Günümüzde siyasi çekişmenin, zulmün ve savaşların merkezi olan Mezopotamya aslında medeniyetin beşiği. Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan ve Irak, kuzeydoğu Suriye, güneydoğu Anadolu ve güneybatı İran topraklarını kaplayan bölgenin unutulmuş özelliklerini sizin için derledik…

1-) Dünyanın ilk uygarlığını kuran Sümerlerin anavatanı

MÖ 4000 yılının ortalarından itibaren Mezopotamya, insanlık tarihinin en eski ve en temel medeniyeti olan Sümerlerin ana yurdudur.

2-) Modern ilaç tedavisinin ilk çıkış noktası

Mezopotamya’da doktorlar insan vücudunu ve ilaç tedavisini henüz bilmeseler de, hastalıkları çok iyi izleyerek analiz ediyorlardı. Mezopotamyalı doktorların kayıt altına aldıkları izlenimleri, yüzyıllar içinde modern ilaç tedavisinin doğuşuna ön ayak oldu.

3-) Modern hukukun temeli Mezopotamya’da atıldı

282 adet yasadan oluşan ve modern hukukun temeli olan Hammurabi Kanunları (MÖ 1780) günümüzde evlilik ile ilgili kuralları ve medeni hukukunun özünü oluşturuyor.

4-) Tüm dinlerin çıkış noktası

Tüm dinlerin kökeninin Mezopotamya olduğu kabul edilmektedir. Antik Mezopotamya dininin temelleri erken Sümer Hanedanları tarafından atılmış, daha sonra oluşan uygarlıklar ve bölgeye yerleşen kavimler bu dini yapıyı benimsemişti. Tek tanrılı dinler olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam da antik Mezopotamya dininin izlerini taşıyor.

5-) Modern matematiğin beşiği

Mısır matematiğinden daha ileri bir matematik geliştiren Mezopotamyalıların, lise iki düzeyinde bir matematik bilgisine sahip olduğu kabul edilmektedir. Mezopotamyalılar, ikinci dereceden bazı poligonların köklerini bulmayı, iki bilinmeyenli iki denklemden oluşan bir sistemi çözmesini de biliyorlardı. Mezopotamyalıların 60 tabanlı sayı sistemi günümüzde halen denizcilik ve astronomide kullanılmaktadır.

6-) Dünyanın ilk sulama ve atık su altyapısının kurulduğu coğrafya

İlk sulama ve atık su kanalları, Mezopotamya’da ortaya çıktı. Mezopotamya’daki Nippur kentinde Fırat’ın suyu, sulama kanallarıyla kente taşınır ve pişmiş toprak künklerle çeşmelere ulaştırılırdı. Yapılan kazılarda Ur kentinin pişmiş topraktan yapılmış kanalizasyon künkleri de bulundu. 

7-) Yazının doğduğu topraklar

İlk yazıyı MÖ 3200 yıllarında Mezopotamyalı Sümerler buldu. İlk yazılar şekiller üzerine kuruluydu; yani her varlık ve olay için bir şekil kullanıyorlardı. Çivi yazısı işaretleri de geçmişteki bir resim yazısına dayanıyordu.

8-) Modern mimarının temeli olan tuğla endüstrisinin geliştiği medeniyet

Pişmiş tuğlanın endüstriyel anlamda ilk üretimi ise MÖ 4'üncü yüzyıla, Babil Kulesi yapımına denk düşmektedir. Tarihçiler bu kulede 85 milyon adet tuğla kullanıldığını hesaplamışlar.

9-) Modern takvimin ve astronominin geliştirenlerin yurdu

Mezopotamyalı Sümerler zamanı altmış dakikalık saatlerde ölçmüş ve haftayı 7 güne bölerek günlük bir takvim de oluşturmuşlardı. Babilli astronomlar gündönümü ve tutulmaları hesaplayabiliyorlardı. Astronominin gelişimi din ve mitoloji ile iç içedir; zira insanlar astronominin bir amacı olduğuna inanıyorlar ve ona bazı dini veya mistik unsurlar yüklüyorlardı.

10-) Kadın-erkek eşitliğinin anavatanı

Mezopotamya'da kadınlar da erkekler gibi iş gücüne dahildi ve kadınlar, erkeklerin sahip olduğu hemen hemen tüm haklara sahipti. Boşanabiliyor, kendi işlerini kurabiliyor ve ticari anlaşmalar yapabiliyorlardı. Mezopotamya'daki ilk bira ve şarap üretimini yapan kadınlar bölgenin ilk şifacıları olarak bilinirler. (İnternet Kolaj Haber)

Editör: TE Bilişim