Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ayasofya'nın camiye çevrilmesine karşı tavırlarının net olduğunu böyle bir hareketin tüm Hıristiyan dünyası tarafından tepkiyle karşılanacağını söylemesi tepkilere neden oldu.


MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, İstanbul’daki Ayasofya'nın camiye çevrileceği yönündeki girişimlere tepki göstermesine eliştirdi.

BARTELOMOS'UN NE DEDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL

Bartholomeos'un açıklamalarını Haber Kıta'ya değerlendiren MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Hristiyan dünyasının şuan tek vücut olduğunu dile getirerek "Onlar tek vücut olacaklar diye biz Ayasofya'dan vaz mı geçeceğiz." dedi. Yusuf Halaçoğlu, Şuan Hristiyan dünyasının tek vücut, Türkiye üzerinde oynadıkları oyunları görmüyormusunuz." dedi. Ayasofya'nın İstanbul'un fethinin sembolü olduğunu söyleyen Halaçoğlu, Bartelomos'un ne dediğinin pek önemli olmadığını söyledi.

Yusuf Halaçoğlu, Bartholomeos'un Ayasofya ibadete açılacaksa, kuruluş amacına hizmet ederek açılması gerekir sözlerine karşılık "Ayasofya'nın cami olduğunu söyleyen Halaçoğlu, Orası fethin sembolüdür camidir vakviyesi vardır." dedi. Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya'nın cami olarak kullanıldığını söyleyerek "Tam olarak 500 sene cami kullanılmıştır . Ayasofya yıkılmak üzereydi bizim feth ettiğimiz dönemde bizim tarafımızdan onarılıp o hale getirildiğini söyledi.

AYASOFYA CAMİ OLACAK

Mimar Sinan olmasaydı zaten çökmüştü diyen Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya'nın kubbesinın yıkık olduğunu vurguladı. Halaçoğlu, Ayasofya'nın kubbesinin bile eski kilise kubbesi olmadığını dolayısıyla Ayasofya'nın cami olacağını ve ibadede açılacağını söyledi. 

HÜKÜMET AYASOFYA KONUSUNDA ADIM ATACAK MI?

Kendisinin Ayasofya için kanun teklifini verdiğini dile getiren Halaçoğlu, seçim malzemesi yapılmaması için Ayasofya ile ilgili girişimlerini Mart'tan sonra yapacağını söyledi. Halaçoğlu kanun teklifinin Meclis gündemine geldiğinde hükümetin tavrının ne olacağını sorusuna ise hükümetin teklife destek vereceğini düşündüğünü söyledi. Halaçoğlu, hükümetin teklife destek vermemesi durumunda millete karşı düşeceği durumu gözönüne alır dedi. 

ONLARIN İLAN ETMESİNE GEREK YOK...

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Mardin Büyükşehir Bağımsız Belediye başkan adayı Ahmet Türk'ün demokratik özgürlük açıklamasına da değindi.

Ahmet Türk'ün öyle bir açıklama yapmasının önemli olmadığını vurgulayan Halaçoğlu, önemli olan hükümetin onlara tanıdığı toleranstır dedi. BDP'lilerin ilan etmesine gerek kalmadan özerklik adeta yerine getirildiğini söyleyen Halaçoğlu, "Hükümetin çıkardığı kanunlar nedeniyle illaki ilan ettik demelerine gerek yok ki zaten böyle bir yönetim ortaya konmuş oluyor." dedi. 


Kaynak: Vedat Yavuz / HABERKITA 

Editör: TE Bilişim