KASIM: 7 Haziran’da tek başına iktidara gelemeyen AKP 1 Kasım seçimlerinden büyük bir zaferle çıktı. 7 Haziranda yüzde 16 oy ile 80 vekil çıkaran MHP 1 Kasım’da oy oranını yüzde 12'ye vekil sayısını 40'a düşürdü. Ülkücü harekette soğuk duş etkisi yapan bu seçim sonucu genel merkeze karşı büyük tepkilere yol açtı.  İlk önce Başbuğ Alparslan Türkeş’in doktoru olan Selim Kaptanoğlu adaylığını açıkladı. Daha sonra Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın genel başkanlığa talip olduklarını açıkladılar. Selim Kaptanoğlu, ilerleyen süreçte Meral Akşener lehine adaylıktan çekildi.

 

ARALIK: Genel başkan adayları Olağanüstü kurultay toplanması için çağrıda bulundu ve çalışmalara başladı. Genel Merkez olağanüstü kurultay tekliflerini geri çevirince muhalif adaylar imza toplamaya başladı.

 

OCAK: 548 delege olağanüstü kurultay toplanması için imza verdi ve bu imzalar genel başkan adaylarınca genel merkeze sunuldu. Genel Başkan Devlet Bahçeli kurultayı toplamayacağını söyledi ve adaylara mahkemeyi işaret etti.

 

ŞUBAT: Mahkeme süreci başladı. Adayların çevresindeki halka günden güne genişledi. Türkiye gezilerine başlayan adaylar toplumsal taban oluşturmaya çalıştı. Bu arada genel merkez adaylara destek ve imza veren il ve ilçe teşkilatlarını kapattı.

 

MART: Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu ve Özcan Yeniçeri TBMM’de düzenledikleri basın açıklamasında kurultaya gidilmesi gerektiğini belirttiler. Ümit Özdağ MHP genel başkan yardımcılığı görevinden istifa etti.

 

NİSAN: Ümit Özdağ ve Süleyman Servet Sazak adaylığını açıkladı. Adayların yurt gezileri hız kazandı. Asliye Ceza Mahkemesi kurultay yapılması yönünde karar aldı. Çağrı heyeti oluşturuldu ve kurultay günü 15 Mayıs olarak tayin edildi. Fakat Genel Merkez Gemerek ve Tosya mahkemelerine başvurarak yürütmeyi durdurdu.

 

MAYIS: Mahkeme önce Gemerek ve Tosya mahkemelerinin kararını bozsa da daha sonra kararını değiştirerek kurultay yapılmayacağını söyledi. Bu süreçte Adalet Bakanlığının duruma müdahil olması büyük tepki topladı. Daha önce Yargıtay’ın kararını bekleyeceklerini ilan eden adaylar, hükümetin sürece müdahil olduğunu düşünerek 15 Mayıs’ta Ankara’da, kurultay yerinde toplandılar. Valilik ve emniyet adayların otele girmesine izin vermedi, adaylar otelin önünde geniş kalabalık eşliğinde durumu protesto etti.

 

HAZİRAN: Yargıtay kurultayın yapılması gerektiğine hükmetti. Çağrı heyeti 19 Haziran’ı kurultay günü olarak belirledi.

Editör: TE Bilişim