Kadıköy 'de toplanan ve Kobani'deki IŞİD saldırılarını protesto için Ak Parti İlçe Başkanlığı'na yürümek isteyen bir gruba polis izin vermedi. Polisin biber gazı ve tazyikli suyla yaptığı müdahaleye eylemciler taş atarak karşılık verdi. Müdahale sırasında birçok vatandaş gazdan etkilendi.

Aralarında HDP ve Kaldıraç'ın da bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri yaklaşık 500 kişi saat 13.00'te Kadıköy Boğa Heykeli önünde toplandı. "Diren Kobani, Kadıköy seninle" ve "Kobani onurdur onuruna sahip çık" şeklinde slogan attı. Grup, Söğütlüçeşme Caddesi üzerinde oturma eylemi ve saygı duruşunda bulunduktan sonra Kadıköy Ak Parti İlçe Başkanlığı'na doğru yürümek istedi. Ancak emniyet yetkilileri yasal olmadığı gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi. Yürümekte ısrar eden gruba çevik kuvvet polisi biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Ara sokaklara dağılan gruptan polise taş atarak karşılık verenler oldu. Polisin gazlı müdahalesi sırasında birçok vatandaş etkilendi. Müdahale sırasında başından yaralanan avukat Tamer Doğan hastaneye kaldırıldı. Daha sonra yaralı çevredekilerin yardımı ile kucaklanarak hastaneye kaldırıldı. Ara sokaklara dağılan gruba polis müdahalesi devam ediyor.   Vatandaşlar çevredeki işyerlerine sığındığı görüldü. Bir kadının ise yaşanan panik sırasında gözyaşları içinde kızını aradı. Bölgede olaylar devam ediyor. 

KOBANİ’deki olaylarla ilgili basın açıklaması yapmak isteyen bir grup, Demokratik Bölgeler Partisi Sultangazi ilçe binası (DBP) önünde toplandı. Cebeci Caddesi’nde AK Parti İlçe Binası'na Abdullah Öcalan posterleriyle yürümek isteyen yaklaşık 500 kişilik grup caddeyi trafiğe kapattı.

Bu sırada grubun önü TOMA ve çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Polis grubun yürümesine izin vermeyince gerginlik yaşandı. Gruptakilerden bazıları polise havai fişek, taş ve sopalarla saldırdı. Çevik kuvvet polisi ise gruba biber gazı kullanarak müdahale etti.

Grup ara sokaklara kaçtı. Bu arada ellerinde Türk bayraklarıyla caddeye çıkan vatandaşlar DBP’lileri protesto etti. Grubun üzerine yürümek isteyen vatandaşları polis engelledi. Mahallede gerginlik sürüyor.

 

BAĞCILAR'DA KOBANİ EYLEMİNE POLİS MÜDAHALESİ

IŞİD'in Kobani kuşatmasını protesto eden bir grup, DBP Bağcılar İlçe örgütünün bulunduğu binanın önünde toplanarak yürüyüş yapmak istedi.  Polis gruba izin vermedi, tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Grup polise taşlar ve şişelerle karşılık verdi.

Polisin müdahalesi ile ara sokaklara kaçan grup, bir süre sonra tekrar toplanarak yeniden polise taş ve şişe etti. Polisin müdahalesi devam ediyor.

ANKARA DA KARIŞTI

Kobani'deki çatışmaları protesto etmek isteyen yaklaşık bin kişilik grup Sakarya Caddesi'nde toplandı. Sloganlar atarak saldırıyı protesto eden grup AK Parti İl Binası'na yürümek istedi. Polis gruba yönelik uzun süre "Dağılın" uyarısı yaptı.

Uyarı dikkate alınmayınca gruba TOMA'lar ve gaz bombaları ile müdahale yapıldı. Müdahale halen devam ediyor.  

VARTO'DA KOBANİ PROTESTOSU: 1 ÖLÜ, 1 YARALI

Muş'un Varto İlçesi'nde protesto gösterisi sırasında açılan ateşle 25 yaşındaki Hakan Bursur öldü, Umut Bozkurt da yaralandı.

