken özellikle Gülen Cemaati'nden düzenlemeye ciddi itirazlar geliyor. MEB ise dershaneleri tamamen kapatmakta kararlı. Hazırlanacak yasa taslağı ile dershane ve benzeri tüm kurumlar kapatılacak. Özel okula dönüşemeyecek dershanelere de 2 yıllık yeni bir formül geliştirildi. Özel okul olamayan dershaneler "açık lise" olacak. Açık liseye giden 805 bin öğrenci böylece gidip dershanelerde yüz yüze eğitim alabilecek. Bu yolla Bakanlık 2 yıl boyunca dershaneleri "apartman liseleri"ne çevirmiş olacak ve hizmet satın alacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri kapatarak özel okula dönüştürme ve özel okullara teşvik vererek öğrenci sayılarını artırma çalışmalarında son aşamaya gelindi. Bakanlık dershanelerin kapatılmasının ardından dershanelerdeki 51 bin öğretmen ve 21 bin personele de çözüm arıyor. Uzmanların "Önemli olan kapatmak değil dershaneye ihtiyacı ortadan kaldırmak" uyarılarına karşın yasal olarak dershaneleri ve benzeri tüm yapıları kapatacak olan Bakanlık, Aralık ayı başında yasal çalışmayı tamamlayarak Meclis gündemine getirmeyi planlıyor.
Apartman liseleri
Bazı TV kanallarına konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershaneleri kapatacaklarını bir kısmının hemen özel okula dönüşeceğini bir kısmına arsa, teşvik, kredi kolaylığı gibi imkanlar yaratıldıktan sonra özel okula dönüşeceği bilgisini verdi. Avcı, "Mevcut dershanelerden imkanı olanların hemen özel okula dönüşmesi sağlanacak. Ön araştırmalara göre yüzde 20'si yani 5 dershaneden 1'i özel okul olma iradesine sahip. Geri kalanların önemli bir bölümü uygun destek olursa özel okul olabiliriz diyorlar. Kısa vadede tamamlayamayız diyen dershanelere de 2 yıllık süre içinde özel okula dönüşürken açık lise statüsünde öğretim devam ettirme şansı veriyoruz" dedi.
Edinilen bilgiye göre MEB'in üzerinde çalıştığı formüle göre dershaneye hemen dönüşemeyecek yaklaşık 1500 dershane istemeleri halinde "açık lise" olacak. Dershanelerin "açık lise" yapılmasıyla birlikte özel okula dönüşmeyen tüm dershaneler 2 yıl boyunca "apartman liseleri" olacak. Açık liseye giden öğrenciler bu dershanelere giderek öğretmenlerden yüz yüze eğitim alacaklar.
Ders saatleri de akşam üzeri ve akşam saatlerinde planlanacak. Böylece lise derslik sayısı ve öğretmeni yetersiz olan MEB, sorunu bu formüll de çözmüş olacak. Açık liseye gidecek öğrenci başına da dershaneye ücret ödenecek. Dershanelerden 2 yıl içinde kararlarını vermeleri istenecek. 2 yıl sonra "açık lise" hizmeit veren dershaneler kapatılacak.

Editör: TE Bilişim