Özgür Liberland Cumhuriyeti, 13 Nisan 2015 tarihinde ‘Yaşa ve Yaşat!' sloganıyla kuruldu. Bayrağı ve marşı olan devletin resmi dili İngilizce ve Çekçe. Verginin olmadığı Liberland'ın toplam yüzölçümü ise 7 kilometrekare. Hırvatistan ve Sırbistan sınırında bulunan ülke, Danube nehri kenarında yer alıyor. Bu küçük alanın Hırvatistan ve Sırbistan'a ait olmadığı ülkeler tarafından resmi olarak tescillenmiş. Liberland Devlet Başkanı Vít Jedlička da ülkesinin geleceğinden umudunu şöyle anlatıyor: “Liberland, CIA kayıtlarına geçmiş durumda. Ve CIA ülkemiz hakkında ‘böyle bir devletin olması ihtimali sıfırdan büyük' tahmininde bulunuyor. Bu da bir ihtimaldir değil mi ama?”

Aslen Çek vatandaşı olan Vít Jedlička, aynı zamanda eski bir Çek milletvekili. 6 Eylül 1983 doğumlu Jedlička'nın Liberland'ı kuruş hikâyesi ise çok basit. Özgür Yurttaşlar Partisi milletvekili olan Jedlička, birkaç arkadaşı ile birlikte, yanlarına bir gazeteciyi alıp Hırvatistan ve Sırbistan arasındaki sınır anlaşmazlığı nedeniyle 24 yıldır ‘terra nullius' yani ‘kimseye ait olmayan' olarak ilan edilen 7 kilometrekarelik topraklarda yeni bir ülke kurduklarını dünyaya ilan ediyor. Sonrasında ise tüm gelişmeler neredeyse Liberland'ın internet sitesi ve sosyal medya üzerinden ilerliyor.

ABD'den  bile müracaat var

Avrupa'nın en yeni devleti Liberland'ın devlet başkanı geçtiğimiz günlerde İstanbul'daydı. Kendilerini liberal demokrat olarak tanımlayan ‘3 H Hareketi' adlı aktivist bir grubun konuğu olarak İstanbul'a gelen Vít Jedlička, Taksim Divan Otel'de verdiği konferansta ülkesinde yaşanan son gelişmeleri paylaştı. Vatandaşlık başvurularının internetten yapıldığı Liberland'a 356 bin civarı başvuru var. Jedlička, bu başvurulardan 53 bin 871'inin Liberland için gerekli şartları sağladığını belirtiyor. Başvuran ülkeler arasında 81 bin 951 başvuru ile birincilik Mısır'a ait iken Türkiye 42 bin 787 başvuru ile ikinci sırada yer alıyor. Liberland'a Amerika'dan 8 bin 352, Rusya'dan da 5 bin 369 başvuru var. Jedlička ise toplam 5 ila 10 bin civarı bir nüfus planladığını aktarıyor. Vatandaşlık başvuru formunda adres, dini inanç, aylık kazanç gibi kişisel bilgilerin yanında 11 soruluk ‘Evet'/‘Hayır' seçenekli test var.

45 ülkede temsilcilik açılmış

Henüz Liberland'ı resmi olarak tanıyan ülke olmasa da Vít Jedlička, 45 ülkede temsilcilik açmış bile. Tamamen gönüllülük esasına dayanan Liberland'ın Türkiye'de de temsilcisi mevcut. Ülkenin ayrıca Fransa, Belçika, Japonya gibi büyük ülkelerde de temsilcileri var. Gelecekte elçiliklere dönüştürülmesi planlanan temsilciliklerin öncelikli hedefi, bulundukları ülkede Liberland'ın tanınmasını sağlamak. Bazı ülkelerde kendilerini destekleyen siyasi partilerle de temasa geçen Jedlička'yı Türkiye'de de Liberal Parti destekliyor.

Gereksiz vergiler ve hayatı zorlaştıran bürokrasiye son

Liberland'ın vatandaşlarına en büyük vaadi ‘gereksiz vergiler ve hayatı zorlaştıran bürokrasinin olmayacağı bir devlet'. Samimi bir şekilde ülkelerinin vatandaşı olmak isteyen herkesi kapılarının açık olduğunu kaydeden Devlet Başkanı Vít Jedlička, Liberlandlıları “Irk, etnik köken, yönelim ve din farkı gözetmeksizin başkalarına ve başkalarının fikirlerine saygılı olan, özel mülkiyete saygı gösteren, komünist, Nazi ya da başka aşırı uç geçmişi olmayan, suç işlememiş kişiler” şeklinde tanımlıyor.

Liberland'a dair birçok meselenin de zamanla gelişeceğini ve netleşeceğini belirten Jedlička bu süreçte dünyanın dört bir yanında bulunan Liberlandlıların birbirlerini bulabilmeleri ve tanımaları adına da bir mobil uygulama üzerinde çalıştıklarını belirtiyor.

Bayrağında yok yok

Liberland'ın bayrağı özgürlüğü, isyanı ve bolluk, bereketi temsil ediyor. Bayrağın arka fonundaki sarı renk özgürlüğü belirtirken, üstünden geçen siyah şerit, sisteme karşı duruşu ve isyanı simgeliyor. Ortadaki logoda yer alan ağaç bereket ve bolluğu, güneş ise enerjiyi anlatırken, mavi üçgen Danube Nehri'nin, kuş da özgürlüğün sembolü.

Şimdilik bir ev ve birkaç çadır var

Danube Nehri'nin kenarında yer aldığı için Hırvat sahil güvenlik birimleri tarafından ulaşımına izin verilmeyen Liberland'da şu an Jedlička'a ait bir ev ve tüm zorluklara rağmen ülke topraklarına ulaşmış birkaç Liberlandlının açtığı çadır bulunuyor. Jedlička Liberland'ın tanınması ile ülkeye ulaşımın kolaylaşmasının ardından evini genişleterek minik bir devlet binası yapmayı planlıyor. Bu minik tek katlı binada bir adet polis ve hakim odası ile birlikte birkaç kişilik bir parlamento yer alacak. Geleceğe dair çok sıkıntı yaşayacaklarını düşünmediğini belirten Jedlička hemen hemen her meslekten vatandaş başvurusu aldıklarını belirtiyor.

Editör: TE Bilişim