Adana’da MİT tırlarının durdurulmasında görev alan Jandarma Personeli hakkında rapor hazırlayan Başmüfettiş Hilmi Dülger, AKP’den aday oldu. Kilis’ten 2. Sırada aday gösterilen Dülger hazırladığı raporda, “MİT’in bu faaliyetleri yasaldır” demişti.

SİLAH TAŞIMAK YASALMIŞ!

 

Mülkiye Başmüfettişi Mustafa Hilmi Dülger, Adana’da 19 Ocak 2014 günü içerisinde mühimmat olduğu tespit edilen MİT’e ait tırların durdurularak aranması olayında görevli Jandarma personeli hakkında rapor hazırlamıştı.

Dülger’in hazırladığı raporda, Tırlarda mühimmat taşınmasıyla ilgili, “Kaldı ki MİT tarafından yasal olarak gerçekleştirilen bu faaliyetin ilgililer tarafından baştan beri bilindiği anlaşılmıştır” denilmişti. Raporda, savcılar ve kolluk görevlilerinin “Baştan beri planlanan yasa dışı örgütsel planın uygulamaya sokularak gizli kalması gereken MİT faaliyetlerinin kamuoyuna yansıtılmasına, Devletin ve kurumlarının itibarının zedelenmesine neden oldukları” ileri sürülmüştü. Oysa Dülger’in yasal olduğunu iddia ettiği MİT’in bu faaliyetinin ortaya çıkmasının ardından AKP hükümeti, MİT kanununda değişiklik yapmıştı.

 

SAVCILAR 1 EKİM’DE HAKİM KARŞISINDA

 

Yeni kanunla MİT’e “Ancak Bakanlar Kurulu tarafından görev verilmesi halinde operasyon yapma” ile “istihbari faaliyetler çerçevesinde her türlü araç gereç kullanma” yetkisi verilmişti.

Kanuna eklenilen “araç ve gereç” kullanılması ifadesinden MİT’e silah taşıma-nakletme görevi verildiğinin anlaşılıp anlaşılmayacağı ve ya Bakanlar Kurulu’nun bu şekilde bir yetki vermesinin mümkün olup olmadığı uzun süre tartışılmıştı. Hukukçuların büyük çoğunluğu ise yeni kanunun da, MİT’e silah taşıma yetkisi vermediği görüşünde birleşiyor. Öte yandan, tırları durduran savcılar ve Alay Komutanı hakkında “örgüt ve casusluk” suçundan açılan davanın ilk duruşması 1 Ekim tarihinde Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülecek.

Editör: TE Bilişim