IŞİD'in Kobani'deki saldırısının protesto edildiği Varto İlçesi'nde esnaf kepenk açmadı. Tüm cadde ve sokaklarda barikat kuran grup, Kobani için sloganlar attı. Polis, barikat kurarak, ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti.

Müdahaleye taş ve molotof kokteyli ile karşılık veren grup arasında gerginlik çıktı. Çıkan olaylar sırasında açılan ateşle Hakan Buksur öldü. Buksur'un cenazesi Varto Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

MERSİN

MERSİN'de ve Tarsus İlçesi'nde IŞİD karşıtı gösteriler terör eylemine dönüştü. Tarsus'ta IŞİD'ı protesto eden gruba Mustazaflar Derneği'nden taş atılması sonucu silahlı, taşlı kavga çıktı. Olaylarda biri pompalı tüfekle olmak üzere 9 kişi yaralandı.

ANTALYA

ANTALYA’daki Kobani’ye destek eylemine, polis müdahale etti. Biber gazı fişeği kullanan polise, kalabalık ise taşla karşılık verdi. Yoğun biber gazından çok sayıda kişi etkilendi.

HAKKARİ

Hakkari’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokrasi Partisi (HDP) il örgütünün yaptıkları çağrılar üzerine Belediye önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, kiralanan 5 araçla Kobani'ye destek amacıyla Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ne doğru haraket etti. Bu sırada, kent merkezinde bir araya gelen bir grup gösterici, önlem alan polislerin zırhlı araçlarına taş atınca gerginlik çıktı. Polis, kendilerine taş atan göstericileri  anonsla uyardıktan sonra göz yaşartıcı bomba ve basınçlı su ile müdahale ederek dağıttı. Hakkari’deki olaylar sokak aralarında bir süre devam etti.

DENİZLİ

DENİZLİ'de toplanan bir grup, yürümelerine izin vermeyen polise taşlarla saldırdı. Başına taş isabete eden İl Emniyet Müdür Yardımcısı 45 yaşındami Mehmet Gülsezer ile 4 kişi yaralandı.

Denizli'nin Esentepe Mahallesi'nde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, IŞİD'in Kobani'ye saldırılarını protesto etmek için 29 Ekim Bulvarı'ndan Delikliçınar Meydanı'na yürüyüşe geçti. Terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak yürüyüşe geçen grubu polis, Özay Gönlüm Meydanı'nda durdurdu, yürüyüşü saonlandırmalarını istedi. Polisin bu uyarısına aldırış etmeyen grup, yürümekte ısrarcı olup, polise ve TOMA'lara taşlı saldırıda bulundu. Bazı eylemciler taş atanları engellemeye çalışsa da başarılı olamadı.

Polis, gruba TOMA'yla su sıkarak müdahale etti. Bu sırada atılan taşlarla, kaldırımda yürüyen vatandaşlardan Abdülkadir Salmaz (65), Akif Kudak (32), Hasan Yavuz (21), Mustafa Tarhan (36) ile İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Gülsezer başlarından ve vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Baygınlık geçiren Salmaz, ambulansla kaldırıldığı Denizli Devlet Hastanesi'nde, diğerleri Özel Tekden Hastanesi'nde tedaviye alındı. Salmaz'ın hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.
Başına isabet eden taş nedeniyle alnı açılan polis müdürürü Sezer'in ise durumunu iyi olduğu, Denizli Devlet Hastanesi'nde tedavisinin sürdüğü bildirildi.

KOCAELİ - GEBZE

Kocaeli''de merkez ilçe İzmit ile Gebze ve  Dilovası ilçelerinde, IŞİD'ın Kobane'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla yürüyüş yapıldı. Gebze İlçesi'ndeki yürüyüşte polise taş ve sopalarla yapılan saldırılar sonucu Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere cop ve gazla müdahelede bulundu. Bazı gruplar  ilçe merkezindeki esnafın dükkalarının camını kırınca esnaf ve göstericiler arasında da olaylar çıktı. Göstericiler bir süre sonra BDP'nin ilçe binasına girip esnafa buradan taş attı. İlçede gerginliğin artmasının ardından MHP'liler ilçe merkezinde toplandı. 

Editör: TE Bilişim