Hatırlayacağınız üzere Başbakanlık Resmi Konut' ta gerçekleştirilen toplantıya Genelkurmay Başkanı Necdet Özel katılmamıştı. Basına yapılan açıklamada Özel' in rahatsızlığı nedeniyle değil de yıllık izinde olması söylenmişti. Toplantıya Özel' in yerine Hava Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar katılmıştı. Ancak gerçek çok geçmeden ortaya çıktı. Yaklaşık bir haftadır GATA' ya giden ve tedavilerinin hastalığını yeni başlaması nedeniyle hemen cevap veridği belirtilen Necdet Özel' in gözündeki zona tedavisi gördüğü belirlendi. Bu hastalığın bilinen en önemli nedenlerinden biri de strestir.

Zona Hastalığı Nedir?

Zona hastalığı,(herpes zoster) virüslerinin sebep olduğu ciddi bir deri hasalığı nedenidir. Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona hastalığı diğer bir ismi de kuşak hastalığıdır. Zona hastalığı, travma, stres, üzüntü depresyon ve bağışıklık sistemini düşüren faktörler zona geçirilmesine neden olabilir. Zona hastalığı virüsünü uyandırıp aktifleştiren neden bilinmemektedir. Vücudun enfeksiyonlarla baş etmesini sağlayan bağışıklık sistemindeki bir güçsüzlük virüsün çoğalmasına ve sinir boyunca deride yayılmasına neden olur. Çocuklar bile Zona geliştirebilmesine rağmen, genellikle 50-60 yaşın üzerinde insanlara zona hastalığı sıklıkla ratlanır. Bu hastalığı, travma, stres gibi faktörler geçirilmesine neden olabilir. Su çiçeği (Herpes Zoster) bu hastalığı geçiren hemen hemen herkes ve genellikle ergen yaş sonrasında (60-65) yaş üzeri insanlarda görülen bir hastalıktır. Zonahastalığı en fazla vücudun sırt, göğüs, boyun, bel, karın, yüz, kafa ve kalça bölgelerinde ortaya çıkan şiddetli ağrılara neden olan bir hastalıktır.

Varicelle Zoster adıyla bilinen Zona hastalığı kısaca VZV kısaltma adıyla lanse edilen suçiçeği virüsüne benzeyen bir virüstür. Zona hastalığı virüsü, sinir hücrelerin köklerine yerleşerek yumurtlar ve bu yumurtlama döneminde şiddetli ağrı ve deride yanık benzeri kızarıklık ve kaşıntı oluşmasına neden olur. Uzun bir süre bazı hastalarda bu virüs atılmayabilir. Kıl köklerinde kanla bu virüs zamanla tekrar aktifleşebilir aynı sıkıntıları tekrarlaya bilir. Kıl köklerindeki Zona hastalığı virüsü pasiflendiğinde kıl köklerinde pasif olarak kalır immun sistemi güçlü olduğu sürece aktif olmaz ancak bu virüs herhangi bir sıkıntı. Zona hastalığı Stres, depresyon yani bağışıklık sisteminin düştüğü sırada hemen aktifleşir kıl köklerinde sinirlerin dalarlarına yayılır sonra deriye kadar gelir, zonanın sıkıntılarını vermeye başlar. Zona hastalığı suçiçeğinin virüsünün yaptığı bir enfeksiyondur. Bağışıklık sisteminin bozulması ile zona hastalığı aktifleşir. Zona gece yanığı diğer bir ismi ismin dede belli olduğu gibi yanı yani sıcak havaya veya ortamda çok rahatsız edici duruma gelir.

Editör: TE Bilişim