İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi. İbadi, "Zafer vakti geldi çattı, kurtarma operasyonu başladı, Musullular güvenlik güçleriyle işbirliği yapmalı." dedi .

Peşmerge Bakanlığı operasyonla ilgili yaptığı açıklamada,  "Musul'u kurtarma operasyonuna yabancı kuvvetler katılmayacak.Operasyona koalisyon ekipleri dışında katılan bir grup olursa koalisyon ekipleri tarafından hedef alınacaktır"denildi.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

Operasyonla ilgili ABD'den ilk açıklama  Obama'nın DAEŞ özel Temsilcisi Brett McGurk'tan geldi. McGurk yaptığı açıklamada, "Tarihi operasyonda birlikte olmaktan gurur duyuyoruz." dedi. TOP ATIŞI YAPILDI Musul'a hakim en yakın dağlardan biri olan Zertik Dağı'nın eteğindeki köylere gece boyunca top atışı yapıldı. Koalisyon helikopterleri ve uçakları gece boyunca  Musul üzerinde keşif uçuşları yaptı. Gece boyunca Musul havzası helikopterlerle aydınlatılarak DAEŞ militanlarının hareketleri tespit edilmeye çalışıldı. Peşmerge güçleri, sabaha karşı Musul yakınlarındaki DAEŞ kontrolündeki köylere doğru havan atışına başladı. DAEŞ militanları, Peşmerge'ye ağır silahlarla karşılık verdi.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Pentagon yapılan açıklamada,  "Irak'lı kardeşlerimiz DAEŞ zulmünden temizlemek üzere" denildi Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin konuşlandıkları Hazır cephesinden, Musul'daki terör örgütü DEAŞ'a üç koldan saldıracakları bildirildi.  Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusundaki Hazır cephesine konuşlanan Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, ağır silahlarla DEAŞ hedeflerini bombalamaya hazırlanıyor. Koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları da DEAŞ hedeflerini havadan vurarak operasyona destek verecek. Hazır cephesinden üç koldan başlatılan operasyon kapsamında Hristiyanların yoğun yaşadığı Hamdaniye ilçesinin kurtarılması hedefleniyor. "1

5 BİN İLA 18 BİN PEŞMERGE KATILMASI BEKLENİYOR

Hazır cephesindeki Peşmerge komutanlarından Albay Seyit Hajar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'un güneydoğu ve doğusuna konuşlanan Peşmerge güçlerinin, kısa süre içerisinde üç koldan DEAŞ hedeflerine saldıracağını belirtti. Farklı cephelerdeki operasyonlara 15 bin ila 18 bin Peşmergenin katılması bekleniyor. Bu arada Musul ilinin doğusundaki stratejik Zerdek Dağı'na da çok sayıda Peşmergenin sevkedildiği öğrenildi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonunun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın dönüm noktası olduğunu belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun DEAŞ'e yönelik harekete geçtiği belirtildi.

Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi. Açıklamada koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının dünden beri DEAŞ hedeflerini bombaladığı ve Peşmergeye hava desteği sağladığı belirtildi. Musul'u DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan operasyonlarda Hazır Cephesi'nde konuşlanan Peşmerge güçleri, DEAŞ hedeflerini katyuşa füzeleri ve top atışlarıyla vurdu.

 

Editör: TE Bilişim