NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Ekim ayında son şeklinin verilmesi beklenen çözüm sürecinin ne durumda olduğunu, Kobani'de yaşananların çözüm sürecini nasıl etkileyeceğini, Türkiye'nin IŞİD politikasını değerlendiren Pervin Buldan, son sözü Öcalan'ın söyleyeceğini belirtti.

İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a konuşan Pervin Buldan, çözüm sürecinin sıkıntılı bir dönemde olduğunu fakat ümidini kesmediğini söyledi.

Diyalog sürecinin devam ettiğini fakat hala müzakere sürecine geçilmediğini belirten Buldan, hükumetin adacağı somut adımların süreci sıkıntılardan kurtaracağını söyledi...

İşte Pervin Buldan'ın açıklamaları....

-Nasıl gidiyor çözüm süreci, bir aksaklık var mı?

HALA MÜZAKERE SÜRECİNE GEÇİLMEDİ


Hala müzakere sürecine geçilmedi, şu anda hala bir diyalog süreci devam ediyor. Tarihler belli değil, ne zaman ne olacak onu kimse bilmiyor. Son birkaç gündür trafik başlattık ve bu trafik sonucu hükumetle görüşmeler gerçekleştirdik. Tabii, bundan önce Kandil'le de bir görüşme yapmıştık. Kandil'den dönüşte; "Artık kritik bir sürece girdiğimizi ve bu kritik süreç içerisinde herkes sorumluluğunu bilmeli ve herkes üzerine düşeni en kısa zamanda yapabilmeli" diye bir açıklama yapmıştık. Bunun üzerine bir görüşme trafiği başlattık ve Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş'la bir görüşme yaptık. Bu haftasonu da mutlaka adaya gidilecek.

ÖCALAN "BİTTİ" DERSE BİTER

Belki sürecin seyri adada netleşebilir diye tahmin ediyorum. Kandil "Son söz Sayın Öcalan'ındır" diye ifade ediyordu, biz de aynı görüşteyiz. Tabii ki son söz Sayın Öcalan'ındır. Sayın Öcalan bitti derse biter bu iş. Ama "devam" derse devam eder.Böyle bir gerçeklik var. Dolayısıyla kritik bir süreç olduğunu ifade ediyorum ama tamamen ümidimi de kesmiş değilim. Bu birkaç günü iyi değerlendirebilirsek, hükumet cephesinden somut bir kaç adım görebilirsek ben çok sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum.

-Nedir bu somut adımlar?

Örneğin, hasta tutsaklar meselesi, Kobani Meselesi, IŞİD meselesi var, bütün bu konular hakkında irade beyan eden ve somut adım olarak görülebilen bir şeyler ortaya çıkarsa sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum.

-Kobani'de yaşananları ve Türkiye'nin IŞİD politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Burada yaşananlar çözüm sürecini nasıl etkiler?

IŞİD'E KARŞI VERİLECEK OLAN MÜCADELE SÜREÇLE BAĞLANTILIDIR

"IŞİD şu an sadece Kürtler açısından değil, tüm Ortadoğu açısından tehlike arzediyor. Sadece Kürtleri değil, Ortadoğu'da yaşayan bütün halkları hedef alan bir tehlikedir IŞİD. O yüzden Türkiye'nin buna göre haraket emtesi gerektiğini düşünüyoruz. IŞİD'e karşı verilecek olan mücadele aslında süreçle de bağlantılıdır. Dolayısıyla burada Türkiye'nin tavrını çok net olarak ortaya koyması gerekmektedir. Zaten birkaç gündür buna yönelik olumlu açıklamalar var ama pratikte de bunun görülmesi lazım. Sadece "IŞİD bir terör örgütüdür" demek, yaptıklarına karşı çıkmak durumu kurtarmıyor. İnsanların bunu görebilmesi için somut birkaç şeye ihtiyaç var, Türkiye'nin bu konuda net bir tavır sergilemesi tam da bu zamanda gereklidir. Çözüm sürecinin bu kadar sıkıntıya girdiği bir süreçte ve Kobani'yle sürecin bağlantısını kurduğumuzda, Türkiye'nin burada adacağı adım, oynayacağı rol bize göre çok önemli.

Editör: TE Bilişim