Ayşe Sayın / Cumhuriyet - Kendisini protesto eden yurttaşlara "gavat" diyerek ülke gündemi belirleyen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un, milletvekilleri ve başkanlarını "yasadışı dinlettiği" iddialarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı hiçbir işlem yapmazken; Coş'un, ihbar mektubu gönderenleri ve iddiaları yazan gazetecileri "davayla" susturmaya çalıştığı ortaya çıktı. "Yasadışı telefon dinlemeleri", yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla ilgili Meclis'e ihbar mektupları yağan ve AKP Adana Milletvekili Ali Küçükaydın'ın da bizzat İçişleri Bakanı Muammer Güler'e şikâyet ettiği Adana Valisi Coş'la ilgili iddiaları CHP Milletvekili Mehmet Kesimoğlu Meclis gündemine taşıdı. Küçükaydın'ın, "dinleme hastalığı müptelası" diye nitelendirdiği Coş'un milletvekillerini ve belediye başkanlarını da dinlettiği iddialarına yer veren Kesimoğlu, Güler'e, valiyle ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını, kimlerin yasadışı dinlendiği konularında bilgi istedi. Soru önergesini yanıtlayan Güler, "Valilerin telefon dinleme veya dinletme konusunda hiçbir görevi ve yetkilerinin olmadığı" yanıtını vermekle yetindi. AncakGüler'in verdiği yanıtla, bakanlığın, hakkındaki iddialarla ilgili hiçbir işlem yapmadığı ortaya çıkan Coş'un ise "boş durmadığını" ortaya koydu. Bakanlığın yanıtında Coş'un, hakkındaki yolsuzluk, usulsüzlük, yasadışı dinleme iddialarını Meclis'e ve ilgili makamlara "şikâyet mektupları" ile haber yapan gazeteciler hakkında dava açtığını ortaya koydu. Güler, soru önergesi yanıtında şu bilgilere yer verdi:

"Coş hakkında bazı iddialar içeren mektupların birçok yere gönderilmesi üzerine, faillerinin bulunup cezalandırılması konusunda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuru neticesinde, mektupları gönderenler hakkında ilgili başsavcılıkça Adana 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde iftira suçlamasıyla dava açıldığı, aynı şekilde iddiaları yerel basında yayımlayan gazeteciler hakkında da Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı soruşturma sonucunda, Adana 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde iftira suçlamasıyla dava açıldığı anlaşılmıştır." Önergede, "isimsiz" gönderilen ihbar mektuplarını yazanların valilik tarafından nasıl "tespit edildiği" bilgisine ise yer verilmedi. Coş'la ilgili özellikle geçen yıl birçok milletvekiline gelen ihbar mektuplarında Kırklareli Valiliği döneminde bir doktoru "taciz ettiği", il özel idaresinin ihalelerini, kendi kurdurduğu bir şirkete verdiği iddialarına da yer verilmişti.

VALİ COŞ 'ŞUAYİP'E KIZDI 89 KİŞİYE DAVA AÇTI

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 10 Kasım törenleri sırasında kendisini protesto eden bir yurttaşa "Gavat" diyerek hakaret etmiş, Coş'un şikâyeti üzerine kendisini protesto eden 10 kişi gözaltına alınarak bu kişilere 186'şar lira para cezası kesilmişti. Coş'un bu yıl şubat ayından beri sosyal paylaşım sitelerinde kendisini bir komedi programındaki "Şuayip" karakterine benzeten 89 kişi hakkında dava açtığı, 40 kişi hakkında kesinleşen cezaların Yargıtay sürecinde olduğu belirtildi. Coş'un avukatlarının yeni suç duyurularında bulunmak için sosyal paylaşım sitelerinde araştırma yaptığı belirtildi. Coş, 8 ay önce kendisi hakkında "Assolist Vali" kapağı yapan mizah dergisi Uykusuz'a da dava açmıştı.

Editör: TE Bilişim