YSK Başkanı'nın ‘11-12 günde kesin sonuçları açıklayacaklarına' dair beyanı dikkate alındığında kesin sonuçların açıklanması 12-13 Kasım'ı bulacak. YSK'nın kesin sonuçları açıklamasından sonraki 5. gün TBMM toplanacak. Toplantı gününe kadar milletvekilleri mazbataları alıp Meclis'e gelecek ve kayıt işlemlerini yaptıracak. Meclis'i en yaşlı üye sıfatıyla 7 Haziran sonrasında olduğu gibi yine CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal açacak.

Meclis'in ilk işi milletvekillerinin yemin etmesi, ardından da TBMM başkanını seçmek olacak. Yeni başkan seçilinceye kadar Deniz Baykal'ın ‘geçici başkanlığı' devam edecek. 7 Haziran'ın aksine 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar çıktığı için, Meclis başkanının kim olacağını AK Parti kendi içinde belirleyecek. AK Parti kulislerinde İsmet Yılmaz'ın Meclis başkanlığına devam etmesinin yüksek ihtimal olduğu konuşuluyor. Yemin töreninin olduğu gün Meclis başkanı adayları başvuruları alınacak. 5 gün içinde Meclis başkanlığı seçimi tamamlanacak.

HÜKÜMET HIZLI KURULACAK

Tek başına iktidar olduğu için bu kez hükümetin kurulması hızlı olacak. 7 Haziran sonrasında Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşumu beklenmesine rağmen bu kez beklenmeyebilecek. Veya Meclis başkanının seçildiği gün başkanlık divanı üyeleri de belirlenebileceği için hükümet kurma süresi yine hızlı işleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevlendirmeyi yapmasının ardından Davutoğlu'nun da kısa sürede hükümetini kurabileceği belirtiliyor. Hükümetin Meclis'e sunulmasının ardından bir hafta içinde hükümet programı Genel Kurul'da okunacak ve üç gün içinde programın görüşülüp güven oylaması yapılacak. AK Parti güvenoyu için gerekli olan 276 milletvekilini fazlasıyla geçtiği için oylamada herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak.

Editör: TE Bilişim