Ölüm kalım savaşı var

Türkmen Dağı’ndaki 11 köyde yaşayan ve aylardır IŞİD’e direnen binlerce Bayır-Bucak Türkmeni’ne şimdi de Suriye ordusu saldırı başlattı. Yaşlılar Türkiye sınırına sığınırken, kalıp savaşanlar ise ailelerini ve çocuklarını yoğun bombardımandan korumak için köylerde derin siperler kazıyor.

Bayır-Bucak’ta can pazarı!

IŞİD karşısında aylardır direnen Bayır-Bucak Türkmenleri’nin evleri oturulamaz hale geldi.
Suriye’de varlıklarını sürdürmeye çalışan Bayır-Bucak Türkmenleri iki ateş arasında yaşam mücadelesi veriyor. Terör örgütü IŞİD karşısında aylardır direnen Bayır-Bucak Türkmenleri’ne önceki akşam Suriye ordusu tarafından havadan ve karadan saldırı düzenlendi. Türkmen Dağı’ndaki Kılcık, Ravda, Gebelli, Reyhaniye, Şahrura, Elmalı, Ablak, Derviş, Kara Bacak, Bayda ve Helva köylerine yapılan saldırılardan binlerce sivil Bayır-Bucak Türkmen’i etkilenmiş durumda. Türkmen Dağı’nda yaşayan sivil halk, saldırılar sonucu bölgeyi terk etmeye başladı. Edinilen bilgilere göre 4 köy tamamen boşaltıldı. Esad ve IŞİD zulmünden kaçmak için yerlerini yurtlarını bırakan Bayır-Bucak Türkmenleri, Türkiye sınırına dayanmış durumda. Bölgeyi korumak için geride kalanlar ise Türkiye’ye acil yardım çağrısında bulundu. Yardımın gelmemesi halinde Türkmen Dağı’nın düşebileceği belirtildi.

Peşmergeler, Türkmen yardımına el koyuyor

IŞİD zulmünden kaçarak Kürt bölgesine sığının Türkmenlere Türkiye ve diğer ülkelerden gönderilen yardımlara Peşmerge reisi Mesud Barzani’nin el koymak için harekete geçtiği ifade edildi. Bölgede bulunan bir Türk görevli, Duhok valisinin Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yabancı ülkelerden yapılacak yardımların yüzde 63’ünün Zaho-Duhok bölgesine, yüzde 23’ünün Erbil’e, geri kalan bölümünün de Kerkük ve Süleymaniye’ye gönderme kararı aldığını açıkladı. Türkiye’den gönderilen yardımlara peşmerge yönetimi tarafından el konulmasının gündemde olduğunu belirten görevli,  “Yarın bize yardımların şu kadarını götüremezsin diyebilirler. Bunun önüne geçmek için şu anda bir plan yapıldı. Bu yüzden AFAD ekibi Duhok’tan Zaho’ya kaydırıldı. Duhok ve Zaho’dan Türkmenlere yardım götüren Türk TIR’larının geçişlerinde şimdiden sıkıntılar yaşanıyor” dedi.
Tek çadır kurulmadı
Öte yandan AFAD’ın Şiara ve Naceva bölgelerinde kurmayı planladığı Çadır kentlerle ilgili de şu ana kadar her hangi bir adım atılmadığı öğrenildi. 3 aydan beri bu bölgeye tek bir çadır kurulmadığını belirten aynı görevli şunları söyledi: “Şaria ve Naceva bölgesinde iki ayrı kamp çalışmaları AFAD tarafından yürütülüyor. Kamplarla ilgili bir ufuk göremiyorum. Çünkü AFAD özel şirketlerle anlaşma yapıyor. Ama çalışmalara bakarsak çok yavaş ilerliyor. Şimdiye kadar 50 kez çadır kentin kurulup ne kadar Türkmen varsa orada toplanması gerekiyordu. 3 aydır neden hâlâ el uzatılmadı? Karar alıcılar kendi dertlerine düştü. Önce belediye başkanlığı sonra da cumhurbaşkanlığı seçimlerimiz oldu derken kardeşlerimizin durumunu unuttuk. Kardeşlerimiz burada perişan durumda.”  

Erbil’e girmeleri yasak

Türkiye’den son olarak 6 TIR yardım malzemesi geldiğini, 2’sinin Duhok, 4’ünün de Erbil’e teslim edildiğini anlatan görevli Kerkük, Süleymaniye, Emirli, Yenice bölgelerine dağıtım yapılacağını açıkladı. Bu arada Türk görevli, Türkmenlerin peşmerge tarafından da IŞİD’e mahkum edildiğini ifade etti. Yurtlarını terk eden Türkmenlere Erbil’in kapılarının kapatıldığını anlatan görevli,  “Erbil’in içine Türkmen ailelerin girmesi kesinlikle yasaklandı. Özellikle Kerkük’ten Erbil’e giriş yapılmıyor. Türkmen, Arap kökenliysen giremezsin. Ama Şebek, Kakai, Hıristiyan, Yezidiysen girebiliyorsun. Türkmen’sen IŞİD’e kadar gidebilirsin diyorlar” dedi. (Haber: Hanife Açıkalın)

Editör: TE Bilişim